Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a inaugurat ieri secţia de Cardiologie şi Chirurgie II. Directorul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână a declarat că speră ca pe viitor, cu ajutorul autorităţilor locale să poată începe măcar renovările la secţia de Neurochirurgie şi la un moment dat şi demersurile pentru construirea unui spital de copii în Constanţa.
În ceea ce priveşte reparaţiile capitale de la Cardiologie, acestea se situează în jurul sumei de 7,5 milioane lei, din care şase milioane lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa şi doar 1,5 milioane contribuţia Ministerului Sănătăţii. Dotările au ajuns şi ele la trei milioane de lei, tot din banii CJC, iar la Chirurgie II, dotările au costat patru milioane de lei, plus reparaţiile 3,5 milioane lei, totul suportat de CJC. Prezent la Constanţa, secretarul de stat în cadrul MS, Răzvan Vulcănescu l-a felicitat pe managerul SCJU pentru insistenţa cu care vrea să dovedească că se poate face performanţă în sistemul medical românesc, dar şi pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu pentru că a dovedit că la Constanţa descentralizarea a funcţionat şi continuă.
Şeful secţiei Cardiologie, dr. Irinel Parepa a declarat: „Inaugurăm un vis, visul de a avea în Constanţa o secţie de Cardiologie nouă, curată şi modern dotată. Am început această modernizare în urmă cu aproape doi ani. A fost foarte greu, dar am ajuns la liman pentru că am beneficiat de sprijinul multor oameni. Cel puţin un membru al unei familii din Constanţa ajunge măcar o dată în viaţă la noi, iar aceşti oameni merită servicii medicale de cea mai bună calitate“, a spus ea.
Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu a spus că vrea să asigure constănţenii că în permanenţă CJC, cât şi Primăria au avut şi vor avea ca prioritate sănătatea constănţenilor, sănătatea dobrogenilor, a românilor. „Tocmai astăzi îi spuneam domnului ministru secretar de stat că din păcate, programul de infarct naţional nu cuprinde şi judeţul Constanţa, pentru că nu au vrut să acrediteze acest centru care a redus mortalitatea de la 23% la 2,3% într-un an de zile, dar sper să am promisiunea noului ministru al Sănătăţii, domnul Bănicioiu, că vom intra şi noi dobrogenii în categoria cetăţeni de rangul I.
Până acum, noi am fost consideraţi din acest punct de vedere, cetăţeni de rangul II şi III, deşi judeţul Constanţa este al doilea contribuabil la bugetul României. Nedreptatea aceasta a costat mii de vieţi. Nu ştiu cât, cine, cum, poate să evalueze în bani. Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria, finanţăm fiecare caz de infarct miocardic în locul programului naţional şi am salvat foarte foarte multe persoane“, a adăugat el.
CONTROL
Nu s-au găsit gândaci
Directorul DSP Constanţa, Constantin Dina, a declarat, ieri, că a trimis un control la SCJU, ca urmare a imaginilor apărute în presă care prezentau gândaci într-o secţie a spitalului. Acesta a declarat că nu au fost găsit gândaci şi că este posibil ca imaginile să fie făcute în alt spital. Menţionăm că preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor – filiala Constanţa, Maria Constandache, a declarat, duminică, faptul că rude ale pacienţilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa au realizat un filmuleţ în saloane ale unităţii medicale, fiind prezentate „condiţiile precare de tratament”.
În filmuleţul respectiv rudele unui bolnav aflat în comă de mai multe luni acuză că acesta are răni netratate, iar în secţia unde pacientul este internat se pot observa gândaci. Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mihnea Avram, a declarat că nu ştie unde au fost filmate imaginile respective, însă în niciun caz în secţia unde este internat acel de pacient.