5.7 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialSCUT ANTIRACHETĂ. Se înmulțesc semnele unei intervenții militare împotriva regimului de la...

SCUT ANTIRACHETĂ. Se înmulțesc semnele unei intervenții militare împotriva regimului de la Phenian

În cursul zilei de miercuri, Pentagonul a început instalarea sistemului de apărare antirachetă numit „Terminalul High Altitude Area Defense” (THAAD), într-o bază militară americană din Coreea de Sud, a informat Agenţia de ştiri „Yonhap”, citată de Reuters. 

Potrivit acordului semnat anul trecut de Washington și Seul, sistemul ar urma să devină operațional înainte de sfârșitul lui 2017, dar există șanse mari ca instalarea să fie grăbită, pe fondul escaladării tensiunilor în regiune. Decizia este justificată de faptul că Nordul a amenințat, în numeroase rânduri, că va ataca Sudul. În momentul de față, rachetele balistice ale Phenianului au capacitatea de a transporta focoase nucleare pe distanțe scurte. De altfel, recent, la unul din testele nord-coreenilor, rachetele s-au prăbușit în Marea Japoniei, în apropierea coastelor nipone. 

Deși oficiali din Ministerul sud-coreean al Apărării, dar și responsabili ai Armatei SUA nu au confirmat aceste informații, presa de la Seul a difuzat pe larg informații despre aceste manevre. „Camioanele care transportau părţi ale sistemului THAAD au intrat pe un fost teren de golf în Seongju – o regiune din sudul Coreii de Sud”, au raportat Agenţia de ştiri “Yonhap” şi televiziunea YTN, preluate de Reuters. 

De menționat că Statele Unite au început să deplaseze în Coreea de Sud primele componente ale sistemului de apărare antirachetă la începutul lunii martie a acestui an, la scurt timp după ce Phenianul a testat rachetele balistice care au amenințat coastele Japoniei. 
În ultima perioadă, Wa-shingtonul a trimis în largul coastelor Coreii de Nord nave de război care pot oricând declanșa un atac aerian, după modelul celui din Siria. Săptămâna aceasta va ajunge portavionul nuclear Carl Vinson, împreună cu escorta sa, pentru a participa la o serie de exerciții militare împreună cu armata sud-coreeană. Acestuia i se va alătura submarinul USS Michigan, -care transportă 154 rachete de croazieră „Tomahawk”, minisubmarine și 60 de membri ai trupelor -speciale. 

China reacționează nervos

Protectoare a regimului de la Phenian, China a reacționat rapid. Beijingul şi-a exprimat „puternica îngrijorare” (ceea ce în limbaj diplomatic echivalează cu o critică vehementă) față de  instalarea sistemului antirachetă „THAAD”. 
China a cerut Statelor Unite ale Americii şi Coreii de Sud retragerea acestor capabilități militare, lucru transmis prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang. Beijingul s-a opus  în repetate rânduri instalării acestor capabilități, deoarece se teme că radarul sistemului, deosebit de puternic, îi poate submina securitatea națională. Washingtonul şi Seulul au subliniat însă, încă o dată, că unicul scop este apărarea împotriva rachetelor nord-coreene. 

În altă ordine de idei, China a lansat ieri al doilea său portavion, primul construit la şantierul naval Dalian din nord-estul țării.  Portavionul va deveni operaţional cel mai devreme în 2020. Beijingul deținea o navă din această categorie, provenită de la marina militară a fostei Uniuni Sovietice. El a fost achiziţionat din Ucraina, modernizat, rebotezat „Liaoning”, și este în serviciul marinei militare chineze din 2012.  

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Chiriile au crescut cu 15% în 2024: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș

Conform raportului anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX, chiriile au înregistrat o creștere medie de 15% față de anul trecut, în...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Românii care cumpără online pentru Crăciun alocă până la 1.000 de lei: Produse tradiționale în topul preferințelor

În acest an, românii care aleg să își facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun online au un buget mediu de până la 1.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă