Reducerea activitatii instantelor militare din Timisoara, ca efect al demilitarizarii politiei si unitatilor penitenciare, si zvonul ca judecatorii si procurorii militari vor fi mutati in Palatul de Justitie, a starnit o adevarata lupta intre institutiile ce doresc sa preia imobilul, in cazul in care acesta va fi evacuat. Situata pe str. Popa Sapca, la cateva sute de metri de centrul orasului, cladirea in care-si desfasoara activitatea Parchetul si Tribunalul Militar a devenit o tinta imobiliara pentru universitatile de stat, o serie de unitati descentralizate, dar si pentru unul dintre vecinii de pe aceeasi strada, Penitenciarul Timisoara.
Considerat principalul candidat la aceasta revendicare, Penitenciarul a se afla intr-un soi de „concubinaj” locativ cu cladirea in discutie. Acest aspect este conturat de Cartea Funciara Timisoara, unde, inca din 1907, apare o singura unitate locativa, respectiv imobilul in discutie si terenul aferent in suprafata de 1,5 hectare, ca proprietate a Statului Roman aflata in administrarea Ministerului Internelor.
„In cazul in care instantele militare ar fi mutate in alt loc, printr-o solutie amiabila, acel spatiu mi-ar fi extrem de util pentru ca administratia de aici sa o transfer acolo. Birourile si salile ce s-ar elibera prin acest transfer ar capata destinatii pentru activitati socio-educative, mai cu seama ca, la ora actuala, aceste spatii din penitenciar sunt insuficiente. Un alt motiv pentru care cladirea vecina, in cazul in care ar fi eliberata, ar trebui incorporata inchisorii tine si de siguranta detinerii condamnatilor, in conditiile in care curtea penitenciarului este marginita de peretii, cu ferestre, ai cladirii respective”, a declarat directorul Penitenciarului, inspectorul-sef Ioan Bala.
Pe de alta parte, presedintele Tribunalului Militar, col. magistrat Petre Mitiu, a declarat ca este putin probabil ca institutia pe care o conduce sa fie mutata in alta parte. „Tribunalul Militar Timisoara este singura instanta militara din tara, care, de aproape 100 de ani, functioneaza in acelasi sediu. Noi stim ca acest spatiu este vizat de Penitenciar pentru extindere, insa cum este vorba despre ministere separate, respectiv Ministerul de Justitie si Ministerul Apararii Nationale, eventuala predare-preluare poate fi stabilita doar printr-o hotarare de Guvern. Avem in jurisdictie zece judete si trei unitati de parchet, asa ca nu poate fi ignorata importanta noastra ca institutie. Cladirea face parte din patrimoniul arhitectonic national, astfel ca destinatia sa nu poate fi schimbata in magazin sau alt gen de spatiu comercial”, a mai spus Mitiu.