35.5 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialSeară "Ludovic Spiess" la Cluj

Seară “Ludovic Spiess” la Cluj

Scriitorul Costin Popa va lansa o carte dedicată marelui artist.

Opera Naţională Română găzduieşte, în această seară, lansarea volumului „Ludovic Spiess” de Costin Popa. Evenimentul face parte din parcursul festivalului studenţesc de operă Viva Vox şi va fi secondat de reprezentaţia spectacolului „Rigoletto” de Giuseppe Verdi. În peisajul muzicologic românesc, cartea este un unicat, dar chiar şi în plan internaţional compendiile dedicate cântăreţilor de operă, în afara unor scrieri mai degrabă romanţate, sunt rare. Cartea conţine un text biografic despre copilărie şi începuturile muzicale, care dezvăluie un om de o mare onestitate, sincer şi prietenos, cu un respect şi o căldură deosebite faţă de cei ce i-au fost aproape.

Lui Spiess îi plăcea să vorbească despre arta sa şi o făcea generos cu tot ce acumulase prin experienţă; era conştient de valoarea sa, dar şi lucid, cu pasiune şi cu un puternic simţ al realităţii, spune scriitorul Costin Popa. Autorul surprinde şi latura „civilă” a marelui artist Spiess, vorbeşte despre dragostea lui de viaţă, de natură, de îndeletnicirile simple, fireşti, ca pescuitul, vânătoarea, gătitul. Costin Popa redă şi imaginea artistului prin ochii celor cu care tenorul şi-a intersectat cariera: Karajan, Christa Ludwig, Georges Prêtre, dar şi din delicatul portret schiţat de soţia sa, Gerda Spiess.   

Un capitol aparte este dedicat unui moment crucial din viaţa artistului:  întâlnirea cu Herbert von Karajan în spectacolul şi înregistrarea cu „Boris Godunov” de Musorgski. Atunci, marele dirijor îl dorea interpret în „Othello”. Cartea lui Costin Popa a primit la sfârşitul lunii martie premiul „Cartea Anului”, oferit de revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Lansarea la Cluj va avea loc la ora 18.30. 

Lucrare unicat

Monografia dedicată de Costin Popa lui Ludovic Spiess conţine 245 de fotografii şi 303 fotocopii de programe, afişe din 33 de ­roluri şi 450 de spectacole.

Un album de circa 350 de ­pagini reface drumul parcurs de la ­debutul modest la Teatrul Muzical din Braşov la cariera ­fulminantă pe toate marile scene ale lumii. Cartea oferă informaţii precise şi schiţează o imagine obiectivă a marelui tenor român.

Cele mai citite

Țestoasele Ninja consideră că asocierea cu Mbappe le prejudiciază imaginea, după Polonia – Franța 1 – 1

Țestoasele Ninja sunt determinate să acționeze în instanță toate instituțiile mass-media care l-au asociat pe starul fotbalului francez Kylian Embappe cu una dintre...

Analiză ANM: Producția de grâu şi porumb, sub amprenta caniculei. Secetă și nopți tropicale

Vremea caniculară va afecta producția de gâru și porumb, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie până pe 5 iulie 2024. Seceta pedologică...

Alegeri anticipate în Franța: Prezență masivă la vot

Alegătorii francezi decid viitorul Franței, pe 30 iunie și pe 7 iulie, în scrutinul legislativ anticipat convocat de președintele Emmanuel Macron. Cu rezultate ce vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă