Cursurile unitatilor de invatamant din Baneasa, judetul Constanta, au fost reduse cu 10 minute din cauza frigului din salile de clasa. Astfel, de la 50 de minute, ora a fost redusa la 40 iar cadrele didactice din cele patru scoli generale, cinci gradinite si de la liceu doresc micsorarea lor la 30 de minute pentru ca frigul este insuportabil iar copiii au inceput deja sa se imbolnaveasca. Principala cauza o constituie insuficienta banilor, astfel ca autoritatea locala a devenit neputincioasa si nu a mai avut cum sa asigure combustibilul pentru incalzirea institutiilor de invatamant. Cu o problema mai grava, ce a fost rezolvata intr-un final, s-au confruntat cadrele didactice si copii de la scoala din Faurei – sat ce apartine de Baneasa. „Scoala este nou construita cu fonduri provenite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, insa primaria nu a dispus de bani pentru racordarea ei la sistemul electric. De asemenea, scoala nu are sursa de apa potabila iar elevii au invatat pana acum in frig pentru ca centrala electrica nu a putut fi utilizata”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean de Constanta, insp. Roxana Nicoale.
Fara apa potabila
Primarul localitatii Baneasa, Gelu Iordache, a solicitat sprijinul Consiliului Judetean Constanta, care a alocat suma de 200 milioane lei vechi necesara racordarii la electricitate. „Problema aceasta s-a rezolvat in cursul serii de 14 noiembrie, urmand ca in maximum doua zile copiii de aici sa aiba si curent electric, si caldura in scoala”, a explicat primarul. Situatia din Faurei este critica din punct de vedere social: 90% din populatie este de etnie rroma, oamenii sunt foarte saraci si nu au locuri de munca, iar 80% din sateni traiesc de pe urma Legii 416 referitoare la venitul minim garantat. Datoriile lor la electricitate si alte utilitati sunt enorme, fapt pentru care satul nu mai beneficiaza nici de apa potabila. „Am reusit sa gasim o solutie pentru racordarea la apa potabila a scolii. Am decis ca alimentarea sa se faca direct din Baneasa, cu ajutorul unei conducte de un kilometru lungime. Este singura solutie pentru ca, stiindu-i datori vanduti, nici o regie nu se incurca sa traga apa aici”, a mai afirmat Gelu Iordache.
Microbuz defect
Pana de curand, aproape 90 de copii din localitatile invecinate care invata in Baneasa nu au avut posibilitatea sa ajunga la ore. Microbuzul s-a defectat, acesta fiind singurul mijloc de transport. „Am luat legatura imediat cu Inspectoratul Scolar si le-am explicat situatia. Au fost foarte prompti si, pana la sosirea microbuzelor scolare promise de minister, ne-au donat propriul lor mijloc de transport. Am avut mare noroc si am reusit sa rezolvam si aceasta problema”, a declarat primarul localitatii Baneasa. Autoritatea locala mai are de trecut peste inca un hop – iarna, deoarece combustibilul necesar incalzirii unitatilor de invatamant se ridica la valoarea de peste 500 milioane lei vechi.