11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCriză la vârful grupării teroriste Stat Islamic.”Califul” Baghdadi nu poate asigura conducerea...

Criză la vârful grupării teroriste Stat Islamic.”Califul” Baghdadi nu poate asigura conducerea SI

Misteriosul lider al grupului extremist Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este tratat în secret în ascunzătoarea sa, după atacul de acum două luni, în care a fost rănit grav la coloană, adjunctul său asigurând conducerea grupării teroriste.

Potrivit Guardian, Abu Bakr al-Baghdadi este incapabil să asigure conducerea grupării teroriste, fiind rănit la coloană şi este tratat de doi doctori care merg să îl trateze în refugiul fortificat al grupului din Mossul, în Irak. La 18 martie, autoproclamatul „calif” al SI a fost grav rănit într-un raid aerian american în nord-vestul Irakului, la Al-Baaj, la 128 km vest de Mossul. Pentagonul a negat ulterior că Baghdadi ar fi fost ucis. A admis că a efectuat un atac aerian şi a negat că ar fi ştiut că omul cel mai căutat din lume s-a aflat printre victime. Surse din Mossul, care au refuzat să fie numite, au declarat că o femeie, radiolog la spitalul principal din oraş şi un chirurg l-au tratat pe Baghdadi, cei doi şi familiile lor fiind adepţi ideologici ai grupului terorist. Guardian scrie că „ şeful SI este handicapat din cauza unei răni la nivelul coloanei vertebrale şi este îngrijit de doi medici care fac naveta între cartierul general al grupului şi Mossul, până la ascunzătoarea sa”.

Baghdadi este încă liderul SI, care din iunie trecut a declanşat ofensive de capturare a unor vaste teritorii în Irak şi în Siria dar Guardian precizează că trei surse apropiate SI au confirmat că rănile suferite de al-Baghdadi ar putea însemna că nu va mai putea conduce organizaţia terortistă, Statul Islamic, conducere asigurată în prezent de un înalt comandant, Abu Alaa al-Afri, care fusese numit şef-adjunct când predecesorul său a fost ucis într-un raid aerian la finele anului trecut. Doar un mic grup de lideri ai Statului Islamic cunosc gravitatea rănilor lui Baghdadi sau unde este tratat şi foarte puţini sunt cei care îl vizitează. Numai că zvonul rănilor sale a început să de răspândească în rândul celui de al doilea rang de conducere, unde discuţiile au ca temă răzbunarea celei mai grave lovituri pentru SI de când grupul a cucerit jumătate din Irak.

Succesorul „Califului”

Al-Afri fost profesor de fizică şi membru de multă vreme al SI. El a fost prezentat ca succesorul fostului şef al grupului, Abu Omar al-Baghdadi, care a fost ucis într-un raid aerian american este în aprilie 2010, în apropiere de Tikrit. Abu Bakr al-Baghdadi şi-a asumat conducerea grupului în zilele ce au urmat moartea predecesorului său, dar s-a impus considerabil de la debutul anului 2013, când primul grup şi-a făcut simţită prezenţa în războiul civil din Siria. În iunie anul trecut, peste 1.000 combatanţi jihadişti ai SI au învins armata irakiană în nordul ţării şi au preluat controlul oraşelor Mossul şi Tikrit şi provinciilor Anbar şi Ninive. De atunci, SI a ameninţat Bagdadul şi Erbil şi a determinat intervenţia armatei americane într-o ţară de unde plecase în 2011. Hisham al-Hashimi, consilier principal asupra SI în guvernul irakian a declarat că „ei au multă încredere în al-Afri. Este inteligent şi un bun lider şi administrator. Dacă Baghdadi va muri, el va urma la conducere”.

Baghdadi era dificil de urmărit. Membrii conducerii SI evitau să utilizeze tehnologia comunicaţiilor dar beneficiau de competenţe tehnice care puteau urmări apelurile telefonice şi apelurile pe Internet. Apariţia lui Baghdadi la moscheea al-Noori din Mossul a fost singura în care „califul” a apărut în public după debutul campaniei SI şi singurele imagini datau din perioada când a fost închis de armata americană în închisoarea de tristă celebritate, Camp Bucca, în 2004. În momentul în care el a preluat puterea în 2010, grupul era cunoscut ca Statul Islamic din Irak. Declanşarea războiului civil din Siria a oferit SI o nouă platformă de care s-a folosit de la începutul lui 2013. Ajutat de o frontieră poroasă cu Turcia, grupul terorist a primit cel puţin 20.000 de străini, veniţi să lupte în rândurile sale şi după capitularea armatei irakiene la Mossul, în iunie trecut, SI opera în afara controlului statului irakian şi ameninţa ansamblul ordinii regionale.

Omul „invizibil”, cel care nu există

Abu Bakr al-Baghdadi este un om „invizibil”, care există fără a exista şi despre care nu se ştie aproape nimic.Dar el este cel care vrea să adune jihadiştii din întreaga lume, sute de tineri musulmani din ţările occidentale. Misterul din jurul său contribuie la creşterea forţei lui Baghdadi, la fel şi extrema sa cruzime. La Bagdad toată lumea a auzit despre el dar nimeni nu ştie cu adevărat cum a ajuns să izbucnească atât de brutal pe scena jihadului mondial, cum a ajuns în cîteva luni să devină omul care anunţă venirea terorii, cum a ajuns să îl trimită pe actualul şef al Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, în culisele jihadului. Cu toate acţiunile militare sau de teroare contra populaţiilor civile din zonele pe care le controlează, Baghdadi rămâne omul care nu există, numele său este unul de război care face referire la Abu Bakr, primul calif succesor al lui Mahomet, al cărui imperiu includea peninsula arabică, actuala Iordanie, o parte a Irakului şi a Siriei. Numele al-Baghdadi este mărturie a faptului că este irakian. Al-Baghdadi s-a născut în Samara, celebrul oraş-sfânt şiit dar majoritar locuit de sunniţi şi unde cele două comunităţi s-au înfruntat cu violenţă. A studiat la Universitatea islamică din Bagdad unde a obţinut masterul şi PHD în ştiinţe islamice, în drept şi în jurisprudenţă islamică.

Ascensiunea sa fenomenală în galaxia islamistă i se datorează lui Isham Hashemi, un tânăr cercetător irakian care lucra exclusiv pentru grupurile islamiste care îl deţineau. „Un fost colonel al armatei lui Saddam Hussein, pe nume Hadji Samis, alias Hadji Bakr, care a făcut să se întâlnească cei doi Baghdadi. El este cel care va permite noului venit să preia conducerea SI”.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă