Robert Tiderle, şeful Papaya, agenţie care a lansat în luna august campania şi videoclipul ”Cuminţenia Pământului – Ultimul tren”, în paralel cu cele realizate de Ministerul Culturii, a declarat pentru News.ro că filmul scurt publicat luni de Ambasada Rusiei, care conţine şi câteva imagini din cel realizat de publicitari, este unul de propagandă şi denigrator, iar ministerul ar trebui să reacţioneze.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni „o contribuţie financiară modestă” pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”. Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că „armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României”, iar în Al Doilea Război Mondial „armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei”.
„Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare” este textul care însoţeşte imaginea celor doi copii din filmul Papaya. ”Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial – armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial – armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României – România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru «Cuminţenia Pământului». România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”, este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.