3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialSecretul Cosmote pentru venituri record

Secretul Cosmote pentru venituri record

La cinci ani de la preluarea Cosmorom, Cosmote România trage linie şi analizează: o acoperite foarte bună a teritoriului, baza de clienţi şi venituri în creştere şi o reţea CDMA/3G inexistentă la preluarea companiei de către greci. La capitolul acoperire şi servicii compania a ajuns din urmă principalii competitori, Orange şi Vodafone, însă mai are de lucru la capitolul număr de abonaţi şi venituri.

„Ne dorim să fim numărul unu pe anumite segmente”

Întrebat pe când estimează că operatorul va deveni numărul doi pe piaţă, Stefanos Theocharopoulos, directorul executiv al Cosmote România, a spus că dacă se face referire la baza de clienţi, numărul nu este forte important şi atunci nu locul contează. Ce contează însă?

„Ne dorim să fim numărul unu pe anumite segmente: în ceea ce priveşte serviciul de relaţii cu clienţii, acoperirea naţională, cele mai bune abonamente şi altele”, a explicat Theocharopoulos încercând să pară detaşat în faţa problemei numărului de utilizatori. „A deveni numărul 1 sau 2 în ceea ce priveşte numărul de clienţi, nu este ţinta noastră principală”, a adăugat acesta.

Evoluţie cu investiţii de 1 miliard de euro

În 2005, când grupul elen OTE a preluat pachetul majoritar al Cosmorom (surata „mobilă” a Romtelecom), s-au găsit pe ultimul loc de pe piaţă în multe domenii: baza de abonaţi avea sub 50.000 de numere active, acoperirea naţională se limita la marile aglomeraţii urbane (28% din teritoriul ţării), iar la capitolul reţea de date situaţia era dezastruoasă – conexiunea se făcea printr-o tehnologie dial-up tip CSD.

La cinci ani şi un miliard de euro investiţii mai târziu, Cosmote este un jucător important pe piaţă şi, pe deasupra, a înglobat şi un alt operator – Zapp – cu tot cu reţeau 3G/CDMA acestuia şi baza de clienţi de aproape 400.000 de numere. La finalul anului trecut operatorul avea 6,5 milioane de clienţi.

Achiziţia Zapp la momentul respectiv a fost contestată de alţi jucători din piaţă însă – în cele din urmă – tranzacţia a avut loc. Miza acestei tranzacţii a fost reţeau 3G a Zapp, fără de care Cosmote nu ar fi putut să ofere servicii de ultimă generaţie.

2500 de iPhone-uri vândute

Operatorul a anunţat că a vândut, din 17 decembrie 2010 până acum, 2500 de telefoane iPhone 4. În acelaşi timp oficialii companiei au spus că în portofoliul lor smartphone-urile au o rată de penetrare de 10%, în topul celor mai vându-te aflându-se telefone precum Samsung Galaxy S, iPhone 4, HTC sau Nokia.

La capitolul utilizatori de internet mobil Cosmote are câteva zeci de mii de utilizatori, însă oficialii nu au dat nici o cifră exactă.

Orange şi Vodafone, numărul unu şi doi

La sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al lui 2010, Orange era încă operatorul numărul unu ca număr de 10,5 milioane de clienţi, urmat de Vodafone cu 9,8 milioane de clienţi.

Astfel, Cosmote rămâne al treilea operator din punct de vedere al mărimii bazei de abonaţi, dar vine puternic din urmă la capitolul creşterii veniturilor – 468 milioane de euro. Orange a înregistrat un venit total de 973 milioane de euro. Vodafone România nu a anunţat încă veniturile totale pentru anul trecut.

Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă