18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecial"Sed Lex" are peste 80.000 de acţiuni în instanţă privind reducerea salariilor...

„Sed Lex” are peste 80.000 de acţiuni în instanţă privind reducerea salariilor cu 25%

Alianţa „Sed Lex” spune că are peste 80.000 de acţiuni în instanţă privind reducerea salariilor cu 25% iar în urma deciziei Tribunalului Vâlcea, potrivit căreia diminuarea este ilegală, peste 5.200 de angajaţi vor mai da statul în judecată pentru recuperarea banilor care le-au fost luaţi din iulie, relatează NewsIn.

Reprezentanţii alianţei sindicale arată, într-un comunicat de presă, că în urma „reducerilor aberante” de salarii şi de personal, a fost decisă acţionarea în judecată a ordonatorilor principali de credite.

Procesul de la Tribunalul Vâlcea în care funcţionari de la Primăria Voineasa au contestat reducerea salariilor cu 25% este primul câştigat din cele aproape 80.000 de acţiuni intentate la nivel naţional de membrii sindicatelor afiliate la „Sed Lex, se arată într-un comunicat al alianţei sindicale.

Sindicatul Funcţionarilor Publici şi al Salariaţilor din Administraţia Publică Locală a judeţului Vâlcea (SINDAP) a demarat acţiuni în instanţă şi pentru angajaţi de la primăriile comunelor Drăgoeşti, Bujoreni, Malaia, Păuşeşti-Măglaş, de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul şi de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Acţiunile formulate de celelalte primării şi instituţii, cu excepţia Primăriei Voineasa, au fost amânate.

Reprezentanţii sindicatului menţionează că aceste acţiuni în instanţă au fost formulate numai pentru membrii de sindicat, nu pentru toţi salariaţii şi funcţionarii publici încadraţi în instituţiile respective, în judeţul Vâlcea fiind introduse acţiuni pentru 185 de membri de sindicat.

În urma deciziei Tribunalului Vâlcea potrivit căreia diminuarea salariilor cu 25 la sută este ilegală, Biroul Executiv al SINDAP consideră că în perioada următoare 5.233 de bugetari vor formula cereri de chemare în judecată.

„Scopul era, de fapt, să fie urmate toate etapele prevăzute de legislaţia română, astfel încât «Sed Lex», prin mai multe case de avocatură, să poată deschide acţiuni în plan internaţional la CEDO”, au precizat reprezentanţii SINDAP.

Şi preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, declara, joi, că SNFP are acţiuni în instanţă pentru toţi colegii, fiind vorba despre 350 de acţiuni colective pentru recuperarea tăierii de 25 la sută.

Sebastian Oprescu preciza că numărul mare de acţiuni în instanţă a dus la un blocaj, în prezent fiind date termene şi în lunile mai, iunie sau iulie 2011. El a susţinut că bugetarii îşi vor recupera drepturile pierdute pe cale judecătorească.

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători de la Judecătoria Bălceşti care au contestat în instanţă decizia de diminuare a salariilor este ilegală, astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.

Judecătorii Tribunalului Vâlcea îşi motivează decizia prin faptul că diminuarea reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, judecător Mariana Vârgă, deciziile Tribunalului Vâlcea sunt definitive şi executorii, dar pot fi atacate cu recurs.

Pe rolul Tribunalului Vâlcea mai sunt alte zece dosare care se referă la ilegalitatea măsurii de reducere a salariilor cu 25 la sută.

Decizia Tribunalului Vâlcea conform căreia reducerea salariilor cu 25% este ilegală va fi atacată la instanţele superioare, dar nu poate opri aplicarea legii în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis deja că actul normativ este constituţional, potrivit premierului Emil Boc.

„Decizia Curţii Constituţionale privind Legea de reducere a salariilor este de constituţionalitate. O decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar această decizie va fi atacată la instanţele superioară, nefiind definitivă”, a spus, vineri, Emil Boc.

Solicitat de jurnalişti să comenteze motivarea Tribunalului, potrivit căruia diminuarea salarială reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului, premierul a răspuns : „Dar când patronii dumneavoastră au fost obligaţi să vă taie salariile au încălcat drepturile omului ?”.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă