5.7 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialScrisoare deschisă către Guvern: Maternitățile din România sunt într-o situație disperată

Scrisoare deschisă către Guvern: Maternitățile din România sunt într-o situație disperată

Organizația Salvați Copiii a transmis, joi, o scrisoare deschisă Primului-ministru al României, Victor Ponta, Ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, și Ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, prin care trage un semnal de alarmă cu privire la bugetul alocat maternităților din România pentru îngrijirea nou-născuților prematuri. 

În momentul de față, cele mai multe maternități și secții de neonatologie din țara au cheltuit integral banii din Programul național de sănătate a mamei și copilului, astfel încât, pentru consumabile, urgențe și întreținerea aparatelor medicale, depind de bugetele spitalelor, însă și aceste fondurile sunt insuficiente sau pe terminate. Medicii așteaptă cu speranță rectificarea bugetară, pe care însă Guvernul o amână în mod repetat.

”Salvați Copiii România își exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecințe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate. După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie 2014, atunci când Guvernul României viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale, situația din aceste instituții medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol viețile a sute de copii aflați într-o condiție medicală de maximă vulnerabilitate”, au avertizat reprezentanții Salvații Copiii în scrisoarea deschisă. 

În opinia Salvați Copiii, bugetul alocat maternităților pentru îngrijirea copiilor prematuri trebuie să atingă cel puțin nivelul din 2013 – în caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârșitul anului, preconizează, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. 

”Intenția Guvernului de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 20141 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. 

De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (9‰) față de media de 4‰. Conform analizelor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu echipamente performante 37 de maternități si sectii de nou-nascuti, valoarea totală a donațiilor ajungând la 4.030.000 de lei.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Simona Halep și Jasmine Paolini câștigă meciul împotriva Iga Swiatek/Paula Badosa

Simona Halep, în vârstă de 33 de ani, participă pentru prima dată la World Tennis League, o competiție demonstrativă care se desfășoară între 19...

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă