21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialSecretari "opaci" in primariile din Bistrita-Nasaud

Secretari „opaci” in primariile din Bistrita-Nasaud

Un raport al Prefecturii Bistrita-Nasaud arata ca in proportie de 75 la suta, secretarii primariilor din judet nu au respectat Legea privind transparenta decizionala in administratia publica. Conform raportului privind rezultatele controlului asupra legalitatii activitatii secretarilor din administratiile locale in 2005, 44 de primarii din 59 controlate nu au respectat prevederile Legii 52/2003 in ceea ce priveste aducerea la cunostinta publica a proiectelor de acte administrative cu caracter normativ.
Subprefectul judetului, Mica Oprea, autorul raportului, a declarat ca nu sunt respectate prevederile normei la intocmirea raportului anual privind transparenta decizionala. Secretarii primariilor din Nasaud, Sangeorz-Bai, Budacu de Jos, Budesti, Lechinta, Lesu, Livezile, Lunca Ilvei, Matei, Monor, Negrilesti, Rebra sau Rebrisoara au incalcat legea din acest punct de vedere, in sensul ca nu au respectat procedura privind participarea cetatenilor si a asociatiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative si la procesul de luare a deciziilor.
In cazul a 61 la suta dintre primariile controlate, secretarii nu au intocmit nici raportul anual privind liberul acces la informatiile de interes public. In alte 10 comune, nu exista nici macar un punct de informare si documentare la intrarea in sediul Primariei.
Juristii Prefecturii au mai descoperit deficiente privind aplicarea si respectarea prevederilor Legii privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare si functionare a consiliilor locale. Secretarii a 20 de primarii se fac vinovati de lipsa dispozitiilor de convocare a sedintelor de consilii locale, in timp ce, in alte 29 de primarii, nu exista nici un registru cu evidenta hotararilor CL sau a dispozitiilor emise de primar.
Mica Oprea a afirmat ca, in urma controlului, o parte dintre secretari au remediat deficientele constatate, insa altii nu au avut nici o reactie. „Incepand cu acest an, Institutia Prefectului nu mai are abilitati in sanctionarea secretarilor de primarii”, a mai declarat subprefectul.

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă