3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSecuristi, militari si civili, arestati pentru terorism

Securisti, militari si civili, arestati pentru terorism

Nu numai civili au fost arestati la Revolutie ca suspecti de terorism, ci si militari. Unii dintre ei pe motive de banuiala legitima, ne referim aici la ofiterii fostei Directii de Securitate si Garda arestati in cladirea din Piata Palatului (Revolutiei), unde se aflau in misiune. Altii, cadre ale Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA), au fost arestati dupa ce camarazii lor fusesera decimati de trupe ale MApN, intr-o baie de sange ai carei responsabili nu au fost depistati nici pana in ziua de astazi. Arestate au fost si cadre ale UM 0544 pe baza unui anunt dat la televiziune, potrivit caruia ar fi fost semnalate miscari suspecte intr-un sediu al Securitatii din strada Dumitru Lemnea, in care „s-ar afla armament”. Au mai fost arestati subofiteri de filaj ori militari in termen, intrucat s-au gasit asupra lor arme si munitii procurate sau care le fusesera incredintate in vederea apararii diverselor obiective.
La cei de mai sus se mai adauga cei arestati pentru motive care acum par ridicole precum cel ca ar fi strigat: „Traiasca PCR!”.

Cadre din Directia de securitate si garda

Colonel NAE OCTAVIAN – sef serviciu garzi obiective speciale.
In ziua de 21.12.1989 a organizat dispozitivul de securitate si garda in exteriorul sediului Comitetului Central, pe latura intrarii principale, folosind 50 de cadre din subordine, inarmate cu pistoale „MAKAROV”, cu cate 12 cartuse. La instructajul facut nu s-au dat dispozitii cu privire la folosirea armamentului, avand ordin de la generalul-maior NEAGOE MARIN sa ia toate masurile pentru apararea sediului Comitetului Central si sa se foloseasca armamentul numai la ordinul sau expres.
Pretinde ca, in momentul cand au inceput tulburarile, se afla in sediul Comitetului Central si nu stie ce s-a intamplat.
In ziua de 22.12.1989, POSTELNICU TUDOR i-a ordonat sa traga in „huligani”, dar imediat dupa aceea generalul-maior IULIAN VLAD i-a ordonat sa nu foloseasca armamentul nici macar pentru avertisment, el executand ultimul ordin.
Dupa intrarea in dispozitivul lor a multimii, el a fost dezarmat de trei tineri, care i-au luat si statia de radio emisie-receptie.
Ulterior, pana in ziua de 23.12.1989, in jurul orei 24,00, a colaborat cu Consiliul Frontului Salvarii Nationale pe linia organizarii controlului accesului in sediu, limitarii circulatiei persoanelor neavizate in zonele folosite de membrii C.F.S.N., fara a mai dispune de armament. A fost insotit permanent de civili, care sprijineau Consiliul.
Pe 23.12.1989, ora 24,00, a fost arestat in sediul fostului Comitet Central.
Colonel LAZARESCU FLOREA – sef serviciu verificari tehnice de securitate a instalatiilor si cladirilor.
In ziua de 22.12.1989, a fost la sediul fostului Comitet Central pentru verificarea subordonatilor, care aveau sarcini specifice, de ordin tehnic, legate de organizarea activitatilor in sediu.
In jurul orei 10.00, impreuna cu col. NAE OCTAVIAN au fost chemati de generalul-colonel IULIAN VLAD, care le-a ordonat sa nu deschida foc de arma, nici de avertisment, chiar daca populatia va patrunde in sediu. Acest ordin l-a transmis subordonatilor. Dupa circa o ora, generalul-colonel le-a repetat ordinul, precizand ca acesta este valabil chiar daca ulterior ar dispune altfel.
Dupa patrunderea populatiei in sediu, a predat armamentul unui maior de infanterie.
In continuare, in zilele de 23 si 24.12.1989, a ramas la dispozitia generalului-colonel IULIAN VLAD si generalului-maior GUSE, indeplinind diferite insarcinari, impreuna cu alte persoane aflate in sediul Comitetului Central.
La 24.12.1989, ora 6,30, a fost arestat de catre colonelul RADULESCU, imbracat in uniforma de graniceri.
ENACHESCU MARIAN – maior la Directia a V-a.
In ziua de 21.12.1989 a executat misiuni de securitate si garda la intrarea principala in sediul Comitetului Central si cele doua sali de sedinte de la parter. A auzit la radio-telefon cum comandantul garzii, maiorul TURZA MAXIMILIAN, a ordonat plutonului de interventie sa blocheze accesul multimii pe strada Academiei. Plutonul de interventie a aruncat spre multime petarde lacrimogene. Pe timpul noptii a ramas in sediul Comitetului Central.
In ziua de 22.12.1989 a auzit-o pe CEAUSESCU ELENA strigand pe hol sa se traga in tinerii care manifestau, motivand ca este stare de necesitate, ceea ce ar fi justificat interventia armatei.
Dupa patrunderea multimii in sediu, s-a ascuns cu DINCA ION si POSTELNICU TUDOR (n.r.: foto) la etajul al VIII-lea, intr-un depozit de mobilier. A doua zi dimineata s-au predat toti trei unor civili inarmati, care i-au condus la membrii C.F.S.N.
La indemnul lui MIHAI FLORICEL, a luat pistoletul de la un elev al scolii de ofiteri si doua cutii cu cartuse, asigurand paza unei intrari de la etajul al VI-lea.
In jurul orei 23,00, cpt. OLTEANU, din cadrul Ministerului Apararii Nationale, l-a condus la comandamentul C.F.S.N., unde a fost arestat.
L-a auzit pe doctorul BARBULESCU, medic la Clubul sportiv „Rapid”, povestind cum a impuscat el doi militari.
DAVID AUREL – maior in cadrul Directiei a V-a, facea parte din garda personala.
A fost chemat la unitate in dupa-amiaza de 21.12.1989 si impreuna cu alti colegi au fost trimisi sa aduca din multimea de manifestanti de la hotelul „Intercontinental” doua persoane cu care CEAUSESCU NICOLAE vroia sa discute. Au condus persoanele respective la sediul Comitetului Central, unde generalul NEAGOE MARIN le-a transmis ca CEAUSESCU nu-i mai primeste.
A doua zi au intrat in posturi de garda la cabinete, el aflandu-se la cabinetul nr. 1. In aceste imprejurari a auzit-o de mai multe ori pe CEAUSESCU ELENA dand dispozitii lui POSTELNICU TUDOR, DASCALESCU CONSTANTIN, DINCA ION si BOBU EMIL sa traga in „huligani”, dar nu in „muncitori”. Col. NAE OCTAVIAN le-a ordonat prin statie sa nu faca uz de arme impotriva multimii.
A insotit pe sotii CEAUSESCU pe acoperisul cladirii, asigurandu-le decolarea elicopterului, prin somarea cu pistolul-mitraliera a 10 persoane sa stea pe loc.
Dupa decolare, a fost dezarmat si lasat liber. A plecat acasa si in ziua de 23.12.1989 nu a reusit sa ajunga la serviciu. In ziua de 24.12.1989, fiind chemat la serviciu, dupa ce a ajuns la Comitetul Central, a fost arestat.
TIMNEA MARIAN – locotenent-major la compartimentul tehnic din cadrul Directiei a V-a.
In ziua de 22.12.1989 s-a aflat in sediul Comitetului Central cu sarcini pe profil, avand asupra sa armament si munitie. L-a auzit pe generalul-colonel IULIAN VLAD ordonand sa nu se foloseasca armamentul si sa-l ascunda pentru a nu fi luat de multime. El a ascuns armamentul si munitia in diferite locuri din sediul Comitetului Central. S-a dus dupa aceea la fratele sau TIMNEA CONSTANTIN, unde a stat pana a doua zi.
In ziua de 24.12.1989, el, precum si serg. maj. SIRBU ION si maiorul DAVID AUREL au fost chemati la serviciu, unde au fost si arestati.
SALAJAN MARIN – capitan la Directia a V-a, ofiter insotitor.
In ziua de 22.12.1989, a fost de serviciu la cabinetul lui MANEA MANESCU, avand asupra sa doua pistoale si munitie.
Dupa intrarea multimii in sediu, a fost dezarmat si retinut de catre civili pana in ziua de 23.12.1989, cand generalul GUSE a ordonat punerea in libertate. Fiindu-i frica, nu a plecat. In aceeasi zi a fost arestat de col. RADULESCU.
SIRBU ION – sergent major la serviciul tehnic din cadrul Directiei a V-a.
In ziua de 21.12.1989 a supravegheat instalarea aparatului la balconul Comitetului Central si a ramas in sediu pana in ziua urmatoare, cand sotii CEAUSESCU au fugit. Dupa intrarea multimii in sediu, POSTELNICU TUDOR a ordonat deschiderea focului, dar a intervenit generalul-colonel IULIAN VLAD, care a dispus sa nu se traga, iar armele sa le arunce. A colaborat cu membrii C.F.S.N., verificand functionarea instalatiei pentru apa, iar in dimineata zilei de 23.12.1989 a fost trimis acasa.
In ziua de 24.12.1989, raspunzand chemarii la serviciu, a fost arestat.

Cadre din Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista

GIRZ ROMULUS – locotenent major.
In ziua de 21.12.1989 a executat misiuni de asigurare a ordinii la mitingul din Piata Palatului, apoi s-a intors la unitate.
In timpul zilei de 23.12.1989 a participat la apararea sediului Ministerului de Interne, iar noaptea, din ordinul lt.-col. TROSCA, cu doua A.B.I., au fost dirijati spre statia de metrou „Lujerului”, pentru a-l prelua pe un anume IONESCU. A fost in primul echipaj impreuna cu lt.-col. TROSCA, plut. GAINESCU, serg. maj. PADURARU, serg. maj. NEAGOE si serg. maj. COSTACHE. Dupa ce l-au preluat pe IONESCU, s-au indreptat spre sediul Ministerului Apararii Nationale din Drumul Taberei.
La indicatia primita prin statie de la Ministerul Apararii Nationale de catre lt.-col. TROSCA, au oprit in spatele ultimului tanc aflat in directia de mers, amplasat in apropierea sediului ministerului mentionat.
Din cauza unei neintelegeri, unul din tancuri a deschis focul, distrugand cele doua A.B.I.-uri. Dintre membrii celor doua echipaje, unii si-au pierdut viata, altii au fost raniti. A doua zi au fost arestati de o patrula militara cei care au supravietuit.
GAINESCU PETREA – plutonier. Confirma declaratia lui GIRZ ROMULUS.
SOLDEA STEFAN – sergent major.
In ziua de 22.12.1989, impreuna cu alti 7 colegi, sub comanda lt. maj. GIRZ ROMULUS, au fost la sediul Comitetului Central cu misiunea de a insoti coloana oficiala la plecarea din sediu. La ora 12,00, col. PETCU din Directia a V-a le-a ordonat sa depuna armamentul intr-o camera, dupa care s-au intors la unitate, apoi a mers acasa.
S-a aflat intr-unul din cele doua A.B.I.-uri care in noaptea de 23/24.12.1989 s-au deplasat la Ministerul Apararii Nationale, unde, din cauza unei neintelegeri, au fost distruse de tirul unui tanc. Confirma declaratiile celorlalti cu privire la acest aspect.
PADURARU IONEL – sergent major.
A fost component al echipajului condus de lt.-col. TROSCA si confirma declaratiile celorlalti.

Alte cadre din Ministerul de Interne

ALEXANDRU CONSTANTIN – capitan la UM 0672 Bucuresti filaj/investigatii.
In ziua de 22.12.1989, fiind liber, a insotit muncitorii de la IPROMET in deplasarea lor spre zona centrala pentru a demonstra.
Ajuns in Piata Palatului, a constatat ca armata si fortele de ordine se retrageau.
A intrat in sediul Comitetului Central impreuna cu multimea, unde a participat la strangerea si inventarierea bunurilor.
A raportat generalului-colonel IULIAN VLAD ca este ofiter si a primit ordin sa verifice daca toate bunurile au fost adunate, inventariate si impreuna cu un profesor universitar sa-i intrebe pe DINCA ION si POSTELNICU TUDOR cum se opreste focul si locul unde se vor ascunde sotii CEAUSESCU.
Pe 23.12.1989 a primit o legitimatie cu antetul C.F.S.N., semnata de profesorul MAZILU DUMITRU si a indeplinit diferite sarcini.
Pe 24.12.1989, ora 20,00, a fost arestat de col. RADULESCU.
NEAGOE MARIUS-OVIDIU – locotenent major de la UM 0617 – Directia de contrainformatii in sectoarele economice.
In ziua de 21.12.1989 a fost in misiune pentru asigurarea ordinii la miting. Dupa terminarea mitingului, TUDOR POSTELNICU i-a ordonat sa transmita comandantului sa aduca trupe.
Nu a mai primit alte misiuni si a fost retinut la 24.12.1989, in statia de metrou Piata Victoriei, in timp ce se ducea la serviciu.
DUTU SILVIU – sergent la UM 0530 Rosu.
La 23.12.1989, in jurul orei 21,00, impreuna cu alti 30 de militari din subunitate, sub comanda lt. TEODOROVICI ALEXANDRU, au plecat spre Televiziune, pentru a dubla garda.
Pe traseu a fost ranit, si-a pierdut cunostinta si a primit ajutor medical in incinta Televiziunii. A fost arestat.
VASILE CRISTIAN – sergent major la UM 0800 Bucuresti, formatiunea ordine si interventii.
In dupa-amiaza zilei de 21.12.1989, aflandu-se la masuri de ordine pe Bd. Magheru, fara armament asupra sa, a fost ranit si apoi internat la Spitalul Militar Central.
In ziua de 24.12.1989 a fost arestat.
ATANASOAIE VIRGIL – sergent major la UM 0800, formatiunea ordine si interventii. A fost ranit in aceleasi imprejurari ca VASILE CRISTIAN, internat in spital si arestat. Nu a avut armament asupra sa.

Rezumatul arestarilor
Din cercetarea celor 74 de persoane arestate au rezultat urmatoarele:

Categorii de persoane

– 24 cadre de informatii, din care 8 de la U.M. 0544 Bucuresti, 7 de la fosta Directie de securitate si garda, 5 de la U.S.L.A., 3 de la filaj si unul de la Directia a II-a (14 ofiteri, 9 subofiteri si un P.M.C.);
– 7 militari din Ministerul Apararii Nationale, din care un subofiter si 6 gradati si soldati;
– 3 cadre de politie, din care un ofiter si 2 subofiteri;
– un militar din trupele Ministerului de Interne;
– 39 de civili, dintre care 3 cetateni straini.

Locuri in care au fost arestate:

– 30 pe strada, majoritatea in zonele Palatul Telefoanelor, strada Stirbei-Voda si Piata Palatului;
– 13 in fostul sediu al Comitetului Central al P.C.R.;
– 8 intr-un sediu al U.M. 0544;
– 4 la Spitalul Militar Central;
– 4 in apropierea unor unitati militare;
– 3 langa Radiodifuziune;
– 3 la sediul Ministerului Apararii Nationale;
– 2 in statii de metrou;
– 7 in alte locuri.

Concluzii

– Cadrele U.M. 0544 au fost arestate pe baza anuntului dat la Televiziune, potrivit caruia ar fi fost semnalate miscari suspecte intr-un sediu al Securitatii din strada Dumitru Lemnea, in care s-ar afla armament.
– Ofiterii fostei Directii de securitate si garda au fost arestati in cladirea din Piata Palatului, unde se aflau in misiune.
– Cadrele U.S.L.A. au fost retinute in urma unor neintelegeri intervenite in colaborarea cu forte ale armatei, in apropierea sediului Ministerului Apararii Nationale.
– Doi subofiteri de la filaj au fost arestati intrucat aveau asupra lor armament si munitie.
– Unii civili si militari in termen au fost arestati intrucat s-au gasit asupra lor arme si munitii pe care si le-au procurat sau care le-au fost incredintate in vederea apararii diverselor obiective din zona Pietei Palatului.
– Alti civili au fost retinuti intrucat nu aveau acte de identitate, erau in posesia unor documente sau bunuri sustrase, aveau o comportare suspecta ori se aflau in apropierea Pietei Palatului, a Radiodifuziunii sau a altor obiective.
– Nu a rezultat ca vreuna din persoanele arestate si cercetate sa fi avut preocupari ori sa fi desfasurat actiuni cu caracter terorist.

NOTA cu principalele aspecte rezultate din cercetarea persoanelor arestate

A strigat „Traiasca PCR!” intr-o unitate de rachete

ION GHEORGHE, capitan la Directia Cercetari Penale din Inspectoratul General al Militiei. In ziua de 24 decembrie 1989, cu aprobarea conducerii unitatii, s-a deplasat spre domiciliul socrilor din comuna Domnesti, Sectorul Agricol Ilfov, pentru a-si cauta sotia si copiii, despre care nu cunostea nimic de cateva zile. Deplasarea a efectuat-o pe jos, iar in apropierea comunei Domnesti a fost somat de catre militari din UM 02272/A, care l-au perchezitionat si arestat, motivand ca au primit ordin sa-i retina pe toti lucratorii din Ministerul de Interne care circula prin zona.
GRECU COSTEL, plutonier de tancuri la UM 01320 Caracal, judetul Olt, comandant de tanc. In ziua de 23 decembrie 1989 s-a deplasat cu intreaga unitate la Bucuresti, iar in dimineata zilei de 24 decembrie a.c. au intrat in oras, cu misiunea de a patrula pe strazi. In dimineata de 25 decembrie 1989, in tancul pe care-l comanda, a auzit la casti cand se spunea ca a castigat Ceausescu, a strigat si el, in prezenta militarilor din subordine, „Traiasca PCR”, dupa care a fost arestat. In momentul respectiv tancul sau se afla in incinta unei unitati militare de rachete.
BRANISTE ION, plutonier la UM 0672/7 Bucuresti (filaj). In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, aflandu-se in post la Ambasada Braziliei, in jurul orei 10.00, a primit ordin sa duca armamentul si munitia la unitate. Dupa ce s-a imbracat in haine civile, s-a deplasat spre unitate pe strada Stirbei-Voda, iar la intersectia cu strada Berzei a fost legitimat si perchezitionat. Gasindu-se asupra sa pistolul si munitia, a fost arestat.
POPA STEFAN, plutonier-major la UM 0620 Bucuresti (Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista). In seara zilei de 21 decembrie 1989 s-a intors din misiune de la Atena si a ramas in Aeroportul Otopeni pana a doua zi dimineata. Afland de evenimentele din Capitala, a facut raport de trecere in rezerva, iar dupa ce l-a dat sefilor sai a parasit unitatea. Pe 22 decembrie 1989 a plecat cu autoturismul propriu la Valea Sadului pentru a o duce pe fiica sa la o ruda. A revenit in Bucuresti cu trenul a doua zi si s-a predat in seara de 23 decembrie a.c. unei unitati militare de pe Soseaua Bucuresti-Domnesti.
GRIGORE STEFAN, subofiter la UM 0672 Bucuresti (filaj). In noaptea de 21/22 decembrie 1989, impreuna cu colegii sai Panaitescu Nicolae, Lazarescu Stancu si Gianu Cristian s-au deplasat la Scoala profesionala „Metaloglobus”, unde cunosteau ca exista armament si munitie. La solicitarea lor, militarul in termen care asigura paza le-a dat cate un pistol-mitraliera, precum si cate doua incarcatoare, fiecare cu cate 30 de cartuse de razboi. Ulterior s-au dus la sediul Radiodifuziunii si s-au pus la dispozitia unui ofiter din Ministerul Apararii Nationale, care le-a indicat cum sa actioneze. GRIGORE STEFAN a patruns in sediul Institutului de Proiectari „Carpati”, de unde i s-a spus ca se trage in armata, a tras doua focuri de avertisment, dupa care, neobservand pe nimeni, a coborat. La iesirea din cladire a fost arestat de un soldat si un civil pe nume MACOVEI GEORGE.
STOLOJAN TIBERIU, lacatus-mecanic la Intreprinderea Miniera Rovinari. In ziua de 22 decembrie 1989 a venit in Bucuresti in urma apelurilor lansate la radio de CFSN. S-a prezentat la sediul Televiziunii, a primit un bilet si a vorbit telespectatorilor. Intrucat Televiziunea a fost atacata, a primit un pistol si munitie si a executat misiuni de aparare pana in 23 decembrie 1989, ora 14.00, cand a plecat in oras. In zona statiei de metrou Politehnica a fost ranit si retinut de militari din Ministerul Apararii Nationale, avand asupra sa pistolul si intreaga munitie primita.
IVARESCU GHEORGHE, tigan, cu tulburari de comportament, muncitor la Trustul de Constructii al Ministerului Agriculturii. In ziua de 24 decembrie 1989, in jurul orei 14.00, a fost arestat de un subofiter din Ministerul Apararii Nationale din locuinta matusii sale Stan Tatiana-Viorica, la care locuieste (in zona strazii Antiaeriana).
TARUS VALENTIN-AUGUSTIN, mecanic agricol, fara ocupatie. In seara zilei de 22 decembrie 1989 a venit cu trenul la Bucuresti pentru a participa la evenimente. A fost in Piata Palatului, la sediul Radiodifuziunii, iar in noaptea de 22/23 decembrie a.c. a incercat sa fure un autoturism, fiind surprins si arestat de o patrula a Ministerului Apararii Nationale.
PARVULESCU ADRIAN, fost profesor de muzica, in prezent fara ocupatie, are lipsa mana dreapta. In ziua de 22 decembrie 1989 s-a deplasat spre frizeria din strada Buzesti pentru a cersi. Intrucat la un imobil din apropiere s-a declansat un incendiu, a fost considerat suspect, arestat si condus la un centru militar.
BUCUR MIRCEA-HORATIU, elev la Scoala profesionala nr. 9 din Cluj-Napoca. Impreuna cu alti colegi si cunoscuti a venit in Bucuresti in ziua de 23 decembrie 1989 si a participat la filtrele de control organizate pe diferite strazi. S-a pierdut de colegii sai din Cluj-Napoca si a fost arestat pe strada Stirbei-Voda in timp ce se indrepta catre comandamentul militar.
BARBU FLORIN, zidar. In ziua de 23 decembrie 1989 a patruns prin escaladare in incinta hotelului „Astoria” din Bucuresti. In momentul in care incerca sa iasa dintr-o camera a fost arestat de militari din Ministerul Apararii Nationale.

Pacient la sanatoriu, „terorist” la Revolutie

CIOBANU COSTEL, bolnav TBC, ingrijitor la Complexul de ingrasare a porcilor si industrializare a carnii Ialomita, sector Bora. In ziua de 23 decembrie 1989, iesind din Sanatoriul Moroeni, s-a deplasat la Bucuresti cu intentia de a merge acasa. A auzit focuri de arma din directia hotelului „Astoria” si impreuna cu alte trei persoane au escaladat zidul exterior, patrunzand intr-o camera, unde au fost arestati de militari. Pretinde ca ar fi intrat in hotel pentru a-i prinde pe teroristi.
MACIOACA NICOLAE, lacatus la Intreprinderea de Amenajare Complexa a Raului Dambovita. Pe 25 decembrie 1989 s-a deplasat la Mitropolie pentru a participa la slujba religioasa, iar la plecare a fost retinut de doi civili, care l-au predat unor militari.
GIORGESCU VIOREL, muncitor la Intreprinderea Textila „7 Noiembrie” Bucuresti. In noaptea de 22/23 decembrie 1989 s-a deplasat in Piata Dorobanti, i s-a facut rau, a lesinat, iar ulterior s-a trezit legat la Spitalul de Urgenta.
RADUTA ION, lacatus confectii metalice la Intreprinderea de Confectii Metalice si Confectii pentru Constructii Bucuresti, tigan. In ziua de 23 decembrie 1989 a fost in Piata Palatului, de unde s-a deplasat catre locuinta fratelui sau, situata in strada Berzei, fiind retinut de militari din Ministerul Apararii Nationale.
MACOVEI GHEORGHE, desenator tehnic la Institutul de Proiectari „Carpati”. In seara zilei de 22 decembrie 1989 a patruns in cladirea Bibliotecii Centrale Universitare cu scopul de a neutraliza elemente teroriste, avand asupra sa un pistol, pe care-l primise de la un militar necunoscut. Ulterior, s-a deplasat la sediul institutului unde lucreaza. A intrat in cladire, a stins un inceput de incendiu si a tras de doua ori cu pistolul, fara a avea o tinta anume. A intrat, tot cu scopul de a cauta teroristi, in cladirea unei circumscriptii financiare din zona, iar in dimineata zilei de 23 decembrie 1989 a fost arestat de militari in apropierea Radiodifuziunii, avand pistolul asupra sa.
SPERLA OANA-CARMEN, fara ocupatie, bolnava psihic. Pe 22 decembrie 1989 a fost luata de militari de pe strada si internata la Spitalul nr. 4 Dorobanti, iar apoi arestata.

S-a trezit din betie legat de patul de spital

BLINDU CORNEL, mecanic la Intreprinderea de prefabricate din beton Bragadiru. Incepand din seara zilei de 23 decembrie 1989, s-a deplasat in diferite zone din Bucuresti in care se derulau evenimentele pentru a acorda sprijin. Fiind in stare de ebrietate, a alunecat pe scari si s-a accidentat, dupa care a fost transportat la Spitalul de Urgenta, de unde a fost arestat pe 25 decembrie 1989.
POTOROACA PAUL, electrician la Tipografia „Informatia”. A fost de mai multe ori in Piata Palatului si in alte zone, iar in dupa-amiaza zilei de 23 decembrie 1989 a fost retinut de militari pe langa Spitalul Municipal dupa iesirea dintr-un imobil incendiat, unde patrunsese pentru a sprijini pompierii.
BIJAN VAFA SIAHKAL RAUDI, cetatean iranian, student in anul I la Facultatea de Stomatologie din Iasi. Pe 21 decembrie 1989 a venit in Bucuresti, impreuna cu SHAHROKH YOUSEFPOUR LAZARJANI, coleg si ruda cu el, pentru a se intalni cu mama sa, aflata in tara noastra in vizita la el si la sora lui, studenta in Bucuresti. Pe 25 decembrie 1989, dupa ce a trecut pe la Agentia „Tarom” din strada Eforie pentru a se interesa daca circula avioanele pe cursele externe, a fost retinut de organele de militie impreuna cu colegul sau in timp ce se indrepta spre Banca Romana de Comert Exterior.
SHAHROKH YOUSEFPOUR LAZARJANI, cetatean iranian, student in anul I la Facultatea de Stomatologie din Iasi. Confirma declaratiile lui BIJAN VAFA SIAHKAL RAUDI si declara ca se indreptau spre Banca Romana de Comert Exterior pentru a se interesa daca sosisera in aceasta banii necesari pentru plata taxelor scolare.
(Subtitlurile apartin redactiei)

Cele mai citite

Suportul pentru Windows 10 va înceta din toamna lui 2025

Începând cu 2025, Microsoft își intensifică eforturile de a încuraja utilizatorii Windows 10 să treacă la Windows 11, având în vedere că suportul pentru...

Liviu Ciobotariu, demis de FC Botoșani! Valeriu Iftime explică decizia și pregătește înlocuitorul

Liviu Ciobotariu nu mai este antrenorul lui FC Botoșani, în urma unor nemulțumiri legate de pregătirea fizică și neîndeplinirea obiectivelor din contract. Motivul despărțirii FC Botoșani...

Papa Francisc numește prima femeie la conducerea unui important birou din Vatican

Într-o decizie istorică, Papa Francisc a numit-o pe Simona Brambilla responsabilă al departamentului ce se ocupă cu toate ordinele religioase ale Bisericii Catolice, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă