Bursa a crescut si joi ca urmare a optimismului manifestat pe pietele internationale de capital. Asa cum ne-am obisnuit deja, pe piata de la Bucuresti aprecierile au fost insa destul de reduse pentru majoritatea emitentilor. Doar Erste Bank a reusit o crestere pe masura amplitudinii de pe bursele externe (tocmai pentru ca este listata in principal pe o astfel de bursa), alaturi de companiile din industria chimica, pentru care si joi am avut o zi de 15%.
Erste Bank a anuntat rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului. Conform raportului companiei, rezultatul din tranzactionare a scazut cu 36,7% pana la 184.9 miliarde euro, iar veniturile operationale au crescut cu 16,9%, la 5.247.2 milioane euro (in special datorita unui venit net din dobanzi solid, in crestere cu 25,6% pana la 3573.3 milioane euro).
Cheltuielile administrative s-au majorat cu 12,7%, pana la 3053.7 milioane euro. Profitul operational s-a majorat cu 23,2%, atingand valoarea de 2193.5 milioane euro. Raportul cost/venit s-a imbunatatit pana la 58,2%. Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare s-au majorat cu 74,6%, inregistrand valoarea de 1463.0 milioane euro (dupa excluderea efectelor vanzarii diviziei de asigurari: 2,8% pana la 861.7 milioane euro). Mai mult, compania a anuntat ca Republica Austria va achizitiona capital participativ in valoare de 2.7 miliarde euro in schimbul unei dobanzi fixe anuale de 8%. Rezultatele sunt la nivelul asteptarilor analistilor.
Practic rezultatul operational este mai bun decat se anticipa, dar in acelasi timp au avut loc si deprecieri de valoare a activelor (legate de plasamente CDO si obligatiuni Lehman Brothers) care au compensat acest avans mai bun al veniturilor operationale. In acelasi timp, merita mentionat si ca eventualele pierderi din plasamente in banci islandeze nu aveau cum sa fie reflectate in situatiile financiare de pe trimestrul III, ci vor fi cuprinse abia in cele din trimestrul IV.
Cresterea puternica a pretului actiunilor Erste a fost mai putin determinata insa de aceste rezultate financiare, ci a avut legatura mai ales cu infuzia de capital de 2.7 miliarde de euro facuta de statul austriac. Aceasta infuzie de capital nu dilueaza in nici un fel interesele actionarilor actuali (lucru extrem de pozitiv), dar va genera bancii costuri cu dobanzile de 8% pe an. Soliditatea bancii s-a imbunatatit foarte mult in urma acestui aport de capital din partea statului austriac, indicele principal de lichiditate (lichiditate de categoria I) ajungand astfel de 10% fata de circa 8%, anterior acestei operatiuni.