21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSe lansează cartea "Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide"

Se lansează cartea „Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide”

”Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide”, o carte despre moartea lui Andrei Frumușanu și a Auricăi Crăiniceanu, în timpul Mineriadei din septembrie 1991, semnată chiar de tatăl studentului mort, Ștefan Frumușanu, va fi lansată vineri, la librăria Humanitas Kretzulescu. 

La evenimentul care începe la ora 18.00 vor participa scriitoarele Ana Blandiana și Tatiana Niculescu Bran, Ştefan Frumuşanu, redactorul-șef adjunct al ziarului ”România Liberă”, Laurenţiu Mihu, şi directoarea generală a editurii Humanitas, Lidia Bodea. 

Citește și: Dosarul privind uciderea lui Crăiniceanu şi Frumuşanu în timpul mineriadei din ’91, redeschis

Cu acest prilej, se va organiza și o dezbatere pe tema celebrului dosar  Frumuşanu–Crăiniceanu. 

„«Cine mi-a ucis fiul?» este jurnalul unui tată a cărui viață se schimbă pentru totdeauna odată cu uciderea fiului său la mineriada din 25 septembrie 1991. De atunci și până în zilele noastre, anii familiei Frumușanu s-au scurs între drumul la cimitir și o cărare sinuoasă, amețitoare, chinuitoare, prin labirintul tribunalelor. Dar această carte este deopotrivă un manual de istorie recentă și un dosar politic. Mesajul ei? Orice om are dreptul la povestea lui, dar, mai cu seamă, la dreptate și la adevăr, oricât de încâlcite s-ar dovedi ițele deciziilor politice. Este cartea unui om curajos și a unui tată care încă mai are încredere în justiție“,  a arătat Tatiana Niculescu Bran.

Și jurnalistul Laurențiu Mihu a explicat că ”plângându-şi neîntrerupt fiul ucis în floarea vieţii, domnul Frumuşanu pune în scenă, cu o atât de caldă răceală, tocmai maieutica pe care statul român este, de 24 de ani, chemat să o execute. Şi nu o face!”. 

”Această carte, pentru scrierea căreia tatăl lui Andrei Frumuşanu a trebuit să facă un exerciţiu inuman – acela de a se goli şi de a se reumple de ansamblul trăirilor care i-au marcat ultimii 24 de ani, în paralel păstrându-şi intactă luciditatea – este lasoul redutabil cu care familiile celor doi tineri morţi la mineriada din ’91 i-au prins, laolaltă, pe criminalul propriu-zis şi pe criminalii morali din timpul acelor evenimente. Şi mulţi, foarte mulţi sunt aceşti criminali! (…) De reţinut că printre „colegii” dumneavoastră de lectură foarte probabil se vor număra şi unii cu un parcurs reprobabil. De pildă, s-ar putea să nu vă simţiţi bine într-o atare companie, ştiind că unii sunt chiar criminalii lui Andrei Frumuşanu şi ai Auricăi Crăiniceanu, iar alţii groparii memoriei şi ai dosarului penal care a urmat uciderii lor. O parte dintre ei, e drept, nu toţi. Căci unii, precum Antonie Iorgovan, s-au dus de ceva vreme, dar alţii, ca Ion Iliescu, ori Dumitru Iliescu zâmbesc în continuare confortabil. Mai mult ca sigur că vor citi ceea ce a avut de povestit în cartea asta domnul Frumuşanu. Fără îndoială că o vor face, cumva, pe întuneric, probabil acoperind oglinzile din jur. Căci da, al doilea mare merit al acestei cărţi e tocmai faptul că le pune în faţă unor asemenea oameni o asemenea oglindă. Pe care vor încerca s-o spargă. Dar care nu se poate face ţăndări”, a conchis redactorul-șef adjunct al României libere.  

Studentul Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu au fost uciși în timpul Mineriadei din septembrie 1991. Dosarul privind uciderea celor doi a fost restituit procurorilor, în decembrie 2000, pentru completarea urmăririi penale, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Supreme (devenită Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-n.r.).

Astfel, în 10 octombrie 2011, Secţia Parchetelor Militare a dispus „redeschiderea urmăririi penale «in rem»”, pentru omor deosebit de grav, fiind întocmit un plan de anchetă cu privire la aspectele probatorii menţionate în sentinţa penală numărul 5 din 26 ianuarie 2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (unde a fost contestată soluţia de scoatere de sub acuzare a ofiţerului SPP-n.r.) şi mijloacele de probă ce urmează a fi administrate pentru clarificarea acestora.

 

 

Cele mai citite

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă