16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSecretarul general al NATO saluta "atitudinea moderata" a Romaniei fata de Chisinau

Secretarul general al NATO saluta „atitudinea moderata” a Romaniei fata de Chisinau

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a spus ieri la Bucuresti, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca apreciaza "reactia moderata" a Romaniei fata de evenimentele din Republica Moldova.

Secretarul general al NATO a ramas insa prudent in a lua o atitudine ferma referitoare la instabilitatea de la granita est-europeana a NATO dupa alegerile de la inceputul lunii aprilie in Chisinau. Traian Basescu a precizat, in schimb, ca ii multumeste lui Jaap de Hoop Scheffer pentru "pozitia extrem de clara in ceea ce priveste Chisinaul" pe care a avut-o Alianta Nord-Atlantica. Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, aflat acum doua zile in vizita oficiala la Londra, a criticat aspru Uniunea Europeana pentru tonul bland pe care sefii statelor membre l-au folosit fata de Republica Moldova si a cerut o abordare mai dura a relatiilor cu Chisinaul, ca urmare a incalcarii drepturilor omului dupa alegerile din 5 aprilie, potrivit cotidianului "Financial Times". Cristian Diaconescu a reprosat UE ca nu poate continua "politica obisnuita: nu s-a intamplat nimic, totul e prudent, totul e calm", din moment ce trei tineri au fost ucisi in arestul politiei moldovene si acesta ar trebui sa fie "subiectul principal al discutiilor pentru moment".

 

Cotidianul britanic aminteste ca premierul ceh demisionar Mirek Topolanek, a carui tara se afla la presedintia rotativa a UE, nu a amenintat Chisinaul ca locul sau in Parteneriatul Estic ar putea fi pus sub semnul intrebarii si considera ca nici Javier Solana, seful diplomatiei europene, nu va recurge la astfel de masuri. Dupa intalnirea pe care a avut-o cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, Jaap de Hoop Scheffer a precizat ca Romania a devenit "un aliat puternic" in cei cinci ani de cand este stat membru NATO si si-a exprimat respectul fata de "soldatii romani femei si barbati" care sunt in teatrele de operatiuni, precum si fata de familiile celor 11 militari care au murit in Afganistan.

Jaap de Hoop Scheffer, aflat la Bucuresti pentru ultima data in calitate de secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, va fi inlocuit la sefia NATO in luna iulie, cand ii expira mandatul, de premierul danez, Anders Fogh Rasmussen.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă