22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Şeful interimar al SRI, audiat patru ore în Comisia de...

VIDEO. UPDATE. Şeful interimar al SRI, audiat patru ore în Comisia de Control. Prima reacție a lui Coldea la acuzațiile Elenei Udrea

UPDATE 16:38: Preşedintele Comisiei de Control a SRI, Dan Pop, a declarat, după încheierea şedinţei, că "nicio întrebare lansată în spaţiul public, n-a rămas fără răspuns.

El a precizat că tot ceea că acuzaţiile lansate la adresa generalului Coldea, în ultimele 10 zile, sunt nefondate.

"Răspunderile SRI sunt susţinute prin documente", a mai transmis Pop.

Pop a susținut, la finalul discuțiilor din Comisia de control a activității SRI, care s-au desfășurat pe parcursul a șase ore, că acest for a ajuns la o serie de concluzii bazate pe documentele furnizate de SRI, dar care nu confirmă acuzațiile Elenei Udrea.

”Pentru fiecare întrebare și pentru fiecare răspuns, în spate, au stat documente, informații și rapoarte interne ale SRI. După cum bine știți, legislația în vigoare prevede că noi, Comisia, putem comunica public doar anumite concluzii, nu putem să comunicăm public informațiile de securitate națională de care luăm cunoștință. Practic, cunoaștem în acest moment legat de fiecare întrebare din spațiul public mult mai multe lucruri decât ceea ce putem să comunicăm”, a declarat Pop, care a anunțat că principalele concluzii ale audierilor vor fi transmise publicului printr-un comunicat de presă.

Georgian Pop a fost solicitat să precizeze câteva concluzii jurnaliștilor prezenți.

”În ceea ce privește legătura cu domnul Cocoș la care faceți referire, vreau să vă spun în modul cel mai responsabil, este vorba și în acest moment de o operațiune în derulare. Practic, discutăm de dosarul numit în mass-media dosarul Microsoft, este cel mai mare scandal de corupție din ultimii 25 de ani din România. Practic acest dosar este intrumentat în continuare de către DNA. Orice referiri publice am face la acest dosar ar însemna că infuențăm într-un fel sau altul cursul anchetei, dar, repet, întrebările au fost puse de fiecare membru al Comisiei în mod explicit, răspunsurile au fost foarte clare”, a declarat Pop.

El a menționat că ”nu a existat niciodată o discuție a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri”. ”Niciodată nu a fost o astfel de discuție sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate de raportul intern”, a mai spus președintele Comisiei SRI.

Pop a precizat că principala concluzie a audierilor este că acuzațiile lansate la adresa conducerii SRI ”sunt nefondate, sunt defăimătoare”.

De asemenea, el a fost întrebat dacă sunt elemente concrete confirmate în cadrul audierilor dintre cele enunțate de Elena Udrea, cum ar fi vizitele la sediul SRI, în biroul fostului director George Maior și întâlniri cu Florian Coldea.

”Întâlnirile care au existat – a spus și doamna Udrea – între doamna Udrea, domnul Maior și conducerea SRI toate au fost făcute strict pe baza procedurilor interne de acces în sediile SRI”, a răspuns Pop.

El a fost întrebat în ce calitate s-a întâlnit Udrea cu Coldea și Maior la sediul SRI.

”De-a lungul timpului este o practică a oricărui serviciu de informații din lume, înalți demnitari, oficiali, diplomați solicită în mod oficial întâlniri cu conducerea SRI. Acest lucru îl solicită și beneficiarii legali de informații ai SRI. Repet, este o practică uzuală, normală. Dar toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte privind acceptarea acelor întâlniri și modul de desfășurare”, a mai spus Pop.

Președintele Comisiei de control SRI a menționat că ”niciodată în astfel de întâlniri nu au fost discutate aspecte de securitate națională și niciodată doamna Udrea nu a făcut vreo acuză adusă conducerii SRI, concordantă cu declarațiile din ultimele ore”.

