Ministrul de Interne al Franței, Bernard Cazeneuve, a ordonat, joi, o anchetă administrativă, după ce măsurile de securitate luate de autorități în seara atacului terorist de la Nisa au stârnit numeroase critici, informează agenția Reuters și cotidianul Le Monde, citate de Agerpres.
După atentatul de joia trecută, în care 84 de persoane au murit și aproximativ 300 au fost rănite, municipalitatea conservatoare din Nisa, mai ales prin vocea lui Christian Estrosi (prim-adjunct al primarului din Nisa şi preşedinte al zonei metropolitane), şi guvernul socialist au criticat dur dispozitivul de securitate din seara atentatului.
Astfel, ministrul Cazeneuve a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că a sesizat Inspecţia generală a poliţiei naţionale, cu scopul de a efectua „o evaluare tehnică a dispozitivului de securitate şi ordine publică” din seara atacului terorist, când un bărbat a intrat cu camionul în mulțimea adunată să vadă un foc de artificii de Ziua Națională a Franței.
Citește și: 10 luni de închisoare pentru un bărbat care voia să vândă obiecte colectate la Nisa, după atacul terorist
„Această anchetă administrativă va permite stabilirea adevărului, în condiţiile în care polemicile inutile continuă”, a subliniat Cazeneuve.
Potrivit cotidianului Libération, care citează „o sursă de poliţie care a vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere”, dar şi fotografii făcute la câteva momente după atac, „un singur vehicul de poliţie, cel al agenţilor locali, se găsea în mijlocul şoselei, pe partea cu marea”, în locul unde artera a devenit pietonală în acea seară, cu puţin timp înainte de sosirea camionului ucigaş.
Cazeneuve a reacţionat cu vehemenţă la ancheta cotidianului, într-un comunicat emis în jurul orei 01.00, punând la îndoială „deontologia jurnaliştilor care au semnat aceste articole” şi denunţând „procedee care împrumută din registrul complotului şi care sunt grave, pentru că lasă să se creadă că prefectul din Alpes-Maritimes, ministrul de interne şi premierul ar fi încercat să măsluiască adevărul”.
84 de persoane au murit și 300 au fost rănite, joia trecută, după ce un bărbat de origine tunisiană a intrat cu camionul în mulțimea adunată pe Promenade des Anglais, pentru a vedea focurile de artificii de Ziua Națională a Franței. Potrivit MAE francez, 38 dintre victime provin din 19 ţări, respectiv Algeria, Armenia, Belgia, Brazilia, Elveţia, Estonia, Georgia, Germania, Italia, Kazahstan, Madagascar, Maroc, Polonia, România, Rusia, SUA, Tunisia, Turcia şi Ucraina.
Atentatul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a fost al treilea comis în Franţa începând din ianuarie anul trecut. În acest context, Franța a prelungit starea de urgență cu șase luni.
Totodată, cinci suspecți vor fi prezentați, joi, în fața instanței, pentru legături cu suspectul. Este vorba de patru bărbaţi, cu vârste între 22 şi 40 de ani, şi o femeie de 42 de ani, care sunt suspectați au fost în contact cu atentatorul ori sunt bănuite că i-au furnizat pistolul automat cu care tunisianul de 31 de ani a tras asupra poliţiştilor din camionul lansat asupra mulţimii pe Promenade des Anglais.
Unul dintre suspecţi, arestat vineri, este un bărbat de 40 de ani, prezentat drept o cunoştinţă veche a lui Lahouaiej Bouhlel, rezident la Nisa de mai mulţi ani. Sâmbătă a fost reţinut un suspect de 22 de ani, destinatarul unui SMS trimis de Lahouaiej Bouhlel cu câteva minute înaintea atacului şi în care îl felicita pentru pistolul pe care acesta i l-a furnizat cu o zi în urmă. În SMS mai era vorba de alte „cinci arme de la amicul tău”, destinate unei alte persoane şi prietenilor săi. La interogatoriu, tânărul l-a indicat drept furnizor al pistolului pe un albanez de 38 de ani, reţinut duminică împreună cu partenera sa. Tot duminică, anchetatorii au arestat un bărbat de 37 de ani pe care Mohamed Lahouaiej Bouhlel îl prezintă în SMS-uri ca destinatar al celorlalte arme.