Inspectia Muncii din cadrul MMSS a finalizat ancheta in cazul accidentului de munca produs pe data de 28 iunie la combinatul siderurgic Mittal Steel de la Galati, in care au fost incendiati patru muncitori, prin raportul final fiind aplicate amenzi in valoare totala de 510 milioane unui numar de 11 persoane cu functii de conducere din combinat.
Fiind vorba de un accident de munca colectiv, ancheta a fost condusa de un reprezentant al inspectiei muncii, din comisie facand parte sase inspectori de la ITM Galati. Reamintim ca accidentul s-a produs la Blocul de Separare a Fractiei de Aer de la Fabrica de Oxigen nr. 2, care separa oxigenul de celelalte gaze din aerul atmosferic si il trimite catre otelarii.
In zona, concentratia de oxigen este mai mare decat in atmosfera si din aceasta cauza sunt impuse masuri speciale. Cei patru lacatusi lucrau la inlocuirea unei clapete de aer la una dintre conducte si in timp ce efectuau lucrarea salopetele, probabil imbibate cu o concentratie marita de oxigen, le-au luat foc instantaneu. Muncitorii au fost transportati imediat la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfan-tul Apostol Andrei” din Galati, de unde cei trei care aveau arsuri foarte grave au fost transferati la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie din Bucuresti. Cel mai grav ranit era Toni Ghirca, in varsta de 38 de ani, care avea arsuri pe aproape 90% din suprafata corpului. Sandel Basa, 38 ani, avea arsuri pe 70% din corp, Liviu Bors, 36 de ani, avea arsuri pe 40% din corp, iar cel de-al patrulea muncitor, Andone Cucu, in varsta de 37 de ani, avea arsuri pe o suprafata mai mica a corpului. Lacatusul Toni Ghirca a murit la spitalul din Bucuresti. Dupa doua luni de ancheta, comisia a ajuns la concluzia ca incendiul s-a produs din cauza ca unul dintre muncitori s-a jucat cu o bricheta si in momentul in care a facut o scanteie, atmosfera din Caseta Clapetilor s-a aprins instantaneu, incendiind si hainele muncitorilor. Dar au fost descoperite si mai multe incalcari ale normelor de protectia muncii, dintre care cele mai grave au fost neefectuarea purjarii instalatiei si neaerisirea compartimentului, dar si faptul ca cei patru lacatusi fusesera trimisi sa efectueze lucrarea cu chei simple, desi trebuiau sa foloseasca scule anti-ex, din metale neferoase, care sa nu produca scantei.
De asemenea, muncitorilor ar fi trebuit sa le fie interzis accesul in acel compartiment cu brichete si tigari. In cadrul anchetei a fost efectuata si o expertiza de laborator, in colaborare cu Institutul INSANEX din Petrosani, care a confirmat modul de producere a incendiului si faptul ca, odata aprinse, salopetele imbibate cu oxigen nu mai puteau fi stinse prea usor. Comisia a luat decizia de a nu sanctiona combinatul ca persoana juridica, dar pentru cele opt incalcari ale normelor de protectia muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 510 milioane lei unui numar de 11 persoane cu functii de conducere la Mittal Steel: „Combinatul Mittal Steel si-a aplicat propriile masuri administrative si in acest caz si nimeni nu se gandeste sa se indrepte impotriva victimelor, pentru ca au suferit destul. Sanctiunile vor fi aplicate unui numar de 11 persoane, nici una impotriva persoanei juridice Mittal Steel. Dosarul a fost trimis la Parchet, care va efectua propria ancheta si va lua propriile masuri”, ne-a declarat Ionel Petrea, seful ITM Galati.