Scoala Populara de Arta si Meserii asteapta cursanti pentru numeroase specializari in domeniu. Prea putine persoane mai sunt interesate de studii in arta miscarii, cursuri de canto si studierea instrumentelor, in special cele cu specific romanesc.
Anual se fac inscrieri pentru canto, arta miscarii, instrumente si arte vizuale, insa cererile nu ajung la nivelul ofertei. In prezent, sunt inscrise aproximativ 450 de persoane in cadrul acestei institutii, dar cifra nu este semnificativa avand in vedere faptul ca exista trei sedii in judetul Constanta. In oras studiaza in aceasta perioada 400 de elevi, in timp ce la Medgidia si la Cernavoda sunt aproape 50 de amatori de arta. Varsta cursantilor se incadreaza intre 4 si 60 de ani. Cei mai in varsta prefera pictura, grafica si arta decorativa. Scoala populara doreste sa se extinda si in alte localitati deoarece pentru copiii care doresc cu adevarat sa urmeze o pregatire artistica trebuie create anumite conditii. Hotararea este o urmare a navetei pe care unii elevi sunt nevoiti sa o faca zilnic pentru a ajunge la cursuri. Nici locul unde ar trebui sa vina cu drag sa studieze nu ii ajuta deoarece este o cladire veche care se afla in procedee de clasificare pentru patrimoniu de stat. Reabilitarea se face treptat cu venituri proprii si cu ajutorul alocatiilor bugetare. Folclorul a fost uitat o perioada de timp deorece nu a mai existat interes pentru studierea acestuia. Scoala populara a desfiintat specializarea dansuri populare in urma cu cativa ani si incearca anul acesta reacomodarea copiilor cu stilul de dans specific romanesc. Se doreste starnirea interesului pentru traditie si se incepe treptat de la clasele de canto muzica populara. Anul viitor este vizata reintroducerea acestui curs de dans in planul de invatamant. Pentru instrumente precum mandolina, naiul, tambalul, buciumul nu a existat nici o solicitare, desi in toamna anului trecut au fost puse la dispozitie astfel de cursuri. Cei mai multi amatori isi manifesta interesul in domeniul artelor vizuale: pictura, grafica, design vestimentar, arta decorativa, ceramica, impletituri din diferite materiale si arta fotografica.
Spectacole cu specific romanesc
Elevii Scolii Populare de Arta si Meserii participa la numeroase evenimente unde isi etaleaza cunostintele acumulate de-a lungul scolarizarii. Muzeul de Arta si Liceul Industrial SNC gazduiesc cel mai des aceste spectacole unde se imbina cel putin doua din cele 21 de specializari ale institutiei. Spectatorii celor mai recente festivitati au luat parte la un recital unde muzica populara a fost acompaniata de momente de actorie sau punere in scena a unor fabule. In data de 10 martie, copiii vor pregati un eveniment artistic unde poezia de dragoste este imbinata cu muzica la pian, iar pe 31 martie elevii vor sustine un spectacol de muzica usoara si dans. Copiii sunt promovati si pe plan national prin participarea la diferite manifestari din alte orase. Elevii au luat parte la Festivitatea Seniorii Cernavodei, au fost premiati la Festivalul de Muzica Usoara din Cumpana si urmeaza sa participe la Festivalul de Muzica Usoara din Botosani. Elevi ai acestei scoli vor participa la Cerbusorul de Aur pentru copii. Directorul institutiei, Doina Voivozeanu, se poate mandri cu numeroase premii obtinute de cursanti si apreciaza ca una dintre cele mai prolifice grupe este clasa de actorie aflata sub indrumarea profesorului Radu Popescu, care a obtinut o serie de rezultate frumoase.
Elevii ce finalizeaza aceste cursuri, cu durata medie de trei ani, primesc un certificat de absolvire. Aprofundarea cunostintelor se poate face la universitatile de arta existente si in Constanta, care asteapta viitorii studenti cu o oferta vasta de invatamant.