3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialScoala de la Bran (III) Spioni plantati dupa fuga lui Pacepa

Scoala de la Bran (III) Spioni plantati dupa fuga lui Pacepa

» "Romania libera" publica astazi ultima parte a interviului dat de fostul procuror Alexandru Pantea, instruit la scoala de la Bran a Securitatii sa faca anchete folosindu-se de santaj, tortura si probe false. Astazi, Pantea vorbeste despre racolarea homosexualilor ca informatori, despre exterminarea unor ofiteri acoperiti cand acestia, fara intentie, ii puneau in pericol pe spionii plantati in Occident. De asemenea, Pantea relateaza despre coruptia de la varfurile PCR si ale Securitatii, precum si despre vodevilul "Asasinarea lui Ion Iliescu", inscenare pusa la cale de ofiterii fostei Securitatii in 1994, pentru a-si demonstra utilitatea si a-i castiga increderea presedintelui tarii.

» Cum se proceda cu informatorii? Aveati informatori?
Sigur ca da, aveam! Am avut multi informatori din randul romanilor, dar mai ales din randul nationalitatilor conlocuitoare, dar nu le pot da numele. Informatorii erau foarte importanti, mai ales valutistii, pentru ca erau in relatii si cu cei care aveau rude in strainatate. Cei mai activi, ascultatori si zelosi informatori erau recidivistii, pe care ii puteam aresta oricand, mai ales ca aveam asupra noastra mandate de arestare in alb. Eram anuntati cand un infractor – colaborator al Militiei sau Securitatii – trebuia protejat si atunci nu-l mai arestam sau, daca era arestat in flagrant, ii dadeam drumul.

» Cum erati anuntat ca un arestat era protejatul Securitatii?

Eram contactati telefonic pentru o intalnire. Ne intalneam in case conspirative, cu ofiterul de legatura. Sau eram chemati la Bucuresti, unde eram instruiti sa facem niste greseli de procedura, cum ar fi sa-i gresim intentionat datele de stare civila, pentru a-l scoate din arest pe informatorul protejat. Un nume scris gresit pe un mandat de arestare nu mai era executat.

» Ati spus ca aveati mandate de arestare in alb. Pentru ce le aveati?

Mandatele in alb le aveam in special pentru homosexuali, pe care trebuia sa-i prindem in flagrant. Homosexualii aveau legaturi cu cei din strainatate si prin mandate de arestare se faceau presiuni pentru a deveni informatori. Cei mai multi homosexuali erau artisti si aveau legaturi cu strainatatea. Noi ii supravegheam si pentru a evita legaturile intamplatoare ale unor activisti PCR cu homosexualii. Sa nu cereti nume, ca nu pot sa va dau.

» Care era "specialitatea" dvs.?
Eu aveam coruptia in supraveghere, care mi-a adus numai necazuri, pentru ca nu puteam sa trec cu vederea chiar daca erau activisti implicati. Informatiile i le dadeam lui Branda Mihai, care in acte purta numele Barbu. Branda il informa direct pe Ceausescu, cu care avea legaturi directe. Necazurile mele au pornit de la un caz – "Reteaua fratilor Cacuci". Erau trei frati: un frate era consilier superior la Consiliul Superior de Planificare a Statului, un alt frate era in SUA, unde avea o clinica particulara de operatii estetice, iar altul locuia in Oradea si avea un prieten preot catolic, prin care se organizau plecari acoperite in strainatate, dar eu nu stiam de ele.

» Era vorba de agenti acoperiti?
Da, se refacea reteaua de spionaj defectata dupa plecarea lui Pacepa, probabil ca doctorul din SUA le facea operatii estetice, dar eu atunci nu stiam, pentru ca nu am fost informat. Eu am sesizat doar ca se scoteau oameni si bani multi din tara si am transmis informatiile, crezand ca e vorba de coruptie si spionaj. Trebuia sa-i arestez pe Cacuci, care locuia in Oradea, si pe preotul catolic, dar colonelul Albu de la Pasapoarte i-a dat, in mod inexplicabil, lui Cacuci pasaport sa plece din tara. Apoi, Albu a fost gasit impuscat in birou si s-a spus ca e sinucidere, dar a fost vorba de executie. si fratele lui Albu, tot ofiter de Securitate, a murit subit la scurt timp. si asupra mea s-a tras atunci, au vrut sa ma extermine si pe mine ca sa nu lase martori. Eu il consider vinovat pe Branda de scurgeri de informatii. Prin reteaua asta se infiltrau spioni pentru SUA prin Ungaria. Eu am crezut ca e spionaj contra Romaniei. Brenda lucra direct cu colonelul de Securitate Ilie Merce, implicat in afacerea "Mielita" (tentativa de asasinare a ziaristilor romani de la postul de radio Europa Libera), si cu generalul Ardeleanu, de la USLA, si prin reteaua asta plantau spioni in Occident.

» In ce alte cazuri ati fost implicat?

Eu am arestat un secretar PCR din Salaj pentru coruptie si delapidari. Am mai vrut sa arestez un medic veterinar care a omorat 400 de vaci, dar nu am fost lasat pentru ca era informatorul Securitatii. Am mai vrut sa-l arestez pe dr. Capraru, care luase bunuri de la tarani pe motiv ca e patriot roman, dar pentru acesta a intervenit dr. Puscas de la simleul Silvaniei, fost informator al Securitatii; au mai intervenit activistul PCR Ibanescu si procurorul-sef Florica Pop, instruita si ea de Securitate si care imi era superioara ca functie. Am vrut sa-l arestez si pe doctorul Puscas de la simleul Silvaniei pentru ca lua bani de la pacienti, uneori avea adunati si cate 100.000 de lei pe zi, dar a intervenit primul secretar Tulai, iar Securitatea, prin ofiterul meu de legatura, Chetea, nu m-a lasat sa-l arestez pentru ca era informator al structurilor externe ale Securitatii. Dr. Puscas l-a turnat pana si pe Corneliu Coposu. Puscas a vrut sa-mi dea bani ca mita, dar eu am refuzat. De scarba ca nu am fost lasat sa-mi fac meseria corect, mi-am dat demisia din Procuratura. In demisie am scris ca mi-e scarba de Procuratura din RSR. Am ramas insa ca ofiter acoperit la Combinatul minier Bihor si la Ministerul Minelor, unde am fost jurist. Apoi, jurist la Consiliul Judetean Timis, unde m-a prins Revolutia. In toata aceasta perioada, dar si dupa Revolutie am fost si ofiter acoperit.

» Cum a functionat sistemul dupa 1990? Ati fost recuperat de serviciul secret din Justitie?

Nu, am ramas in legatura pana in aprilie 1994 tot cu Branda, care a ajuns sef al Corpului de control al serviciului secret al Ministerului de Interne. Inca din timpul Revolutiei am tinut legatura si cu Chetea si apoi cu Branda, care a spus sa stau linistit, ca tot noi suntem la putere.

» Ce rol ati avut pana pe 20 decembrie in Timisoara?
In 15 decembrie mi-am anuntat ofiterul de legatura de la Bucuresti, colonelul Chetea, ca pe strazile orasului protesteaza muncitorii, nu infractorii, iar pe 17 decembrie i-am mai transmis ca se trage in plin in manifestanti. Lui Chetea nu i-a venit sa creada pentru ca stia ca Armata nu avea ordin sa deschida focul. Apoi, am fost implicat in 25 decembrie in arestarea a patru arabi, dintre care un libian si un iranian. Aveau legitimatii de la Bucuresti si se ocupau de perchezitii pe strazi. Erau de fapt dintre cei scoliti de Securitate in Romania. Apoi, la inceputul lunii ianuarie, am venit la Bucuresti cu toate documentele CADA (Comitetul pentru Democratizarea Armatei), printre care erau si liste cu cei care au tras la Revolutie. M-am intalnit cu Ion Iliescu, care m-a trimis la Gelu Voican Voiculescu, caruia i-am predat toate documentele. Nu stiu ce s-a intamplat cu aceste documente.

» Pana cand ati colaborat cu serviciile secrete ca ofiter acoperit?

Pana in 1994, cand acest Branda, care era sef de control la serviciul secret al Ministerului de Interne, mi-a inscenat arestarea. Un ofiter, Jude, mi-a solicitat sa duc de la Bucuresti la Beius o arma cu luneta, sa i-o dau unei cunostinte comune, Hoteanu Mircea, ca sa-l asasineze pe Ion Iliescu. Eu l-am anuntat imediat pe Branda, ofiterul meu de legatura, iar Vadim a publicat stirea, fiind instiintat de colonelul de Securitate Ilie Merce, seful lui Branda. Imediat, pe fondul unei provocari cu violenta, am fost arestat si dus direct la penitenciar, nu in arestul Politiei, cum se obisnuia dupa 1990. In penitenciar am fost torturat. In 1995 m-au eliberat. Eu am dat statul roman in judecata la Strasbourg si am castigat si despagubiri de 46.000 de euro.

» Vi se poate intampla ceva din cauza acestor dezvaluiri?
Orice e posibil, dar le fac pentru a obliga deconspirarea procurorilor care au lucrat si lucreaza cu serviciile secrete. si pentru propria mea constiinta, ca si eu sunt vinovat pentru ordinele Securitatii si ale PCR pe care le-am executat cat am fost procuror.

Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă