Sectorul privat, care este dominant pe piața românească, nu are apetență pentru cercetare deoarece în România activează filiale și subsidiare ale companiilor străine, care primesc rezultatele studiilor de la firma-mamă, a declarat, ieri, directorul Institutului de Economie Națională, Gheorghe Zaman. Deși societățile private acoperă de la 70% până la 95% din economia locală, dacă luăm în calcul și sectorul bancar, nu sunt dispuse să plătească pentru cercetare, a explicat acesta, în timp ce în țările capitaliste dezvoltate sectorul privat este principala sursă de finanțare.
În acest context, potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, ponderea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în PIB era de 0,38% în 2014, în România, în condițiile în care Ungaria și Grecia aveau o valoare de aproape trei ori mai mare. “Dacă avem în vedere ponderea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2014 valoarea este de 0,38%. Interesant este să ne comparăm și cu alte țări care sunt în apropierea noastră, Ungaria și Grecia. Ungaria are o pondere a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB de aproape trei ori mai mare decât România, Grecia având o valoare asemănătoare, deci de aproape trei ori mai mult decât înregistrează România. Aceasta arată o capacitate redusă pentru cercetare-dezvoltare”, a explicat Tudorel Andrei.
Președintele INS a afirmat că, la nivel european, se manifestă o tendință de creștere a cercetării-dezvoltării în zona de obținere a producției, cifrele la nivel național fiind diferite de media europeană.