16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialŞcolile postliceale nu resimt criza

Şcolile postliceale nu resimt criza

În prezent, în Constanţa funcţionează optsprezece şcoli postliceale, dintre care aproape jumătate sunt particulare. Clasele sunt pline ochi de elevi dornici să iasă rapid pe piaţa muncii după maxim doi ani de studiu. „În acest an şcolar oferta educaţională pe acest nivel de şcolarizare a crescut cu 25% faţă de anul trecut. Avem 30 de clase însemnând 900 de locuri dintre care 90% sunt fără taxă”, spune inspectorul pentru învăţământ profesional şi tehnic, Gabriela Neagu. 

Ce calificări profesionale se caută?

Cei mai mulţi optează pentru specializările din învăţământul sanitar, mai precis pentru asistent medical generalist, asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare sau asistent de farmacie. Imediat după acestea se regăsesc cele din domeniul mecanic şi cele din sectoarele construcţii şi estetică. Căutate sunt şi calificările din turism şi alimentaţie.

Aproape patru pe un loc

După cum arată statisticile, şcolile postliceale nu duc, aşadar, lipsă de candidaţi. Dimpotrivă, în unele locuri a existat o concurenţă serioasă. „Înainte de debutul anului şcolar a trebuit să facem o selecţie pentru că pe calificarea tehnicianul controlul calităţii produselor agroalimentare aveam alocate  28 de locuri iar înscrişi erau 96 de candidaţi. Avem şi cadre didactice necalificate din judeţul Constanţa care lucrează în mediul rural, au diverse alte studii, şi pentru a putea profesa în domeniul industriei alimentare s-au gândit să-şi completeze studiile cu această calificare”, ne-a spus directorul Liceului Tehnologic  „Gheorghe Miron Costin”, Semra Curtomer.

Printre candidaţi, şi studenţi

Elevi ai acestei şcoli postliceale sunt şi studenţi care fac în paralel facultatea. „Sunt studenţi ai facultăţilor private din Constanţa. Cei mai mulţi sunt absolvenţi ai şcolii noastre care au dorit să-şi consolideze cunoştinţele în aceste domenii de viitor pe piaţa muncii şi aici vorbim despre tehnicianul nutriţionit şi tehnicianul dietetician”, mai spune managerul. 

Locuri de muncă aproape asigurate

Pentru cei care nu au deja un loc de muncă speranţa la angajare vine chiar din partea agenţilor economici cu care unităţile şcolare colaborează. Interesate de forţă de muncă recrutată din rândul absolvenţilor de şcoli postliceale sunt unităţile hoteliere şi cele de alimentaţie publică. Un alt potenţial angajator ar fi  Sanatoriul Balnear din Techirghiol. „Chiar ei (n.r. reprezentanţii Sanatoriului) ni s-au adresat şi ne-au rugat să avem un contract de colaborare, să meargă oamenii în practică acolo, să îi formeze şi să poată selecta forţă de muncă”, a precizat directorul Centrului pentru Educaţie Incluzivă „Albatros”, Nicoleta Ristea. În acest loc există o clasă de tehnician nutriţionist pentru învăţământul de masă şi două clase de tehnician maseur respectiv cosmetician pentru învăţământul special.

Condiţia necesară pentru înscriere în cadrul unei şcoli postliceale este absolvirea liceului, cu sau diplomă de bacalaureat. Candidaţii susţin un test scris. În plus, trebuie să treacă cu bine peste un interviu. Atunci când numărul de cereri depăşeşte numărul de locuri se face apel la un examen de aptitudini.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă