2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialScoli si gradinite care stau sa cada

Scoli si gradinite care stau sa cada

Opt gradinite existente la nivelul judetului Constanta sunt considerate prioritare si se asteapta includerea lor intr-un amplu program de reabilitare a structurii de rezistenta. Desi consolidarile au inceput deja, in cazul unor cladiri ce deservesc institutii de invatamant lucrarile fiind deja finalizate, nici una din cele opt „prioritati” nu a fost inclusa in aceasta etapa. Din cele 12 constructii care au beneficiat sau inca beneficiaza de lucrari de consolidare, opt sunt in municipiu, iar celelalte se regasesc in mediul rural.
Legea este sfanta. Cu toate acestea, este facuta pentru a fi incalcata, chiar daca acest lucru inseamna punerea in pericol a unor copii. Asa se face ca, la ora actuala, nici una din institutiile de invatamant constantene nu indeplineste toate criteriile legii referitoare la rezistenta structurii in cazul unui cutremur. Acestea au fost proiectate sa reziste unui seism de gradul sase, in timp ce legea modificata spune ca acestea trebuie sa reziste unei miscari telurice de gradul sapte pe scara Richter. Situatia este mult mai grava in mediul rural. Aici, 36 de scoli, gradinite, licee, grupuri scolare si scoli de arte si meserii sunt pe lista de asteptare, Ministerul Edcuatiei si Cercetarii incluzandu-le intr-un program de reabilitare si consolidare. Dintre acestea, 33 au probleme grave legate de structura de rezistenta. In municipiul Constanta exista opt gradinite considerate prioritare. Desi se asteapta demararea consolidarilor, nici pana la aceasta ora nu s-a realizat absolut nimic. In schimb, 12 cladiri destinate procesului instructiv-educativ, altele decat cele opt urgente, au fost consolidate sau se afla in curs de reabilitare. Este vorba despre Colegiul Comercial „Carol I”, pentru care s-au alocat 406.000 RON, Gradinita cu Orar Normal Costinesti, Liceul Teoretic „Decebal”, Colegiul Bratescu, Gradinita nr. 16, scolile cu numerele 31, 43 si 5, scoala din Baraganu, cea din Lanurile, Grup scolar Energetic si Clubul Elevilor din Constanta.Ê

Ultima expertiza, efectuata in 2002

De-a lungul anilor, cotidianul nostru a tras mai multe semnale de alarma in ceea ce priveste situatia cladirilor in care invata copiii, insa nici pana in acest moment nu s-au luat masuri. Readucem in atentia autoritatilor cazul Gradinitei nr. 58, situata pe strada Delfinului din Constanta. Cladirea este un pericol pentru cei 60 de micuti care invata aici, dar si pentru personalul angajat. In 1940 s-au construit, fara un proiect anume, cateva anexe care au fost folosite ca magazii. Celor trei camere de tip vagon le-au fost adaugate, de-a lungul timpului, celelalte parti ale constructiei actuale. Ulterior, cladirea a fost transformata in gradinita. Pentru a se stabili nivelul de degradare a cladirii, a fost facuta, in 2002, o expertiza dar, tinand cont ca nu exista nici un plan general de constructie, evaluarea s-a realizat pe baza releveelor (masuratori la fata locului), a elementelor si detaliilor considerate importante. Materialul structurii de rezistenta si forma neregulata in plan reprezinta caracteristicile principale de vulnerabilitate la un eventual cutremur.

Ziduri fisurate

Prima si ultima evaluare a cladirii efectuata in urma cu patru ani, a evidentiat ca zidurile cele mai importante ale cladirii sunt fisurate, in aceeasi situatie fiind si plafoanele. Din cauza cedarii unor grinzi de lemn, tencuielile de pe tavan s-au desprins. Structura acoperisului de lemn este deteriorata, iar sistemul de fundare este deficitar. Nici instalatia electrica nu se mai incadreaza in parametrii si in normele corespunzatoare. Pentru remedierea situatiei, cladirea a fost introdusa intr-un program de reabilitare, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Desi au trecut mai bine de patru ani de atunci, la ora actuala gradinita se afla in acelasi stadiu.

Cladire de patrimoniu

Gradinita nr. 2 de la Basarabi a fost construita in 1885, fiind la origine o casa boiereasca ce a apartinut unui viticultor din zona. Considerata casa de patrimoniu arhitectural, pentru inceperea reparatiilor a fost nevoie de obtinerea acordului Directiei de Cultura. Planul de renovare a tinut cont de structura vechii cladiri, fara a fi facute interventii majore din punct de vedere arhitectural. Printre cladirile care au nevoie de reparatii urgente se numara si cea a gradinitei din Nicolae Balcescu, puternic afectata de igrasie, cea de la Tuzla, cea de la Medgidia, cele de la Baneasa si Canlia. In cazul celei din urma, una din clase a fost evacuata deoarece se afla intr-o stare de degradare avansata. In componenta „urban” a unui program de reabilitare initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, sunt cuprinse zece scoli din oras, unele in curs de reabilitare, iar altele deja finalizate. Printre acestea se numara scoala 20 si Liceul din Negru-Voda, scolile nr. 11 si 13 si caminele studentesti. In cea de-a patra componenta a aceluiasi program se afla cele 36 de scoli din mediul rural, 33 dintre ele avand nevoie de consolidari ale structurii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă