2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialScrisoarea FUGARULUI Cristian Sima, dintr-un avion deasupra ATLANTICULUI. Recunoaşte că a PIERDUT...

Scrisoarea FUGARULUI Cristian Sima, dintr-un avion deasupra ATLANTICULUI. Recunoaşte că a PIERDUT banii clienţilor: Le-am EXPLOATAT la MAXIMUM LĂCOMIA. Vezi şi COMPLETAREA SCRISORII lui SIMA

16:47 – Daniel Dăianu a declarat la Realitatea TV că, în cazul în care Cristian Sima deţine activele, va folosi toate mijloacele legislative ca să-şi recupereze banii.

Daniel Dăianu despre cazul Sima: Voi folosi mijloace legislative dacă Sima deţine activele

16:17 – Cristian Sima, fostul şef al Bursei din Sibiu, a trimis, vineri după-amiază, o a treia scrisoare. Documentul i-a fost trimis jurnalistului Radu Soviani şi a fost transmis după ce, în cursul zilei de vineri, presa a făcut publice alte două scrisori atribuite lui Sima.

În începutul scrisorii, Cristian Sima atrage atenţia că nu a fugit din România, că nu se ascunde şi că a plecat din ţară cu numele său real, nu sub o identitate falsă.

SCRISOAREA a III-a, de CRISTIAN SIMA: NU AM FUGIT, NU mă ascund

12:50 – Creatoarea de modă, Irina Schrotter, al cărei nume apare în scrisoarea aribuită fostului şef al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a declarat, vineri, că are o relaţie contractuală cu Sima din 2009.

Irina Schrotter a subliniat că scrisoarea lui Sima a liniştit-o, deoarece ştie că acesta este în viaţă şi nu va face un act necugetat. „Scrisoarea lui Sima m-a liniştit”, a declarat creatoarea de modă într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

SCRISOAREA lui CRISTIAN SIMA. Irina Schrotter: M-a liniştit. Este în viaţă şi nu va face un act necugetat.

_ _ _ _

12:44 – Avocatul păgubiţilor, Dan Stoicescu, a declarat la Realitatea TV că prejudiciul adus de Cristian Sima se ridică la zeci de milioane de euro.

„Noi dorim recuperarea prejudiciului. Dacă Sima doreşte să-şi scrie memoriile, să o facă eventual la Jilava. Ieri a fost ultimatumul dat lui Sima în sensul recuperării banilor. Riscul de pierdere a fost asumat, dar în soldul contului sunt bani. Noi îl aşteptăm pe dl. Sima să vină cu banii”, a declarat avocatul păgubiţilor.

_ _ _ _

11:20 – Fostul şef al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a trimis şi o completare a presupusei scrisori publicate, vineri, de către presă.

În noul document, Sima scrie că nu a asistat la propia lui mazilire în presa din România şi povesteşte cum i-a cunoscut pe Marie Rose Mociorniţă, Cosmin Guşă, Radu Soviani şi Tudor Chirilă. În scrisoare este pomenit şi preşedintele Traian Băsescu.

Cristian Sima: Din cauza diferenţei de fus orar, nu am asistat la propria MAZILIRE MEDIA. Iată ce spune despre Cozmin Guşă, Robert Turcescu şi Marie Rose Mociorniţa. În scrisoare este pomenit şi preşedintele Traian Băsescu

_ _ _ _

10:23 – În timp ce site-urile de ştiri şi posturile TV din România îi atribuie scrisoarea lui Cristian Sima, Hotnews dă ca sigur faptul că documentul a fost scris de fostul şef al Bursei din Sibiu.

_ _ _ _

9:07 – Se pare că aceeaşi scrisoare a fost primită şi de către cântăreţul Tudor Chirilă, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

_ _ _ _

8:15 – Jurnalistul Radu Soviani a publicat pe blogul personal o scrisoare pe care o atribuie fostului şef al Bursei din Sibiu, brokerul Cristian Sima, despre care se ştie că a fugit din ţară în urmă cu 12 zile.

Brokerul Cristian Sima a lăsat VIP-urile cu ochii în soare

În mesajul către Radu Soviani, presupusul Cristian Sima scrie că a fugit cu banii clienţilor şi că se află într-un avion deasupra Atlanticului.

Chiar dacă analistul Radu Soviani a declarat la Realitatea TV că recunoaşte stilul lui Sima în scrisoarea primită, autorităţile urmează să stabilească autenticitatea documentului.

România liberă redă integral prima parte a scrisorii despre care Radu Soviani crede că a fost scrisă de Cristian Sima:

Deşi lungimea funiei este aceeaşi cu înălţimea ghilotinei, onoarea trebuie să redevină o virtute, să-şi recapete valoarea de piaţă; altfel, ‘oamenii de onoare’ aşa cum se autodenumesc mafioţii, vor ajunge să fie mai numeroşi decât oamenii onorabili.

CNVM l-a AMENDAT pe Cristian Sima cu 10.000 lei pentru limitarea drepturilor de vot ale SIF în AGA Sibex

Nu mă pot defini nici ‘om de onoare’ şi cu atît mai puţin onorabil. Avionul care traversează Atlanticul îmi crează o ciudată senzaţie de pace şi linişte, toată lumea a adormit brusc lăsându-mă parcă să-mi hotărăsc singur sfârşitul. Decizia finală e luată. Aş vrea să fiu un războinic Ronin dar nu sunt. Sunt singur şi am nevoie de timp mai mult decât am nevoie să trăiesc. Am fost mereu în criză de timp, acum mai mult că niciodată. Mă obsedează o frază a lui Tudor Chirilă de acum cîţiva ani: ‘Nu murim când vrem noi’, dar oare putem muri cum vrem noi? Aş avea nevoie de cel puţin două luni pentru a aşterne pe hârtie tot ceea ce am trăit, nu numai în ultimele patru luni ci mai ales în ultimii 51 de ani. Când va izbucni scandalul toţi mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din Pacific. Am 2.500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri şi un cont în bursă la GS de 10.000 de euro cu care trebuie să cîştig ca să reuşesc să supravieţuiesc două luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor deşi au semnat că îşi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de cîştigurile de pînă acum? Am fost mereu un luptător şi cred şi acuma că lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul. ‘Ipocrizia e omagiul pe care viciul îl aduce virtuţii’ – Francois de la Rochefoucauld

Am nevoie să-mi spun adevărul, să-l urlu, indiferent de ce se va întîmpla după aceea. Înainte însă este impetuos necesar să-mi recunosc greşelile. Voi plăti pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm pînă acuma şi e normal să mi se ceară dublu, totdeauna plăteşti cu dobândă mare.

Cristian Sima, portretul încă unui „GURU” financiar devenit PROSCRIS. Ancheta se EXTINDE – Daniel Dăianu şi Irina Schrotter, printre PĂGUBIŢI

Am avut doi ani de graţie divină aş putea spune. Tot ce am încercat în 2007 şi 2008 mi-a ieşit perfect. La sfârşitul lui 2006 am crezut că sistemul financiar global se va prăbuşi cu o viteză ameţitoare. Am acţionat în consecinţă. Am suferit pînă la 1 noiembrie 2007 zi în care bursele americane au început să cadă ireversibil. În 2007 eram membru în CA al BVB şi mă luptăm cu toată lumea pentru a introduce vânzările short şi futures-ul pe indice, trebuia creată urgent posibilitatea pentru investitori de a se proteja împotrivă unui crah. Nu am reuşit. Am demisionat şi mi-am vîndut acţiunile lui Morgan Stanley pentru 10mil roni. La sfârşitul aceluiaşi an am fost contactat de Marian Dinu (fost preşedinte CRA sif4, fost preşedinte Alpha Bank securities, fost ataşat de ataşat la ambasada României de la Moscova în vremea puterii populare şi un ‘om de onoare’) şi de Alexandru Elian (fost preşedinte Delta Valori Mobiliare şi el un ‘om de onoare’ dar din partea lui Meyer Lansky). Cei doi vroiau să scape de Stere Farmache şi Dan Paul de la BVB şi aveau nevoie de mine că să reuşim un putch pentru a schimbă conducerea şi a face din BVB o bursă europeană. Am convocat AGA pentru revocarea CA, am strâns voturile necesare (pentru a avea voturile lui Daniel Ţepeş a trebuit să-i cumpăr la preţ maxim 10% din acţiunile de la Sibex şi aşa am devenit acţionar la Sibiu) şi… în momentul votului Dinu şi cu Elian au votat contra mea deşi ei au fost primii iniţiatori şi ei pregătiseră şi documentele pentru AGA. Trădare,trădare… dar să ştim şi noi. Din acel moment am început să mint sau, dacă vreţi, să coafez realitatea. E doar o precizare temporală, nu o scuză. Tot în 2007, 2008 am ieşit şi din investiţiile imobiliare atît cît am reuşit să vînd, oricum cea mai mare parte. În toate afacerile în care am intrat am atras prieteni şi cunoscuţi. Aveam nevoie să fac oamenii să cîştige pentru a fi adulat după aceea. Evident, tot ce s-a vândut din imobiliare în profit a fost partea clienţilor (doar spusesem la tv că trebuie vândut tot) ce a rămas a fost partea mea şi o am şi în ziua de azi. Mulţi din cei ce reclamă pierderile de azi au câştigat mult mai mult atunci, dar au uitat. Un client care câştiga nu spune nici măcar nevestei, cel care pierde te spurcă în piaţă publică. Pentru a putea exploata lăcomia ai nevoie de un raport cu banii de totală indiferenţă. Nu am cumpărat niciodată o maşină mai scumpă de 30k euro, locuiam pînă în decembrie într-un apartament comunist de pe Dorobanţi şi de atunci într-un alt simplu apartament de 2 camere. (apropos a€şa mult vehiculată casă în elveţia e cu chirie). Sunt şi astăzi convins că singură avere pe care o poţi luă cu tine oriunde e capul şi experienţa. Dacă voi mai fi liber peste două luni sper să dovedesc din plin ce am afirmat mai sus.

Ieşit puternic ciufulit din luptele de culise de la BVB şi ajuns fără voia mea acţionar semnificativ la Sibiu mi-a încolţit ideea de a realiză ceea ce nu am reuşit la Bucureşti: o bursă europeană. Îmi plac luminile rampei şi cred că, şi acum, că şi atunci, la începutul aventurii, nu am înţeles pînă unde pot să vorbesc. Dar orice Ronin are dreptul la un ultim strigăt, eu de ce nu aş avea? Pentru a înţelege tot ce s-a întîmplat din 2008 şi pînă azi e nevoie să va descriu personajele pe îndelete şi evenimentele cu lux de amănunte, atât cît îmi va permite timpul. Timpul pe care tot aceste personaje mi-l vor acordă. Dacă acest serial se va întrerupe înainte de termen va rog să nu cumva să speculaţi pe seamă vre-unui nume pomenit aici. Orice potrivire de nume şi fapte e total intâmplătoare… Nu vreau să credeţi că mă justific pentru pierderile din bursă aruncînd noroi în jur. Vreau doar să povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiză în viitor) şi mai ales, cum vroiam să ies. Pentru a calma un pic lucrurile vreau să va spun că WBS holding nu a avut niciodată mai mult de 60 de clienţi, toţi au acceptat riscul, mulţi au retras deja o mare parte din capital şi alţii au retras chiar mai mult decît au depus.

Toată vină pentru situaţia în care s-a ajuns îmi aparţine. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM ul, nici clasa politică, nici ‘oamenii de onoare’, nici onorabilii clienţi. Am nevoie să spun însă tot adevărul pentru că sistemul financiar politic de la noi şi nu numai să fie înţeles. Nu am niciun ban ascuns dar evident am o responsabilitate morală pe care mi-o asum în totalitatea€… şi undeva într-un colţ ascuns mai cred încă că toată lumea îşi va recupera capitalul… fără aşteptatul profit„.

_ _ _ _

Amintim că CNVM l-a amendat joi pe Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei pentru că în luna septembrie, când ocupa funcţia de director general al Sibex şi preşedinte CA, a limitat împreună cu alţi doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în AGA bursei de la Sibiu.

Sancţiuni similare au fost aplicate şi lui Paul Gabriel Miclăuş, care atunci era vicepreşedinte CA şi miercuri a fost numit preşedinte al Consiliului, şi lui Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie.

Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM. El nu mai poate fi contactat de peste zece zile.

Potrivit noului preşedinte CA al Sibex, înlocuirea nu are legătură cu informaţiile apărute în piaţa de capital că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă pe care el o deţinea.

Şeful BURSEI din Sibiu ar fi FUGIT cu banii clienţilor WBS Holding. Cristian Sima a fost REVOCAT din funcţie

Firma WBS Holding este deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acţionar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acţiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

O altă ipoteză vehiculată în piaţa de capital referitoare la dispariţia lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Printre clienţii lui Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu.

Odată cu ordonanţele prin care i-a sancţionat pe Sima, Miclăuş şi Găitan, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus actualului Consiliu de Administraţie să ridice suspendarea drepturilor de vot ale SIF-urilor şi SSIF Broker.

„În considerarea faptului că deţinerile acţionarilor Sibex – Sibiu Stock Exchange (cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker – n.r.) vizaţi direct prin suspendarea drepturilor de vot reprezintă aproximativ 20% din capitalul social, există riscul major de derulare a unei adunări generale cu nerespectarea drepturilor acţionarilor, situaţie de natură a perturba grav activitatea operatorului de piaţă”, se arată într-o ordonanţă emisă joi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Actualul Consiliu este format din Miclăuş, Dan Simionescu (reprezentant al SIF Transilvania), şi doi membri provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu. Un loc este vacant.

În noaptea de 21 – 22 septembrie, CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.

Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună.

Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker se regăsesc împreună în acţionariatul mai multor companii, printre care şi companii listate.

Această decizie a Consiliului de Administraţie a venit la patru zile după ce CNVM a obligat mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni.

O dispunere similară a fost dată atunci şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

În AGA amânată în septembrie, acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. Principalul vizat de revocare era Sima.

Surse din piaţa de capital au declarat miercuri că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Ulterior, angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

Cele mai citite

Kit complet pentru unghii: ce include și cum să îl folosești corect

Care este soluția ideală pentru a face acasă manichiuri profesionale, fără a investi în vizitele constante la salon? Cu siguranță un kit complet pentru...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în contextul...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă