30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSecretarul de stat cu două doctorate-problemă, protejat de ministrul Culturii şi Mitropolitul...

Secretarul de stat cu două doctorate-problemă, protejat de ministrul Culturii şi Mitropolitul Olteniei

Coordonatorii celor două teze de doctorat ale secretarului de stat Cristian Petcu, care erau direct responsabili ca lucrările acestuia să respecte standardele academice, au evitat să dea un răspuns la modul în care acesta şi-a obţinut  titlurile de doctor în teologie şi istorie.

Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a declarat că nu vrea să fie amestecat în acest scandal. “Nu ştiu, întrebaţi-l pe dumnealui”, a răspuns prelatul, referindu-se la Cristian Petcu. Când i s-a explicat că are o responsabilitate profesională, că a girat în calitate de coordonator nişte abateri de la etica ştiinţifică, IPS Irineu a răspuns: “Nu mă bagaţi pe mine în lucrurile astea”.

De asemenea, profesorul Ion Calafeteanu, coordonatorul lucrării de istorie, nu a dorit să discute prin telefon. “Presa s-a compromis prea mult în ultima vreme”, a fost poziţia sa. Secretarul de stat Cristian Petcu nu a mai răspuns la telefon pentru a-şi spune punctul de vedere.

Pe de altă parte, actualul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, nu a avut nicio reacţie faţă de dezvăluirile RL, deşi i s-a comunicat prin sms subiectul pentru care este apelat. Iar consilierul prim-ministrului, Mirel Paladă, a cerut timp pentru a răspunde în legătură cu măsurile ce se vor lua în cazul demnitarului.

Secretarul de stat nu s-a aflat în relaţii la fel de bune cu fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu. Acesta ar fi refuzat să-i acorde vreo atribuţie lui Cristian Petcu, chiar dacă ambii proveneau din acelaşi partid, PNL. Daniel Barbu nu l-ar fi considerat pe Cristian Petcu potrivit pentru funcţia pe care o deţine, conform unei afirmaţii a fostului ministru. Fostul şef de la Cultură ar fi cerut inclusiv destituirea secretarului de stat, “dar demersul meu a fost fără succes”, după cum s-a exprimat Daniel Barbu într-un cadru restrâns. Acesta nu a detaliat motivele pentru care acţiunea sa a eşuat.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Un secretar de stat teolog a obţinut două doctorate cu o singură teză copiată.

România liberă a relatat, în ediţia de ieri, că secretarul de stat din Ministerul Culturii a obţinut două titluri de doctor în două domenii diferite, istorie şi teologie, folosindu-se de două teze care conţineau într-o proporţie covărşitoare acelaşi text. Astfel, cel puţin 35 de pagini identice au fost folosite în ambele lucrări. Demnitarul a preluat fraze, paragrafe şi chiar pagini întregi, fără să schimbe nimic şi fără să folosească ghilimelele, din surse pe care le menţionează doar în notele de subsol. Când Rl a încercat să afle care este punctul de vedere al lui Crstian Petcu faţă de aceste dezvăluiri, secretarul de stat a chemat paza pentru a-i scoate din biroul său pe reporteri.

Controverse şi în ediţia în limba engleză a tezei de doctorat

Între timp, controversele în privinţa modului în care a secretarul de stat din Ministerul Culturii a obţinut titlurile de doctor continuă. Cristian Petcu şi-a publicat teza de doctorat în teologie, anul trecut, dar numai în limba engleză, la editura Bibliotheca, într-o varianţă diferită faţă de cea susţinută în cadrul Facultăţii de Teologie Ortdoxă din Craiova. În ediţia publicată în limba engleză, lipsesc fragmentele de text care erau identice cu cele din teza de istorie. Mai mult, şi aici se poate uşor observa tactica de copiere din alte surse, fără folosirea ghilimelelor.

La paginile 77-78, de pildă, regăsim traducerea exactă a unor fragmente din “Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, scrisă de Mircea Păcurariu, sau fragmente din lucrarea “Biserica Ortodoxă Româna între anii 1885-2000”, a lui Alexandru Moraru. “It is to be noted that in the Austro-Hungarian Empire it was the State that acknowledged appointments of priests, and the posibility of the excepţional appointment of foreing bishops, parish pristes or theology professors (Articles 5,11,12,16) is not met in any other post war Concordats”, notează Cristian Petcu în cartea sa. “De notat că în Austro-Ungaria catolică (deci şi în Ardeal) recunoaşterea numirii preoţilor o făcea statul (…) S-a prevăzut, de asemenea, ca în mod excepţional să poată fi numiţi ca episcopi, canonici, preoţi parohi şi profesori de teologie chiar şi cetăţeni străini (art. 5,11,12,16), ceea ce nu se întâlnea în alte Concordate postbelice”, scrie Mircea Păcurariu, în volumul său apărut cu 16 ani mai devreme. Rl a mai descoperit şi alte exemple similare.

Şcoala cu probleme

Presa locală a relatat că şcoala doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, unde Cristian Petcu a obţinut doctoratul în teologie în 2010, ar fi funcţionat în ilegalitate în perioada 2009-2012. Conform standardelor academice, la înfiinţare şcoala trebuia să aibă minimum trei conducători de doctorat, iar în instituţie nu existau decât doi.

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă