Alegerile legislative din Polonia bat la usa, iar principalele forte politice incearca sa-si asigure sprijinul numerosilor cetateni plecati la munca in strainatate.
"Instalatorul polonez" – cum a devenit cunoscut in Europa Unita indemanaticul urmas al lui Sobieski – e momit acasa cu promisiuni de trai bun. Programate pe 21 octombrie, alegerile legislative anticipate se anunta pe muchie de cutit, iar puterea si opozitia de la Varsovia si-au adus aminte ca in afara tarii lucreaza 1,2 milioane de polonezi, reprezentand tot atatea voturi.
Guvernul le-a pregatit acestor oameni un plan al carui nume spune totul: "Intoarcerea". Celor ce revin in tara pentru a-si deschide afaceri li se promit facilitati fiscale, celor care raman la munca in strainatate li se ofera subventii pentru copii si informatii despre joburi. "In Polonia avem o mare problema nationala – emigrarea polonezilor. Trebuie sa facem totul pentru ca ei sa se intoarca, sa facem totul sa stopam plecarile", a declarat premierul Jaroslaw Kaczynski la o intrunire electorala a partidului Lege si Justitie (PiS).
Cotat cu 29-34% din intentiile de vot, PiS are ca principal adversar partidul de orientare liberala Platforma Civica (PO), creditat cu un scor similar. Din umbra pandeste o alianta de centru-stanga (LiD), ce ar obtine 14-18% si s-ar putea coaliza cu PO pentru a scoate de la guvernare PiS, partidul gemenilor Kaczynski.
Liderul PO, Donald Tusk, nu a pierdut nici el ocazia de a se adresa emigrantilor, promitandu-le slujbe bine platite acasa, daca formatiunea sa va castiga scrutinul. "Nu pot sa va cer sa va intoarceti acum, pentru ca stiu ca nu va puteti intoarce atat timp cat avem o asemenea conducere", a declarat Tusk, la un centru polonez din Hammersmith, in vestul Londrei. "Dar putem aduce schimbarea impreuna. Este posibil, daca mergem la vot", a adaugat el.
Migratia, alaturi de cresterea economica pe care a inregistrat-o Polonia, a contribuit la reducerea ratei somajului, dar a provocat o criza a mainii de lucru calificate. Acest lucru a atras presiuni salariale care ameninta sa neutralizeze efectul progresului economic.
Analistii spun ca guvernarea Kaczynski, marcata de lupte interne si disensiuni externe, i-a indepartat pe expatriatii polonezi. In general, imigrantii polonezi prefera sa sprijine opozitia decat partidul aflat la putere. Numai ca, de aceasta data, majoritatea polonezilor care au emigrat nu vor sa voteze deloc, potrivit sondajelor. "Actualul guvern este cu adevarat pus la zid. Poate doar unul dintre toti prietenii mei de aici are de gand sa voteze", declara Monika Zatorska, receptionera la un hotel din Londra.
» EsECUL ANTICORUPTIEI
Lupta anticoruptie din Polonia, principalul obiectiv de politica interna al fratilor Kaczynski, nu a avut decat foarte putine rezultate de la sosirea lor la putere in urma cu doi ani. Din 20 de initiative legislative ale puterii, doar jumatate au potentialul de a diminua coruptia, iar sapte risca, dimpotriva, sa o incurajeze, arata raportul unor ONG-uri poloneze. "Se combat simptomele, in loc sa se combata originile coruptiei", comenta sociologul Edmund Wnuk-Lipinski. Iar juristul Andrzej Zoll, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a deplans ca "secretul de stat este invocat prea des, mai ales cand este vorba despre licitatii". In topul mondial al coruptiei, realizat de Transparency International, Polonia este pe unul dintre ultimele locuri din UE, devansand doar Romania si Bulgaria.