O ampla ancheta a politiei se afla ieri in curs in Marea Britanie, in vederea gasirii autorilor atentatelor. In timp ce capitala britanica incerca sa revina la un ritm normal, in pofida enormelor probleme de la metrou, seful Scotland Yard, Ian Blair, a precizat ca atentatele coordonate de joi poarta amprenta Al Qaeda, afirmand ca este foarte probabil ca o celula terorista sa fie inca activa in tara. In cadrul unei conferinte de presa, el a respins criticile aduse serviciilor secrete, mentionand „decizia implacabila” a acestora de a gasi autorii atentatelor. Ian Blair a mai adaugat ca absolut nimic nu sugereaza versiunea unui atac sinucigas, chiar daca in acest stadiu al anchetei „nu poate fi inlaturata nici o ipoteza”. Aceasta varianta este lipsita de dovezi, a insistat si Andy Hayman, seful operatiunilor speciale, potrivit caruia explozia care a lovit autobuzul din apropiere de Russell Square poate fi rezultatul detonarii de la distanta a unei bombe plasate sub un scaun sau pe podea. Se stie ca patru bombe au sfartecat joi dimineata la o ora de varf garnituri de metrou si un autobuz in centrul Londrei, fiecare bomba continand circa 5 kg de explozibil, a preciat Scotland Yard. Ieri, fortele de ordine continuau sa lucreze in galeriile de metrou unde au avut loc atentatele si au redus perimetrul de securitate din jurul celor patru locuri vizate. La King's Cross, teatrul celui mai sangeros atentat, expertii politiei stiintifice prelevau elemente in cadrul anchetei invesmantati in haine negre de protectie contra produselor chimice. Politia era vizibila peste tot in Londra, cu precadere in cartierele unde traiesc comunitati importante de musulmani. Atat seful Scotland Yard, Ian Blair, cat si seful operatiunilor speciale, Andy Hayman, au tinut sa sublinieze ca „tot ceea ce poate fi facut este facut si a fost facut” pentru a proteja Londra dupa atentatele de joi.
Autoritatile britanice nu au transmis nici o solicitare de asistenta la NATO, dar Alianta va ramane pregatita de ajutor, declara ieri secretarul general al organizatiei transatlantice, Jaap de Hoop Scheffer.
Extremistii musulmani nu mai considera Londra un „port linistit”…
Ieri, marele muftiu al Arabiei Saudite, seicul Abdelaziz Al-Cheich, a condamnat violent atentatele de la Londra, afirmand ca Islamul interzice cu strictete uciderea inocentilor. Premierul britanic, Tony Blair, desemnase „nebuloasa djihadista” ca fiind in spatele atentatelor: „Stim ca acesti oameni actioneaza in numele Islamului”, preciza el, separandu-i insa de „imensa majoritate a musulmanilor”.
Multa vreme sanctuar al miscarilor islamiste cele mai radicale, Marea Britanie a strans cercul in ultimii ani, impingand astfel extremistii in clandestinitate, ceea ce ii face mai greu de supravegheat. Supranumita ironic „Londonistan”, Londra era criticata de unele state din Orientul Mijlociu sau occidentale, intre care Franta, ca acorda refugiu islamistilor cei mai violenti, urmariti in propriile tari. Conform traditiei de azil, de respectare a libertatii de expresie, a diversitatii culturale, aceasta politica a asigurat, probabil, protejarea regatului contra atentatelor islamiste care au vizat in trecut Franta sau SUA. De cativa ani, Marea Britanie le-a facut insa viata mai dificila extremistilor, existand acum si legi antiterorism, adoptate dupa 11 septembrie si care au permis arestarea, fara inculpare, a mai multor suspecti de terorism. Dar, dupa ce a angajat circa 45.000 de soldati in razboiul din Irak, Londra a mai strans latul. Atmosfera s-a schimbat si nu se mai pot vedea grupuri islamiste pe strazile Londrei arzand steaguri britanice si chemand la uciderea presedintelui american, George W. Bush, asa cum facea grupul al-Muhadjirun. Estimand ca nu trebuie sa muste mana care ii hraneste, acest grup islamist excludea orice atac terorist pe solul britanic si chiar s-a dizolvat in octombrie trecut. Dar seful sau, Omar Bakri, continua sa predice discret pe Internet, radicalizandu-si discursul si chemand britanicii sa se alature razboiului sfant, afirmand ca acel „contract de securitate” potrivit caruia musulmanii pot trai linistiti in marea Britanie a fost „violat”. Iar in ianuarie el sustinea ca teritoriul britanic nu mai este la adapost de un atac. Urmeaza ca ancheta politiei britanice sa identifice zona din care fac parte autorii atentatelor care au insangerat Londra.