-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialSecretul fericirii în cuplul interetnic

Secretul fericirii în cuplul interetnic

Oamenii care provin dintr-o societate tradiţională pot avea anumite aşteptări de la partenerii lor. Femeile pot avea un rol predefinit, ca şi bărbaţii. Toate acestea trebuie să fie discutate deschis. Tot mai mulţi copii se nasc în ultimul timp în familii multicul­turale. În prezent, de trei ori mai multe persoane caucaziene se căsă­to­resc cu parteneri de culoare faţă de 1980, iar dintre asiaticii din SUA, 40% se căsătoresc cu per­soa­ne de rasă albă, arătă studiile recente. Într-o căsătorie interrasială, nu se unesc doar două persoane diferite, ci două culturi şi per­spec­tive diferite asupra lumii. De aceea, aceste căsătorii necesită adesea mai multă grijă şi comu­nicare, comparativ cu relaţiile în­tre două persoane care au ace­laşi fond cultural.

Două soluţii radicale şi una de echilibru

Psihologul american Joel Crohn descrie în cartea „Căsătoriile mixte” trei abordări diferite pe ca­re cuplurile le pot adopta pentru a rezolva diferenţele şi conflictul intercultural. Două dintre soluţii sunt radicale: fie unul dintre parteneri se conver­teşte la religia sau tradiţia cultu­rală a celuilalt, fie amândoi renunţă la culturile lor şi aleg o nouă religie sau cultură. Cea de-a treia soluţie presupune ca par­tenerii să găsească un echilibru între cele două tradiţii culturale. Importanţa tradiţiei, ritualurile de familie şi viaţa spirituală nu trebuie subestimate, deoarece au un rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a copiilor din familii multiculturale.

Ponturi

Site-ul ehow.com oferă câteva sfaturi pentru o căsnicie multi­culturală fericită:

1. Stabiliţi o atmosferă de ­­respect, fiţi înţelegător şi res­pectaţi spaţiul personal al ce­luilalt. Dis­cu­taţi despre culturile amân­durora.

2. Iubiţi-vă perechea şi spuneţi-i ce aşteptări aveţi de la ea. Fiecare cultură îşi are propria  concepţie despre afecţiune.

3. Fiţi dumneavoastră înşivă şi aşteptaţi-vă ca partenerul să se comporte la fel. Nu încercaţi să-i schimbaţi obiceiurile.

4. Evitaţi etnocentrismul. Acceptaţi că fiecare cultură este diferită şi fiţi cât mai deschis în a încerca să-l înţelegeţi pe celălalt.

5. Învăţaţi când să comunicaţi, când să faceţi compromisuri şi când să fiţi ferm pe poziţie. Este preferabil ca la începutul rela­ţiei să discutaţi deschis şi să vedeţi unde sunteţi dispuşi să faceţi compromisuri. Există tra­diţii de familie pe care le respec­taţi? Sunt aspecte religioase care diferă de la ţară la ţară, chiar dacă este vorba de aceeaşi religie. Cum sunt priviţi bărbaţii şi femeile în aceste culturi? Ce face un bun soţ sau o bună soţie în cultura din care proveniţi? Să nu sacrificaţi lucrurile în care credeţi. Oamenii care provin dintr-o societate tradiţională pot avea anumite aşteptări de la partenerii lor. Femeile pot avea un rol pre­definit, ca şi bărbaţii. Încercaţi să cunoaşteţi cât mai bine părerile partenerului despre copii, rolu­rile părinţilor, influenţele sociale (ieşiri în oraş, pasiuni, prieteni), activităţile din casă şi implicarea familiei în viitoarea căsnicie.

6. Fiţi flexibil. Petreceţi timp ­încercând să cunoaşteţi cul­tura celuilalt, aflaţi ce preţuieşte. Încercaţi să faceţi, împreună cu partenerul, o activitate care îi face plăcere. Gustaţi mâncărurile specifice culturii lui. Ascultaţi muzica pe care o preferă. Chiar dacă nu vă place, respectaţi-i gusturile, pentru că fac parte din ceea ce îl defineşte.

7. Aveţi răbdare şi înţelegere. Dacă partenerul vorbeşte o altă limbă mai bine decât limba dumneavoastră, încercaţi să găsiţi o limbă în care să vă puteţi înţelege.

8. Conştientizaţi că există oa­meni în societate care nu privesc cu ochi buni mariajele inter­cul­turale. Printre ei s-ar putea să fie şi membri ai familiei sau prieteni ai dumneavoastră.

9. Fiţi realist. În orice căsătorie, există perioade frumoase şi mo­mente mai grele. Ele nu au la ba­ză neapărat diferenţele cul­turale.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă