7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialȘefa Înaltei Curți, judecătoarea Cristina Tarcea, nu se teme de documentele din...

Șefa Înaltei Curți, judecătoarea Cristina Tarcea, nu se teme de documentele din arhiva SIPA: Pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), judecătoarea Cristina Tarcea, a declarat, joi, în legătură cu posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA, că ea nu a fost șantajată niciodată de nimeni și nici nu a auzit discuții despre o astfel de situație, informează Agerpres.

"Deocamdată nu știu ce fel de informații ar ascunde arhiva SIPA ca să îmi pot da seama dacă acele informații sunt de natură a compromite pe cineva. Așa că este cam devreme să dau un răspuns. (…) Ceea ce pot afirma cu tărie este că pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată, nici discuții nu am auzit pentru că, de regulă, acestea sunt evenimente care se întâmplă totuși într-o anumită stare de confidențialitate", a declarat Cristina Tarcea la CSM.

Întrebată dacă în documentele care se află în arhiva SIPA ar trebui să fie detalii intime din viața magistraților, Cristina Tarcea a răspuns: "Nu. Cu certitudine nu. Ea întotdeauna a funcționat în cadrul ANP, inițial tocmai asta urmărea: verificarea siguranței și vieții din penitenciare. Că, ulterior, mai mult sau mai puțin legal, a căpătat și alte atribuții, asta în niciun caz nu trebuia ajunse până la intersecția cu viața privată".

Președintele ÎCCJ a spus că trebuie văzut ce se impune și ce nu se impune a fi desecretizat din arhiva SIPA.

"Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Sigur că primul impuls, revolta de moment, discuțiile din spațiul public te duc automat în primul rând la ideea de desecretizare, dar trebuie să nu uităm faptul că atribuțiile inițiale ale acestei entități nu erau acelea de supraveghere a judecătorilor, erau alte atribuții, care într-adevăr pot interesa siguranța națională. Deci, trebuie să fim foarte cumpăniți în afirmații. Cred că și eu inițial am picat în plasa asta fără să mă gândesc foarte bine. Trebuie văzut ce anume se impune a fi desecretizat și nu se impune a fi desecretizat. În funcție de asta trebuie să acționăm", a mai spus Tarcea, întrebată care ar fi efectele desecretizării.

Chestionată dacă este credibilă explicația fostului ministru al Justiției Robert Cazanciuc cu privire la faptul că un consilier al său a intrat în arhivă pentru a schimba un bec ars, Cristina Tarcea a răspuns: "Dacă becul s-a ars, da, mi se pare credibilă. Nu pot să intru în amănunte, însă sunt anumite locuri în anumite instituții care au un caracter special și în care nu se poate intra oricând, chiar și atunci când este necesară schimbarea unui bec, de pildă".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă