3.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞeful ISCIR Bacău, trimis în judecată de DNA Suceava

Şeful ISCIR Bacău, trimis în judecată de DNA Suceava

Iulian Şugaru va fi judecat pentru luare de mită de la patronul Mihai Florinel Catrinar din Gura Humorului. El riscă, pentru 2500 de lei, până la 15 ani de închisoare.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al DNA au dispus ieri trimiterea în judecată a lui Iulian Şugaru, de 52 de ani, inspector şef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) – Inspectoratul Teritorial Bacău, care are în responsabilitate şi judeţul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii DNA au reţinut că Iulian Şugaru, în calitatea sa de inspector şef, cu atribuţii în vederea atestării personalului tehnic de specialitate, a pretins cu titlu de mită de la Mihai Florinel Catrinar, administrator la SC Protect Consult SRL Gura Humorului un procent de 25% din încasările obţinute de firma lui Catrinar de la societăţile cu care are încheiate contracte de „pregătire profesională a adulţilor” şi câte 400 de lei pentru fiecare cursant, pentru cursurile de formare a specialiştilor în domeniul ISCIR.

Conform rechizitoriului înaintat ieri Tribunalului Suceava, după stabilirea şi acceptarea primirii sumelor de bani, Iulian Şugaru a emis către SC Protect Construct SRL din partea ISCIR – Inspectoratul Teritorial Bacău, avizele pentru trei examene de stivuitorist pentru SC RAI 88 SRL, SC SELGROS România SRL – magazin Suceava şi SC Egger România SRL Rădăuţi, acestea fiind semnate în data de 31.05 2011 de către Iulian Şugaru, conducător al instituţiei. Pentru aceasta, Şugaru a primit de la Mihai Florinel Catrinar suma de 2500 de lei, sumă ce fusese de altfel convenită în data de 31 mai, pentru cele trei cursuri organizate în luna iunie 2011, cu un număr de 61 de cursanţi şi pentru care au fost susţinute examenele în datele de 14,15 şi 20 iunie 2011.

Iulian Şugaru a fost prins în flagrant de către procurii anticorupţie la data de 25 iulie 2011, după ce a primit de la Catrinar suma de 2.500 lei, representând o parte din banii pretinşi. Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar ulterior Şugaru a fost arestat de Tribunalul Suceava pentru 29 de zile. Curtea de Apel a confirmat la recurs mandatul de arestare, respingând cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive, cu cea de a nu părăsi localitatea sau ţara.

Şugaru a încercat şi prin intermediul avocatului ales să convingă instanţa de faptul că cei 2500 de lei urmau să fie oferiţi unui lector pe nume Gavril Andrici, care să predea cursuri viitorilor stivuitorişti la societatea Protect Consult SRL. El a mai cerut cercetarea în libertate pentru că are de întreţinut fiul student dar şi pe mama lui, care este bolnavă, iar el personal a avut patru intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală. Anchetatorii au stabilit însă că nici Şugaru şi nici „lectorul” invocat Andrici nu erau abilitaţi să susţină cursuri de formare profesională, ei primind atestate în acest sens cu doar câteva zile înainte de flagrant.

Curtea de Apel Suceava a decis atunci ca Iulian Şugaru să stea după gratii 29 de zile. La data expirării măsurii arestării preventive pentru 29 de zile, Curtea de Apel a decis ca să nu se mai prelungească privarea de libertate a şefului ISCIR Bacău.

Cele mai citite

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...
Ultima oră
Pe aceeași temă