11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞeful serviciului de contraspionaj francez, audiat într-un caz de spionare a jurnaliştilor

Şeful serviciului de contraspionaj francez, audiat într-un caz de spionare a jurnaliştilor

Conform AFP,citat de Mediafax, directorul central al serviciilor de informaţii interne (DCRI), Bernard Squarcini, va trebui să explice supravegherea telefonică a jurnaliştilor de la cotidianul Le Monde, care anchetau afacerea Bettencourt, potenţial deranjantă pentru putere.

Un alt şef de poliţie, directorul general al poliţiei naţionale (DGPN), Frédéric Péchenard, urmează să fie, de asemenea, audiat ulterior de magistrat, potrivit acestei surse.

Bernard Squarcini şi Frédéric Péchenard sunt consideraţi apropiaţi ai preşedintelui francez Nicolar Sarkozy.

Judecătoarea Sylvie Zimmermann încearcă să stabilească rolul lor într-o anchetă a DCRI din vara lui 2010 incluzând analiza facturilor telefonice detaliate ale jurnaliştilor Le Monde pentru identificarea surselor cotidianului.

Numărul 2 al DCRI, Frédéric Veaux, a fost deja audiat la 10 octombrie ca martor asistat de magistrat, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Cazul Bettencourt a luat naştere în urma unui diferend familial între bogata moştenitoare a companiei de cosmetice L’Oreal, Liliane Bettencourt, şi fiica sa.

Acesta a degenerat rapid într-un scandal politico-financiar, amestecând suspiciunile de favoritism şi finanţare politică ilegală, care l-au costat postul, la sfârşitul lui 2010, pe ministrul Muncii Eric Woerth. Acesta din urmă a fost trezorierul campaniei lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2007.

Un magistrat de rang înalt, Philippe Courroye, procuror din Nanterre (în apropiere de Paris), va fi, de asemenea audiat în acest caz şi riscă să fie inculpat. Dar audierea a fost amânată sine die, la începutul lui octombrie, pentru probleme de procedură.

Cele mai citite

Victoria lui Trump este un apel final pentru progresiștii din Europa

Progresiștii din Europa se confruntă cu un moment decisiv: fie iau măsuri imediate și semnificative pentru a se implica în sprijinirea celor 12 milioane...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă