» O serie de mari personalitati ale Transilvaniei au fost membri ai unor societati secrete, infratiti prin idealuri si prin juramantul depus pe o carte sfanta.
» Secretele celor noua loji sunt dezvaluite de un grup de istorici.
Masoneria a insemnat pentru multi un mit, o societate secreta sau o grupare invaluita in mister. Masoneria romaneasca pastreaza impartirea universala in loji si oriente. Diferentele dintre ele tin atit de ritual, cit si de profilul fiecareia. Astazi, exista in Romania noua grupari masonice : Marea Loja Nationala a Romaniei, Marea Loja Nationala din Romania, Marea Loja a Romaniei, Marea Loja Nationala Unita din Romania, Marea Loja Feminina a Romaniei, Marele Orient al Romaniei, Dreptul Uman din Romania, Marea Loja a Transilvaniei si Marea Loja ,,UMSOI".
Cele mai importante organizatii masonice din Romania sunt Marea Loja Nationala a Romaniei, infiintata in timpul regelui Carol I, si Marele Orient al Romaniei, infiintat in 2005. Cu o vechime de peste un secol, MLNR are in spate o intreaga istorie, ce inglobeaza, imediat dupa 1918, si o parte din lojile masonice din Transilvania.
Timpuri mai grele au fost cele din timpul regelui Carol al II-lea, care a cerut ca masoneria sa intre "in pauza". Nici regimul comunist nu a fost mai indulgent. Timp de jumatate de secol, in care Romania a fost condusa de comunisti, masoneria romaneasca a fost vanata de Securitate. Au ramas cunoscute dosarele de urmarire ale masonilor romani, in special operatiunea "Oculta", cea mai mare operatiune de filaj si de prindere a masonilor romani. Aceasta operatiune viza 738 de francmasoni, dintre care 453 erau "fosti exploatatori", liber-profesionisti si negustori. 163 erau ingineri si tehnicieni, 30 erau functionari, 37 erau ofiteri activi, 15 erau magistrati, cinci erau inalti demnitari si 35 erau chiar membri ai PCR. Raportul care mentioneaza aceste date a fost intocmit in anul 1981.
Societatea bogatilor
"In Transilvania masoneria a avut un teren fertil. In secolul XVIII se infiinteaza primele loje. Masoneria reunea atunci elita societatii transilvanene. Includea oamenii cei mai bogati si intelectualii. Mai tarziu, au promovat principiul egalitatii intre oameni, alegerile prin vot direct si secret. Au inceput sa accepte in randurile lor servitorii caselor nobiliare si taranii", spune Salagean. Printre francmasonii ilustri se numara Simion Barnutiu (1808-1864), baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), poetul Octavian Goga (1881-1938), medicul roman de origine germana Cristian Friedrich Hahnemann (1755-1843), Eftimie Murgu (1805-1870), stefan Peterfi (106-1978), Ioan Molnar Piuariu (1749-1815), Alexandru Vaida Voievod (1872-1950) si Traian Vuia (1872-1950).
Masonii cu ctitorit Gara din Cluj
"La Cluj, loja Unio, a contribuit la infiintarea scolii de nevazatori si a celei de surdo-muti. Totodata a infiintat primul templu masonic din Transilvania. Acesta era in Piata Avram Iancu numarul sapte. Se mai pastreaza inca stema albinelor cu stupul pe aceasta cladire. Au infiintat in acea perioada scoli pentru tinere mame, unde acestea urmau cursuri ca sa se integreze in societate, au fost de acord cu mentinerea invatamantului religios in scoli. Tot la Cluj, au construit cladirea actualei gari" mai spune istoricul Tudor Salagean.
Francmasoneria este o organizatie ai carei membri sunt infratiti prin idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, prin initierea conforma unui ritual comun, prin juramantul depus pe o carte sfanta (in general, Biblia sau Coranul) si, in majoritatea ramificatiilor, de credinta intr-o "Fiinta Suprema", un "Mare arhitect al universului". Aceasta organizatie prezenta in majoritatea tarilor cu civilizatie de origine europeana, este impartita in obediente, ele insele impartite in loji (zise si ateliere) de cate 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). In Romania francmasoneria este organizata sub mai multe obediente, printre care unele, deschise si femeilor (de exemplu Dreptul Uman din Romania). Nu toate aceste obediente se recunosc reciproc.
STUDIU
Reperele istorice ale lojilor au fost dezvaluite in studiul intitulat "Masoneria in Transilvania", coordonat de istoricii Tudor Salagean si Marius Eppel. La acesta au colaborat 23 de autori. Acestia vor sa ofere publicului o alta perspetiva a francmasoneriei din Transilvania, prin prezentarea unor obiecte putin cunoscute si a unor documente inedite."Este o carte scrisa de specialisti, obiectiva, cat se poate de bine informata, pe baza unor documente si obiecte din muzeu. Rolul volumului este sa ofere o noua perspectiva, reala si documentara, asupra unui domeniu caracterizat de controverse si mitologii"spune Tudor Salagean.