Dacă privim în jurul nostru, vedem cum democrațiile liberale, pe care le prețuim atât de mult, primesc lovituri năprasnice. Locul lor este luat de o nouă ideologie, iliberalismul, atât de apreciat de lideri politici autocrați, pentru care democrația, piața, instituțiile trebuie neapărat controlate.
Dacă privim către Ungaria, vedem cum instituțiile statului democratic primesc în fiecare zi lovituri care le destabilizează, care le îndepărtează de rolul lor firesc într-o societate liberală: acela de a fi arbitri echidistanți ai vieții socio-politico-economice.
Din nefericire, comportamente antidemocratice găsim și în România, la liderii PSD, ajunși vremelnic la putere, motiv pentru care-și imaginează că sunt veșnici. Populismul este cel mai mare pericol la adresa democrației. Ne confruntăm cu un reviriment al populiștilor în multe țări din Europa, care-mi aduce aminte de anii de dinaintea celei mai mari tragedii din istoria omenirii: Al Doilea Război Mondial.
De ce este periculos populismul? Pentru că este o minciună sfruntată. Pentru că este o himeră. Pentru că, în mod evident, creează sentimentul oamenilor că politicienii le pot oferi chiar și ceea ce nu au, iar când realizează că au fost mințiți, populismul generează frustrări. Frustrări care se transformă în energii sociale negative, care, de multe ori, iau forme distructive, lovind astfel și mai mult în statul democratic.
Demagogia și populismul se potențează reciproc și sunt doi demoni la fel de periculoși.
Principala misiune a instituţiilor româneşti trebuie să fie apărarea democrației. De toți dușmanii ei vizibili și mai puțin vizibili. Este nevoie de o opoziție sănătoasă și constructivă. Prin definiție, democrația veritabilă, nu cea mimată, are nevoie de o opoziție puternică, care să controleze puterea și să-i limiteze abuzurile.
Ce ar trebui să facă un partid de opoziţie veritabil? În primul rând, să facă opoziție „la firul ierbii“, să lupte cu PSD în fiecare zi, să-i demaște ilegalitățile, să cultive relația cu presa, să tragă semnale de alarmă.
Un partid de opoziţie trebuie să aibă propriul program politico-economic, în care membrii săi să creadă cu adevărat, pentru a putea să-i convingă și pe alții să creadă în el.
Să vină cu soluții viabile pentru Economie, Sănătate, Educație. Să încurajeze munca, nu să-i penalizeze pe cei care muncesc. Să cultive meritocrația, nu impostura.
Să dea un mesaj mai pregnant de dreapta, într-o perioadă în care valorile de dreapta sunt agresate permanent. Un partid de opoziţie trebuie să lupte împotriva populismului PSD, dar și împotriva propriului populism.
Să ofere soluții constructive pe termen lung, nu să cadă în patima obținerii în mod facil de capital electoral.
Sunt antreprenor IT și vă confirm că efectele politicilor guvernamentale ale PSD asupra acestui domeniu sunt devastatoare. Măsurile din ultima vreme, în special eliminarea plafonului de 5 salarii la plata contribuțiilor sociale, acoperă niște goluri, dar, pe termen lung, nu reprezintă o soluție. Acești antreprenori, de la care luăm acum mai mulți bani, vor ajunge la pensie și, pe baza contribuțiilor lor, vom fi nevoiți să plătim pensii imense, iar Bugetul de pensii va fi dezechilibrat și mai mult.
Cu toate că ne mândrim cu sectorul IT din România, marea majoritate a populației este analfabetă digital. Fără să investim în educație, nu vom rezolva această problemă. Fără competențe digitale, românii nu vor putea folosi cele mai noi tehnologii în producție și, astfel, firmele noastre nu o să poată concura cu cele din țările care stau mai bine la acest capitol. Nu o să putem avea salarii mari, oamenii nu vor trăi mai bine. Un trai decent nu se rezolvă prin mărirea arbitrară a salariului minim.
Dacă ar face o opoziţie eficientă, un partid poate beneficia de un moment oportun de creștere, deoarece PSD oferă zilnic prilejul de a crește electoral. Pentru asta, nu este nevoie de încurajarea extremismelor de tot felul, care pun în pericol drepturile și libertățile fundamentale ale individiului. Liberalii, în special, trebuie să lupte pentru ca oamenii să fie liberi. Liberi să facă ceea ce doresc, atâta vreme cât, prin acțiunile lor, nu afectează libertatea celuilalt.
Euroscepticismul trebuie descurajat, proiectul european, extrem de vulnerabil în prezent, trebuie susţinut. Trebuie explicat românilor cât de importantă este apartenența la UE și NATO, trebuie convinşi că de aceste două mari familii depind securitatea și prosperitatea lor.
Din fericire, au apărut deja primele semne că PNL, partid din partea căruia am candidat şi eu, poate lupta la baionetă cu PSD. Partidul are un nou preşedinte, care s-a consacrat în trecut drept un antipesedist veritabil. Chiar pe vremea când USL domnea în România cu peste 70%. Să sperăm că revirimentul opoziţiei la PSD va veni rapid. Până nu e prea târziu…