Analizarea evolutiei unei industrii are un rol esential atat pentru informarea companiilor in legatura cu potentialul si evolutia pietei in care activeaza, oferind ajutor celor aflati in functia de CEO, pentru estimarea marjelor de profit, cat si angajatilor din industrie care evalueaza in mod constant oportunitatile de pe piata muncii.
Intrucat competitia in domeniul IT este una acerba, companiile sunt puse in situatia de a isi reinventa constant strategia de business.
In acest sens, RisCo a facut cea mai actualizata si completa analiza, care te va ajuta sa iti planifici mai bine strategia pentru 2017 sau sa iti analizezi mai bine optiunile din postura de angajat.
Impactul tehnologiei asupra societatii
Revolutia industriala si dezvoltarea constanta a tehnologiei au creat un nou model de raportare a individului la societate, producand schimbari majore atat in constiinta colectiva, precum si in dezvoltarea relatiilor interumane. Cel mai important insa, evolutia industriala a avut si are un impact major in dezvoltarea economica a tarilor.
Industria IT&C a devenit in timp un “instrument” sigur si eficient, care genereaza crestere economica, nu doar prin dezvoltarea a milioane de locuri de munca, dar si prin promovarea inovatiei si a progresului la nivel global.
In acest context, competitivitatea economica a tarilor va depinde in mare masura, de capacitatea sau incapacitatea acestora de a se adapta societatii informationale, dar si de folosirea noilor tehnologii in avantajul lor.
Industria IT este unul dintre cei mai mari angajatori la nivel global
Conform ultimelor studii realizate la nivel global, domeniul IT ocupa 25% din piata produselor industriale, componenta IT avand o puternica implicare in toate domeniile “industriilor clasice”. Majoritatea serviciilor au la baza o facilitate IT, fie ca vorbim despre comunicarea cu clientii, plata sau transferul de bani, sau de procesul de management intern al unei companii.
Sectorul IT are un efect pozitiv asupra dezvoltarii de noi servicii si industrii
Industria IT&C are un efect pozitiv asupra cresterii economice, dar si asupra crearii de noi servicii si industrii, un astfel de exemplu fiind si aparitia sectorului dezvoltarii aplicatiilor mobile. Totodata, sectorul IT contribuie la cresterea antreprenoriatului, intrucat usureaza accesul startupurilor la informatie, dar si la instrumentele de promovare si finantare a unei afaceri.
Ponderea sectorului IT in PIB in tarile UE, in crestere: intre 3 si 6%
Industria IT este relativ competitiva, atat la nivelul UE, cat si in SUA si Asia. Exista o preocupare constanta pentru a face din acest domeniu unul important in economie, care sa asigure tarilor un avans tehnologic important. Daca Asia este fara indoiala zona cu cea mai puternica/ dezvoltata activitate de outsourcing, SUA este lider in ceea ce priveste inovatia tehnologica.
In Romania, industria IT&C a avut incepand cu 2013 o crestere exploziva, datorita serviciilor de outsourcing si a productiei interne de software.
Veniturile din IT in tarile membre UE
In Elvetia, salariile specialistilor IT depasesc 170.000 dolari anual, iar in Belgia veniturile sunt de aproximativ 150.000 dolari anual. Paradoxal, SUA ocupa doar locul 4 in privinta salariilor din domeniul IT, fiind devansata si de Danemarca, in timp ce Marea Britanie ofera salarii competitive si in domeniul IT, ca si in cel financiar, dorindu-si o pozitie importata pe aceasta piata.
Evolutia industriei IT pe piata din Romania
Sectorul IT&C este unul dintre cele mai dinamice sectoare din economia nationala, fiind extrem de atractiv pentru investitori.
Productivitatea in crestere, globalizarea, calitatea produselor si rapiditatea serviciilor se bazeaza pe implicarea tot mai mare a componentelor electronice si a posibilitatilor de comunicare intre consumatori si producatori, iar in acest context componenta IT devine tot mai importanta.
Piata de IT&C, dependenta de centrele universitare: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi
Conform analizei RisCo, peste 75% dintre firmele din domeniu sunt localizate in zonele care au centre universitare si au atras investitii straine in ultimii ani: 46,4% fiind localizate in Bucuresti si Ilfov, 12,1% in Cluj, 6,5% in Timis, 6,4% in Iasi si 5% in Brasov.
Aceasta tendinta este de asteptat sa continue si in anii urmatori, probabil insa cu o pondere mai mare a localizarii firmelor in Iasi, Dolj si Valcea si o oarecare plafonare, in Bucuresti si Cluj, din cauza salariilor tot mai ridicate a specialistilor IT de aici.
In ceea ce priveste media salariilor din domeniul IT, in Romania acestea sunt la nivelul de 1500 – 3000 euro net lunar in Bucuresti si Cluj, si cu aproximativ 25% mai scazute in celelalte zone ale tarii. Cresterea salariilor poate continua in urmatorii 3-5 ani cu un procent de 10-20% anual, catre limita inferioara in Bucuresti si Cluj.
Peste 3 miliarde de euro cifra de afaceri din IT-ul romanesc
Din analiza datelor financiare raportate de catre companii la finalul anului 2015, reiese ca sectorul IT era creditat cu o cifra de afaceri de 3 miliarde de euro si aproximativ 86.000 de angajati. Totalul firmelor inregistrate era de peste 14.000, iar 70% dintre acestea figurau ca inactive la Registrul Comertului, o parte chiar fiind inregistrate in procedura de insolventa.
Pentru efectuarea analizei, specialistii RisCo au luat in considerare companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 100.000 lei, profitabile, active la finalul anului 2015 si cu cel putin 5 angajati. Am descoperit numai 1469 de astfel de companii.
Un numar de 257 de firme cu mai putin de 5 angajati au raportat o cifra de afaceri de peste 1 milion de lei si profit in 2015, 123 dintre acestea avand 0 sau 1 angajati, insa aceste firme nu au fost luate in calcul in analiza noastra. Desi activitatea de programator are un caracter profund antreprenorial, prin utlizarea la scara larga a inregistrarii acestora ca PFA, in special din motive fiscale, analiza RisCo se bazeaza pe evolutia, in timp, a celor mai mari companii.
Din cele 1469 de firme analizate, 20 au avut in 2015 o cifra de afaceri mai mare de 100 milioane lei (peste 22 milioane euro), in timp ce 427 de companii au raportat venituri sub 1 milion de lei (225.000 euro anual). Aceasta sugereaza faptul ca multe dintre firmele mici, antreprenoriale, fie nu inregistreaza toate veniturile in contabilitate, fie au o activitate redusa si sporadica, de tip project-based, chiar daca numarul angajatilor este mai mare de 5.
De altfel, peste 40% dintre firmele analizate au intre 5 si 10 angajati. Daca tinem cont de cifrele oficiale, care apreciaza numarul total al firmelor din IT la peste 14.000, este foarte probabil ca peste 90% dintre acestea au mai putin de 5 angajati si sunt practic formate doar din cativa programatori care lucreaza independent pentru contractori interni si internationali.
Centrele universitare romanesti s-au dovedit a fi adevarate pepiniere pentru industria IT. Romania se afla in competitie cu tarile care au traditie in domeniu, mai ales cele din Asia, motiv pentru care preconizam ca sectorul IT romanesc va evolua catre statutul de producator de solutii tehnice complete pentru partenerii straini.
Pentru realizarea acestei analize specialistii nostri au folosit serviciul Selectii Liste si Firme, cu ajutorul caruia orice utilizator poate verifica peste 650.000 de companii din Romania, reusind astfel sa isi creeze o imagine de ansamblu asupra industriei in care activeaza.
Nota: Pentru prezenta analiza, specialistii RisCo au luat in considerare doar firmele din domeniul IT, eliminand firmele din domeniul comunicatiilor precum: Vodafone, Orange, Telecom, RCS, UPC etc.