17.3 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăSpecialSecretele vietii din "pivnita Pamantului"

Secretele vietii din „pivnita Pamantului”

Oamenii de stiinta americani au descoperit, in urma unui nou studiu, ca aproape jumatate din lumea materiala terestra este ascunsa pe fundul oceanelor si al lacurilor, in sol, sub roci sau sub radacinile copacilor. Este vorba de asa-numita „biosfera subterana”, o lume intunecata, unde soarele si stele nu stralucesc niciodata. Unii specialisti au denumit aceasta zona „pivnita Terrei”.

Desi biosfera are limite destul de largi (15-20 km in atmosfera si 11 km in hidrosfera), cea mai mare parte a ei este concentrata la interferenta litosferei, hidrosferei si atmosferei. Katrina Edwards, expert in microbiologie la University of Southern California, a reamintit in cadrul prezentarii studiului la lucrarile Conferintei Americane de Geofizica, faptul ca „ecosistemul este mult mai mare, suprafetele cu potential habitual pe pamant s-au extins la sute sau mii de metri, iar cercetarile actuale pot ajuta foarte mult la solutionarea problemelor legate de mediu, agricultura si inovatie tehnologica”.

In acest sens, geologii iau in considerare posibilitatea de a inmagazina o parte din surplusul de dioxid de carbon – principalul agent poluant al atmosferei – intr-o vasta retea de crevase situate sub nivelul marii. Expertii in geologie marina sustin ca cercetarile efectuate asupra „vietii intraterestre” sunt complementare  cautarii vietii extraterestre a astronomilor pe alte planete.

„Detectarea oricarei forme de viata in biosfera de adancime este o munca dificila, dar care poate aduce satisfactii foarte mari si asta pentru ca trebuie sa plecam de la premisa ca orice spatiu propriu are un corespondent in spatiul extern” – a declarat geofizicianul Andrew Fisher, seful echipei de experti care a realizat studiul. El a anuntat ca impreuna cu colegii sai vor continua expeditiile subacvatice prin instalarea a sase puncte de observatie stiintifica in adancul marilor, care vor fi contectate prin satelit la centre de studiu si laboratoare mobile amplasate pe tarm.  
Totodata, specialistii intentioneaza ca in luna iulie sa lanseze programul international de sondare a oceanelor, printr-o vasta operatiune in nord-estul Pacificului, iar in octombrie echipajul condus de oceanogreaful Steven D’Hondt va explora curentii din circulatia oceanica din regiunea cuprinsa intre Noua Zeelanda si Hawaii. De asemenea, in 2011 cercetarile vor continua in zona Canalului Panama, unde exista un lant muntos subacvatic ce leaga America de Nord de Africa.

Fluide moarte vor fi pompate in anumite zone special selectate de catre experti pentru a urmari circuitul apei si al microbilor catre „labirintul” de deseuri subacvatice. Specialistii spera ca, prin studierea biosferei subterane, sa obtina mai multe informatii despre aparitia vietii pe Pamant, dar si despre viata de pe alte planete. „Conditiile pe care le observam in spatiul subacvatic sunt similare cu conditiile aparitiei vietii microbiologice pe Terra, conditii care este posibil sa existe sau sa fi existat pe Marte sau pe Jupiter” – a declarat Fisher.  

Echipa de experti isi mai propune sa afle daca anumite elemente chimice din adancul oceanelor si al marilor, precum hidrogenul sau sulful, depind sau nu de energia degajata de soare pe suprafata terestra. Prezenta apei in stare lichida si existenta ei intr-o perioada geologica indelungata reprezinta conditiile esentiale pentru aparitia si evolutia biosferei pe Terra. Exista mai multe ipoteze privind originea apelor pe Terra. Specialistii considera ca, initial, apa a fost eliberata din mantaua si scoarta terestra, iar in prezent apa libera este apreciata la un miliard 380 km3.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, acuzat de blocarea unui post de profesor titular, timp de 24 de ani. Ministrul Educației explică

Ministrul Daniel David spune că reglementările actuale limitează accesul altor profesori la posturi de prestigiu și afectează buna funcționare a instituțiilor de învățământ Candidatul coaliției...

Mirel Rădoi revine pe banca Universității Craiova! Fostul selecționer își începe al doilea mandat în Bănie

Mirel Rădoi (43 de ani) a semnat marți cu Universitatea Craiova, marcând o nouă etapă în cariera sa de antrenor. Fostul selecționer al echipei...

Denis Alibec, posibil transfer la Universitatea Craiova! Ar fi mutarea iernii în Superliga

Denis Alibec, atacantul Farului Constanța, ar putea pleca în această iarnă de la echipa lui Gheorghe Hagi, Universitatea Craiova fiind interesată de serviciile sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă