15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSe închide Proprietatea?

Se închide Proprietatea?

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, un fond de investiţii american, propune vânzarea activelor şi împărţirea banilor rezultaţi la acţionari.

Acţionarii Fondului Proprietatea vor discuta peste aproximativ o lună, pe data de 4 aprilie, câteva propuneri ce ar putea schimba radical viitorul celui mai mare fond de investiţii din România. Dacă la înfiinţarea sa, în 2005, FP era deţinut de stat şi de persoanele despăgubite pentru averile confiscate de comunişti, în anii scurşi de atunci, FP a ajuns în proprietatea unor importanţi investitori instituţionali care acum vor să îşi vadă profiturile. Una dintre principalele măsuri ce vor fi discutate priveşte vânzarea activelor FP într-un interval de 2-3 ani şi împărţirea banilor sub forma unor aşa-zise „dividende speciale”. O altă măsură prevede demararea procedurilor de listare a FP la Bursa din Varşovia.

O reducere serioasă a anvergurii FP

Vânzarea activelor lichide, propusă de principalul acţionar al FP, anume  Elliott Associates ce are 12,5% din titluri), va provoca  „o reducere serioasă a anvergurii  fondului”, afirmă Iulian Panait, broker la KTD Invest. Vânzare ar putea aduce acţionarilor un venit pe acţiune în jurul a 0,7 lei, mult mai mult decât  actuala valoare a acţiunilor FP la Bursa de Valori, situată la 0,57 lei. Exact acest lucru îşi doreşte şi Elliott. Managerul FP trebuie să dea un semnal pieţei că acţionarii nu sunt dispuşi să accepte la infinit un discount prea mare, de aproximativ 50%, între Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al FP, de 1,2 lei şi preţul acţiunii, argumenta fondul american de investiţii în propunerea sa înaintată în luna ianuarie.

Iulian Panait se îndoieşte însă că această măsură logică din punct de vedere economic va întruni majoritatea în AGA. „Mulţi acţionari se tem că lucrurile nu vor arăta aşa. Unora le va fi teamă că vânzarea activelor se va face la preţuri prea mici, subiective, în urma unor posibile înţelegeri, alţii cred că peste zece ani acele active vândute ar putea valora dublu”, afirmă el. Comportamentul lui Elliott Associates e de înţeles. „Investitorii speculativi preferă profituri rapide chiar şi mici pe termen scurt, celor pe termen lung” afirmă el.

Vânzarea activelor nu semnifică desfiinţarea FP. Împărţirea banilor, da

Investitori pe BVB ce deţin şi titluri ale FP nu cred că vânzarea activelor FP e sinonimă cu desfiinţarea sa. Ideea este că   fondul ar putea deveni „unul de cash, banii ar putea fi băgaţi în altceva”, spune un astfel de investitor. „Dacă o fabrică vinde 10 strunguri, nu înseamnă că se desfiinţează”, afirmă investitorul. Desigur nu, dar ce se întâmplă dacă fabrica  îşi vinde cele mai bune strunguri şi dă banii încasaţi acţionarilor? „Teoretic orice fond poate fi desfiinţat prin decizia acţionarilor”, răspunde acelaşi investitor. El crede că prin vânzarea activelor, VUAN FP ar putea chiar creşte, deoarece actuala VUAN include estimări contabile ale preţului acţiunilor nelistate.

„Voi vota pentru această măsură”, afirmă investitorul. El mai atenţionează că ieri BVB a primit bine ştirea referitoare la active, titlurile crescând substan­ţial cel puţin în prima parte a şedinţei. Întrebat dacă anunţul privitor la vânzarea activelor e similar cu desfiinţarea FP, un alt acţionar a răspuns scurt: „Exact”.

Listarea la Varşovia exclude închiderea imediată a FP

Victor Cionga, managing partener la AZ Capital Advisors, atrage atenţia asupra mai multor probleme. El  consideră că este necesară (mai ales în contextul dorinţei de a lista FP la bursa din Varşovia) o rezolvare amiabila a diferendului dintre FP, si avocatul Ioana Sfârâială. Aceasta a contestat în Justiţie  AGA, în care a fost aprobată numirea administratorului Franklin Templeton şi a obţinut câştig de cauză.  În privinţa vânzării activelor, în ipoteza aprobării măsurii de către AGA FP, este de aşteptat ca managerul FP să prezinte o strategie în acest sens care va trebui la rândul ei aprobată de acţionari.

Pe de altă parte noţiunea de dividend special, acceptată în dreptul anglo-saxon, nu e recunoscută la noi. Încasarea banilor din vânzarea titlurilor se va putea face fie  pe calea dividendelor de sfârşit de an, fie prin micşorarea capitalului FP prin retragerea acţiunilor şi anularea lor.

Cât priveşte celalată propunere, referitoare la listarea FP la Varşovia, Victor Cionga se aşteaptă la o anumită  rezervă din partea instituţiilor implicate, anume Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BVB; motivul este ca, pe termen scurt, acestea vor pierde din veniturile pe care în prezent le generează comisioanele aferente. Un refuz nu ar fi de dorit deoarece scade credibilitatea acestor instituţii care afirmă că doresc modernizarea, deschiderea şi dezvoltarea  pieţei locale.   „Dacă s-ar întâmpla aceasta, e posibil ca în viitor firme româ­neşti importante să se listeze direct la Varşovia.   

 Repere

   Noiembrie 2005 – se înfiinţează FP, capitalul social iniţial fiind de 3.9 miliarde euro, format din pachete de acţiuni deţinute la Petrom, Romgaz, Transgaz, nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica, CET-uri etc.

   Octombrie 2006 – Guvernul înmânează oficial primele titluri de despăgubire, acestea revenind moştenitorilor familiilor Malaxa şi Auschnit.

   August 2010 – are loc înregistrarea FP la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

   Ianuarie 2011 – începe tranzacţionarea acţiunilor la valoarea de 0,62 lei.

   Mai 2011 – se schimbă modul de conversie a drepturilor în acţiuni. În loc de valorea nominală de un leu pentru conversie se ia în calcul media ultimelor 60 de şedinţe de tranzacţionare, măsură ce avantajează noii acţionari.

   Ianuarie 2012 – acţionarul principal Elliott Associates anunţă că doreşte vânzarea activelor FP şi împărţirea banilor la acţionari  în câţiva ani.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă