0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialSecretul caselor ieftine

Secretul caselor ieftine

» Specialistii spun ca nu intotdeauna materialele scumpe sunt garantia pentru o constructie
de calitate
Exista o serie de mituri potrivit carora o casa construita cu materiale scumpe va fi obligatoriu una de calitate sau ca finisajele ieftine pot dauna aspectului general al unui imobil. Specialistii in domeniul constructiilor vin cu argumente tehnice si incearca sa demonteze seria de mituri create in jurul acestui subiect de mare interes pentru persoanele care pornesc in "aventura" de a-si ridica singure o casa. Exista o vorba care spune cam asa: daca pentru o pereche de pantofi pretul mare inseamna calitate, iar un pret mic poate fi "garantia" ca acestia se vor rupe repede, in schimb, la case, acest lucru nu mai pare valabil. "O casa poate fi extraordinar de scumpa, dar proasta", explica inginerul Raul Bondrila, specialist in domeniul constructiilor. El mai spune ca cea mai frecventa intrebare a clientilor care doresc sa-si construiasca o casa se refera la materialul care urmeaza sa fie folosit, BCA sau caramida, ori in cazuri mai rare, lemn sau caramida. "Pentru BCA, raspunsul pare evident: acesta este mult mai ieftin decat caramida, dar lucrurile nu stau chiar asa. BCA-ul este un material neportant. In concluzie, structura de rezistenta a casei nu va mai fi zidaria portanta, ci o structura in cadre, in care blocurile de BCA nu fac altceva decat sa "umple" cadrele. Daca cineva are curiozitatea sa faca un calcul simplu, ar descoperi ca in final nu iese nici o afacere din inlocuirea caramizilor cu BCA", mai spune Raul Bondrila.
Pe de alta parte sunt multi constructori care prefera caramizile mai scumpe, de o mai buna calitate, celor ieftine, deoarece daca un zidar poate lucra un metru cub de zidarie clasica pe zi, la blocurile ceramice mari, de calitate, cu fetele intr-adevar paralele, acesta va zidi chiar peste 2 mc pe zi. Asadar, tendinta constructorilor va fi de a cauta acele materiale de constructii care, in ciuda pretului ceva mai mare, vor necesita tot mai putina forta calificata de munca, pentru tot mai multe dintre aceste materiale, furnizorii chiar incepand sa ofere montaj gratuit.
Un alt mit este cel al finisajelor ieftine. Specialistii in constructii spun ca este adevarat ca anumite finisaje ieftine pot dauna enorm aspectului general, "insa, cu finisaje absolut obisnuite, numai prin indemanare si inspiratie pot deveni un element de calitate si de confort".

Chirii aliniate la preturile UE
Clientii predominanti ai apartamentelor de lux din Timisoara sunt strainii, angajati in companii multinationale si cu venituri mari, reiese dintr-un studiu recent realizat de Compania ESOP, aceeasi tendinta remarcandu-se si pe piata imobiliara din capitala. Apartamente de lux cu doua sau trei dormitoare sunt, in general, cele mai cautate. Dupa Bucuresti, capitala Banatului ramane unul dintre cele mai scumpe orase europene, in ceea ce priveste chiriile la spatiile rezidentiale. De pilda, un apartament de lux cu doua camere se inchiriaza cu 350-400 euro pe luna, in timp ce apartamentele cu trei camere aduc proprietarilor o chirie lunara de pana la 1.000 euro. Chirii si mai mari au vilele cu trei sau patru camere, pentru care se percep 2.500-4.000 euro pe luna, in timp ce vilele cu mai mult de patru camere se inchiriaza cu 3.500-5.000 euro pe luna.

Cum achizitionam un teren?
In judetul Timis exista de cativa ani o adevarata febra printre investitori: achizitia de terenuri pentru construirea de locuinte sau obiective industriale. In ultima vreme se remarca insa un interes tot mai crescut in aceasta directie si din partea persoanelor fizice. Adeseori, in lipsa unei informari corecte, intervin litigii intre parti. De aceea, specialistii din domeniul imobiliar atrag atentia asupra unor pasi importanti pe care cumparatorul trebuie sa-i faca atunci cand se decide sa achizitioneze un teren. In primul rand, trebuie verificata valabilitatea si corectitudinea actelor originale (sa consulte un avocat sau un notar). Apoi, este obligatorie consultarea dosarului cadastral al terenului si a eventualelor constructii ce se afla pe acel teren. In acest fel se poate determina eventuala existenta a unor litigii in familia vanzatorului (partaj, succesiuni, etc). De asemenea, specialistii din domeniul imobiliar ii mai sfatuiesc pe cei care doresc sa cumpere un teren sa ceara vanzatorului si dovada ca terenul se afla in intravilan. Nu in ultimul rand, achizitorul trebuie sa solicite si certificatul de urbanism in vederea parafarii tranzactiei.

Tendinte
Pretul caselor nou construite din cartierele rezidentiale ale Timisoarei se situeaza, la ora actuala, intre 85.000 si 270.000 de euro, in functie de facilitati, dotari, suprafata construita si marimea terenului. Specialistii din domeniul imobiliar apreciaza ca se remarca o tendinta de urcare usoara a preturilor la acest tip de imobile, cresterile fiind generate, pe de o parte de explozia preturilor la terenuri, iar pe de alta, de majorarea preturilor la unele materiale de constructie.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă