Monica Macovei, ministrul Justitiei, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din functii a magistratilor Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj, si a lui Costel Dragut, presedintele Curtii de Apel Craiova, pe motiv ca nu au instalat calculatoarele primite in cadrul programelor cu finantare europeana de informatizare a Justitiei. Surse judiciare sustin ca exista si multe alte motive pentru demiterea celor doi, intre care s-ar afla si colaborarea cu institutiile represive ale statului comunisto-ceausist.
Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj, a recunoscut faptul ca „in anul 1977 eram ofiter la Penitenciarul Petrosani, unde ma ocupam cu reeducarea detinutilor”. Surse judiciare au sustinut ca fostul ofiter Diaconu a fost implicat in anchetarea dura a unor mineri din Valea Jiului, razvratiti impotriva regimului Ceausescu, evenimente arhivate ca fiind prima mare revolta anticeausista din Romania. Atunci, minerii suparati, printre altele, ca li s-a marit varsta de pensionare l-au sechestrat pe premierul Ilie Verdet, pentru a-l determina pe Nicolae Ceausescu sa vina in Valea Jiului, pentru discutii. Securistii i-au identificat pe cei mai galagiosi mineri, i-au arestat si i-au interogat folosind tortura. O parte din minerii arestati au fost anchetati la Penitenciarul Petrosani, unde sef al reeducarii era Constantin Diaconu, actualul sef al Tribunalului Dolj, sustin sursele noastre.
Poezia: „Nu am colaborat cu Securitatea”
Constantin Diaconu neaga insa implicarea in anchetarea dura a minerilor. „Eu nu m-am ocupat de anchetarea minerilor. Eu am plecat de la Penitenciarul Petrosani in 1977, nu am colaborat cu Securitatea, chiar daca eram ofiter cu reeducarea. Eu am facut Facultatea de Drept si, pe urma, o scoala de ofiteri de pe Oltenitei, a Ministerului de Interne”, a sustinut Diaconu. Atunci, Securitatea figura in organigrama Ministerului de Interne. Potrivit surselor noastre, la Scoala de pe Oltenitei, in afara de subofiteri de Militie, mai erau scoliti absolventi ai Facutatii de Drept pentru a deveni ofiteri ai Directiei de Cercetari Penale a Securitatii. Diaconu a refuzat sa ne dea detalii despre modul in care a reusit el sa nu colaboreze cu Securitatea, desi se stie ca reeducarea in penitenciare se facea cu lucratorii Securitatii si sub atenta supraveghere a temutei institutii.
Rude promovate pe banda
Nici presedintele Curtii de Apel Craiova, Costel Dragut, nu ar fi departe de fostele structuri represive ale statului comunist, motiv pentru care ar fi detinut functii importante in justitia olteana, sustin sursele noastre. Costel Dragut a negat si el colaborarea cu Securitatea. De-a lungul timpului, Dragut a mai fost acuzat ca si-ar fi promovat rudele si apropiatii in diverse functii, fara a se respecta normele in vigoare. Alunecos in raspunsuri, Dragut a evitat adevarul. Redam un fragment din dialogul purtat cu presedintele Curtii de Apel Craiova.
Rep.: Aveti o nepoata, Neli Ochea, judecator?
Dragut: Nu e nepoata mea.
Rep.: Cum, nu e ruda cu dvs.?
Dragut: Nu.
Rep.: O fi a sotiei dvs.?
Dragut: E o nepoata mai indepartata a sotiei mele.
Rep.: Adica e si nepoata dvs. Sunteti acuzat ca ati sprijinit-o sa fie numita judecator la Curtea de Apel Craiova, desi nu avea vechimea de 10 ani, potrivit legii.
Dragut: Nu m-am ocupat eu de examen.
Rep.: Dar ati ajutat-o?
Dragut: Nu eu verificam vechimea in munca.
Rep.: Judecatorul Oana Ghita e ruda dvs.?
Dragut: Nu.
Rep.: Nici asa, prin nasit, nu e nora nasilor dvs.?
Dragut: Da, este.
Rep.: Sunteti acuzat ca ati ajutat-o si pe ea sa promoveze fara a avea vechimea necesara…
Dragut: Nu eu raspundeam de verificarea vechimii, intrebati la CSM, care se ocupa de concursuri si numiri.