UPDATE 14.57: Audierea generalului Coldea s-a încheiat după patru ore.

Florian Coldea a declarat că respinge "categoric afirmaţiile făcute în spaţiul public la adresa lui şi la adresa SRI şi că le consideră denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Orice persoană care consideră că are dovezi trebuie să se adreseze autorităţilor abilitate". 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/86994305733e3d666d89d2816a4fadd1/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

De asemenea, Coldea a declarat că a cerut să părăsească sala pentru ca Raportul al SRI să poată fi prezentat cât mai obiectiv, dar şi că anul trecut "un an marcat de evenimente electorale", SRI şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu legea şi protocoalele în vigoare. 

Preşedintele Comisiei de Control, Georgian Pop a reamintit că această audiere are loc în urma auto-sesizării Comisiei. 

"Până în acest moment la comisia de control a SRI nu s-a făcut nicio cerere scrisă, noi ne-am autosesizat pe afirmaţiile care au fost făcute, în ultima vreme, în spaţiul public", a spus Pop.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/f1d0d2dbe8a4e412c5a4e2fa4bc93d64/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Pop a declarat că fiecare membru al comisiei a adresat personal directorul interimar Florian Coldea, întrebările necesare lămuririi declaraţiilor făcute în spaţiul public.  

––-

UPDATE 13.53: Raportul intern al SRI, realizat în urma acuzațiilor Elenei Udrea, este prezentat luni, la această oră, Comisiei parlamentare de control a Serviciului de către o comisie internă a SRI, la dezbaterea sa urmând să absenteze directorul interimar al Serviciului, Florian Coldea, informează Mediafax

Comisia internă a SRI, care a realizat ancheta internă în urma acuzațiilor Elenei Udrea, prezintă acest document comisiei parlamentare.

Senatorul PSD Daniel Savu a fost întrebat dacă raportul intern de anchetă a fost înaintat comisiei parlamentare.

"Da, dar vine chiar generalul care l-a făcut. Ăsta e un capitol separat, raportul intern (…) E în dezbatere (subiectul legat de acuzațiile Elenei Udrea, n.r.), dar vine raportul intern care se prezintă în lipsa domnului general Coldea, pentru că este o chestie de subordonare. După ce mai avem întrebări de pus vine și raportul, ne facem o imagine completă. Dar vrem ca la întrebări să stea și cei care au făcut raportul ăsta, ca să știm ce vrem noi să întrebăm", le-a spus senatorul PSD jurnaliștilor care așteaptă concluziile audierilor.

El a menționat că generalul Coldea va pleca de la audieri în momentul prezentării raportului, document care nu a fost înaintat Comisiei înaintea ședinței de luni. 

–––

UPDATE 09.53: Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns la Parlament. 

Întrebat cum răspunde acuzaţiilor aduse de Elena Udrea, Coldea a declarat că toate aceste chestiuni vor fi discutate în Parlament. 

Citește și: Elena Udrea, cu un pas mai aproape de arestare

––

Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, va fi audiat luni, la ora 10.00, de Comisia Parlamentară de Control al SRI, printre temele discuţiilor aflându-se acuzaţiile Elenei Udrea şi situaţia generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului, informează Mediafax.

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii a stabilit ca până la data audierii reprezentanţii SRI să pună la dispoziţia Comisiei informaţiile necesare.

Citește și: UPDATE. Comisia Juridică, avize pozitive în cazul Udrea. Ce a declarat deputata înainte şi după şedinţă

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii vor fi: "perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI; analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public in ultimele zile".

Un alt subiect care va fi discutat de comisie cu membrii conducerii SRI va fi "analiza impactului modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activităţii SRI".

Citește și: Traian Băsescu CONFIRMĂ spusele Elenei Udrea

Elena Udrea a lansat acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea.

Preşedintele Comisiei de control SRI Georgian Pop a transmis că audierea conducerii intrerimare a SRI va fi precedată de o anchetă internă în cadrul Serviciului cu privire la afirmaţiile lui Udrea.

Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă