Gala Premiilor UNITER a reamintit marelui public cu sprijinul postului public de televiziune care a transmis in direct evenimentul, ca teatrul nostru a detinut si detine valori creatoare. Indiferent de premiile pe 2006 controversate, Gala a reinviat teatrul romanesc, prilejuind intalnirea cu personalitati ce au dat stralucire artei spectacolului, cat si filmului nostru.
Cea de a XV-a editie a Galei premiilor UNITER s-a mutat din Bucuresti la Sibiu pentru a onora orasul care, alaturi de Louxembourg, este capitala europeana a culturii. Mai mult de patru ceasuri, televiziunea publica a transmis in direct acest spectacol unicat al premierii creatiilor teatrale din stagiunea 2006, cat si acordarea unor distinctii speciale. Gala este singura ocazie a anului cand actorii si regizorii devin vedete de televiziune, iau locul starletelor si politicienilor. A fost "o seara mai mult decat emotionanta", considera Ilinca Tomoroveanu, poate si pentru ca s-a evocat, de fapt, bogata istorie a teatrului romanesc marcata de mari creatori. Gala ramane un eveniment al "familiei" teatrului chiar daca premiile au fost mai aprig contestate decat la editiile anterioare, din diverse cauze, si i-au adancit dezbinarea. Subiectivismul ar putea fi o cauza, dar si situatia actuala a teatrului nostru starneste controverse in jurul pretentiilor de originalitate ale unor asa-zise "curente estetice" de mult expirate pe alte meridiane, promovate la noi de unii regizori si critici. Importanta in seara Galei a ramas intalnirea cu marile personalitati prezente pentru a primi sau inmana distinctii speciale. Senatul UNITER, si nu un juriu restrans, ales la intamplare dintre "teoreticieni", a acordat 13 premii speciale, prilej de a readuce in fata publicului cu ajutorul TVR valorile care au dat faima teatrului nostru. Telespectatorii au asistat astfel la reinvierea istoriei unei arte pretuite, prilej rar intalnit prin programele de televiziune.
De 15 ani, Ion Caramitru prezinta si organizeaza aceasta Gala, singura mare serbare a Thaliei, ce rasplateste prin premii inventivitatea creatorilor. Presedintele UNITER este si un excelent manager, detine stiinta de a atrage prin prestigiul sau si al institutiei pe care o conduce de 15 ani, nume sonore ale vietii culturale, dar mai ales pe cele din lumea afacerilor, pe pretiosii sponsori iubitori de teatru. La Sibiu, au urcat pe scena de la reprezentantii unor case regale la ambasadori, de la bancheri la oameni de afaceri, urmasii stimati ai celebrului Mecena. Desigur ca au ridicat sala in picioare marile nume ce au consolidat valoric teatrul nostru, distinse la Gala cu premii speciale: Mircea Crisan (premiul special pentru teatru de revista), Vasile sirli (premiul special pentru muzica de teatru), Gabriel Mosoianu (premiul special pentru circ), Ella Conovici (premiul special pentru teatrul de papusi), Cornel Todea (premiul special pentru teatrul de copii), Razvan Mazilu (premiul special pentru coregrafie) si Catalin Naum "parintele" Teatrului "Podul", o scoala a artei actorului (premiul special al presedintelui UNITER). Senatul a mai acordat urmatoarele premii pentru intreaga lor activitate pestigioasa lui Csiky Andras (actorie), Valeria Seciu (actorie), Radu si Miruna Boruzescu (scenografie), Lucian Giurchescu (regie), Doina Modola (critica), iar premiul de excelenta pentru "Festivalul Shakespeare" a revenit, cum era si firesc, lui Emil Boroghina. Sunt personalitati carora timpul le-a consfintit valoarea.
Spectacolul Galei s-a animat si prin participarea altor personalitati mai mult sau mai putin premiate la alte editii, precum Stela Popescu, Emilia Popescu, Ion Lucian, Florin Piersic, Trixi Abramovici. Doua momente de exceptie ale Galei s-au datorat lui Florin Piersic, care a punctat cu ironie comentariul sau despre acest eveniment si Emiliei Popescu, ce a amintit prin cunoscutul cantec "Arlechinul" de lacrima si rasul ce insotesc intotdeauna viata actorului. O contributie remarcabila, elevata, a oferit orchestra "BaRock" care a acompaniat muzical acest spectacol unic. Operatorii transmisiei tv au surprins imagini din sala cu membrii familiei teatrului nostru si prietenii lor, printre dansii fiind multi tineri emotionati, chiar cu lacrimi unii in coltul ochilor, in fata evocarii unei istorii ce parea uitata.
In finalul acestor insemnari de telespectator al Galei UNITER se potrivese cuvantul lui Shakespeare: "Restul e tacere…", premiile nu merita comentate, ca amintesc de multe spectacole "scrasnite" din stagiunea 2006. Premiate sau nepremiate doar valorile au castig de cauza pana la urma in fata spectatorilor. Restul e o barfa de cateva zile si apoi… tacere, uitare.
Marele spectacol al Galei 2007 a fost o reusita prin respectul dovedit pentru ARTIsTII adevarati. Desigur, premiile anuale au iscat si intrebari ale spectatorilor iubitori de teatru: Este un creator de valoare cel care vrea sa emotioneze publicul socandu-l prin vulgaritatea limbajului, violenta si erotism? Sclipiciul unui trening sau "smoking regizoral" ori nuditatea intr-un rol a unei actrite docile "trend"-ului sunt valori, comunica publicului o idee, il provoaca la gandire? De ce au lipsit unele personalitati de valoare de la Gala? "De ce"-uri sunt multe, dar publicul le gaseste raspunsul pana la urma, prin prezenta sa la spectacolele de calitate, la intalnirile cu marii artisti, care chiar daca sunt sau nu premiati raman in istoria teatrului prin creatii autentice.
ILEANA LUCACIU
ileana.lucaciu@romanialibera.ro
"Ambitia si invidia sunt stapane in imperiul culiselor si in lumea care este in legatura cu acest imperiu de carton. Astfel circula cuvintele, faptele, nascocirile. Intriga e lipsita de sinceritate si franchete. In clipa cand aceste flori rare ar deveni dragi tuturor oamenilor, intriga s-ar destrama ca prin farmec chiar si in teatru…".
Liviu Rebreanu