Din cauza temperaturilor anormal de ridicate anuntate pentru vara aceasta si a lipsei precipitatiilor, agricultorii europeni se asteapta la recolte slabe. Ceea ce, spun specialistii, se va rasfrange asupra preturilor alimentelor, care vor creste fulminant, scrie cotidianul financiar american The Wall Street Journal. Iar aceasta nu este singura veste proasta.
Canicula si absenta ploilor ar putea sa relanseze inflatia in Europa prin dezechilibrarea balantei cererii si a ofertei pe piata alimentelor. In urma inregistrarii unor recolte slabe, oferta va scadea si, evident, preturile vor creste.
In estul Germaniei, de exemplu, landul Saxonia a anuntat deja ca, in martie 2007, pretul produselor alimentare a crescut de patru ori mai mult decat la celelalte produse. "Vremea este mult prea secetoasa", a declarat Bernd Ulmen, un agricultor din Andernach, o localitate situata la circa 60 de kilometri de fosta capitala a Germaniei, Bonn. Autoritatile au invitat Banca Centrala Europeana (BCE) la vigilenta. Mai mult, daca in urmatoarele saptamani nu va ploua, in Germania se asteapta o scadere cu 40 la suta a recoltei de grau si de rapita, conform unor studii.
"Cresterea preturilor produselor alimentare este iminenta", a avertizat si Herwig Dejonghe, patronul Pinguin, o firma din Belgia care se ocupa cu ambalarea legumelor congelate. Dar a adaugat ca preturile se situeaza "la un nivel inselator de scazut de ani de zile". In Italia, Cofindustria (organizatie patronala) se teme de inchiderea fortata a unor fabrici in vara viitoare, iar guvernul este pe punctul de a decreta starea de urgenta. Rationalizarea apei risca sa fie singura cale de a face fata problemei, a estimat Wolfgang Grabs, seful diviziei resurse hidrologice din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), din Geneva.
In Franta, situatia parea mai buna, gratie unor ploi in cantitati convenabile si unor ninsori tarzii in luna martie. In aprilie insa, seceta a facut ravagii, temperaturile ajungand pana la 30 de grade Celsius la Lyon – cu aproximativ 10 grade Celsius mai mult decat in mod normal. Agricultorii din Spania s-au declarat optimisti datorita catorva ploi recente. Grabs a subliniat insa ca bazinele spaniole de retentie nu sunt pline decat in proportie de 40 la suta.
In zona euro, unde BCE si-a fixat obiectivul unei inflatii de sub 2 la suta, preturile produselor alimentare prelucrate au crescut cu 2,8 procente in 2006, exact dupa cele ale energiei. Dar conditiile climatice sunt, prin natura lor, instabile si confera, in consecinta, un caracter "aleatoriu previziunilor in materie de inflatie", a explicat Howard Archer, economist in cadrul sucursalei londoneze a Global Insight, o societate americana ce efectueaza studii de piata.
Un miliard de migranti
Potrivit unui raport asupra consecintelor incalzirii globale, intocmit de organizatia umanitara britanica Christian Aid, cel putin un miliard de persoane din diferite zone ale Pamantului vor migra pana in anul 2050. Documentul a fost intitulat "Mareea umana: adevarata criza migratoare" si reprezinta un "avertisment asupra accelerarii deplasarilor populatiei secolului XXI". "Numarul persoanelor care si-au parasit casele in urma conflictelor, catastrofelor naturale sau a marilor proiecte de dezvoltare este deja mare – aproximativ 163 de milioane – (…). In viitor, schimbarile climatice vor face ca acesta sa creasca si mai mult", a estimat Christian Aid, solicitand o actiune urgenta a comunitatii internationale.
» Graba strica treaba
In urma cu doar cateva luni, organizatiile agricole europene mizau pe recolte exceptionale de grau si de alte cereale, avand in vedere iarna deosebit de blanda. Uniunea Europeana incepuse chiar sa isi vanda stocurile de grau, deschizand calea unei reactii rapide a preturilor in functie de evolutia aprovizionarii. Socoteala de acasa insa nu s-a potrivit cu cea din targ. Schimbarea este majora atat pentru consumatori, cat si pentru bancile centrale, care, in ultimii 30 de ani, au putut neglija preturile alimentelor. Iar intr-un document oficial, de pilda, care explica de ce inflatia din Marea Britanie a depasit limita de 3 la suta pe care si-a impus-o Banca Angliei, guvernatorul Mervyn King a vorbit de "o crestere a preturilor la alimente, provocata de o scadere mondiala a ofertei din cauza conditiilor climatice".
» Penurie de electricitate
In ultimele luni, in Germania, volumul ploilor a fost cu 90 la suta mai mic decat cel normal. "Este cea mai secetoasa, cea mai calduroasa si cea mai insorita luna aprilie inregistrata vreodata", a estimat Gerhard Lux, din cadrul Serviciului German de Meteorologie (DWD). Pretutindeni in Europa previziunile meteorologice schiteaza un tablou identic. Specialistii sunt de parere ca seceta va duce chiar la penurii de electricitate, din cauza lipsei apei necesare pentru functionarea hidrocentralelor. In cazul in care ploile nu vor deveni mai abundente, "vom cunoaste penurii de electricitate asemanatoare cu cele din 2003 si din 2005", cand, in plina perioada caniculara estivala, Europa era amenintata de intreruperi ale alimentarii cu curent electric, anunta Wolfgang Grabs, seful diviziei resurse hidrologice din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), din Geneva. De asemenea, agricultura si industria vor ajunge sa isi dispute o resursa devenita rara: apa.
» Oceanele Isi pierd capacitatile
Oceanele isi pierd capacitatea de a absorbi emisiile de carbon generate de activitatea umana, determinand accelerarea procesului de incalzire globala cu pana la 30 de procente, au declarat o serie de experti, citati de cotidianul The Times. Cercetatorii au descoperit ca partea de sud a oceanelor absoarbe o cantitate mai mica de dioxid de carbon din atmosfera. Iar excesul de carbon, care nu poate fi absorbit de oceane, ramane in atmosfera si accelereaza incalzirea globala, preconizeaza ei. Capacitatea redusa de a absorbi carbonul este considerata un rezultat al rafalelor de vant care actioneaza asupra curentilor din ocean, aducand la suprafata apa din adancime, care contine deja cantitati considerabile de carbon. Descoperirea intervine cu cel putin 20 de ani mai devreme decat fusese prevazut.