5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialScolile din Cluj au ramas ca in Evul Mediu

Scolile din Cluj au ramas ca in Evul Mediu

Jumatate dintre scolile clujene nu vor primi autorizatii sanitare de functionare. Si asta, pentru ca ele nu indeplinesc conditiile minime de igiena pentru a-si primi elevii. Chiar si asa, ele vor incepe cursurile odata cu celelalte unitati de invatamant.

Un numar de 242 de scoli generale din judet vor fi nevoite sa inceapa cursurile fara autorizatii sanitare de functionare. In aceeasi situatie se afla 15 licee, 193 de gradinite, cinci internate si o cantina. Anuntul a fost facut de directorul Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP), Florin Stamatian.
Din totalul celor 369 de scoli generale din judet doar 127 au primit autorizatii sanitare de functionare. Cele mai multe unitati de invatamant renovate se afla la orase. Din cele 94 de licee, 79 au autorizatii de functionare, iar din cele 343 de gradinite doar 150 corespund standardelor sanitare.
In privinta cantinelor, situatia este mai buna. Din cele 26 de astfel de unitati, 25 au primit autorizatii sanitare. Singura cu probleme este cantina Liceului de Coregrafie, care se afla in plin proces de mutare.
Totodata, dintre cele 31 de internate scolare 26 sunt autorizate de inspectorii ASP. Cele mai mari probleme ale internatelor sunt mobilierul vechi si camerele murdare.
Potrivit lui Stamatian, lipsa apei curente este cauza pentru care scolile nu au primit autorizatie sanitara de functionare. Multe localitati nu sunt legate la reteaua de alimentare cu apa, iar autoritatile locale nu au binevoit sa cumpere cate un hidrofor, care ar fi rezolvat problema.
De asemenea, la tara multe unitati de invatamant nu au fose septice si nici contracte pentru evacuarea deseurilor solide. Acestea sunt adunate intr-o groapa sapata pur si simplu in fundul curtii. Multe dintre toalete sunt, de fapt, simple latrine din scanduri.
O alta problema este legata de faptul ca multe scoli au salile de clasa incalzite cu sobe metalice, care produc monoxid de carbon. Asa ar fi, de pilda, trei unitati din raza comunei Capusu Mare, gradinita si scoala generala din satul Dumbrava, precum si gradinita din satul Agarbiciu.
Alte unitati de invatamant nu au primit autorizatii de functionare pentru ca nu au curtile imprejmuite. De asemenea, exista scoli fara contracte de salubritate, cum ar fi cele din Aghires-sat. Aici, peretii sunt degradati, iar tencuiala risca sa se prabuseasca peste elevi.
Alte probleme sunt produse de iluminatul necorespunzator, de mobilierul vechi sau de toaletele degradate. Probleme asemanatoare exista si in cazul internatelor. De pilda, internatul Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca are mobilier si saltele degradate si nu poate fi autorizat din cauza spatiului insuficient.
Florin Stamatian a spus ca inspectorii sanitari nu pot dispune amanarea inceperii anului scolar in unitatile cu probleme. El a declarat ca o asemenea decizie ar putea fi luata doar de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar, cei ai Consiliului Judetean sau cei ai primariilor.
Directorul ASP crede ca autoritatile locale ar fi putut sa se implice mai mult in rezolvarea acestor situatii cu care se confrunta unitatile de invatamant.

Cele mai citite

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă