18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialScoala Ardeleana din inima Romei

Scoala Ardeleana din inima Romei

» Colegiul Pontifical Pio Romeno gazduieste in fiecare an zeci de tineri din Transilvania, care studiaza la celebrele universitati ale Vaticanului.

» Peste secole, Pio Romeno continua glorioasa traditie a scolii Ardelene.

De mai mult de trei secole, cei mai talentati tineri romani din Transilvania ajung sa studieze la Roma. Aici, ei se perfectioneaza in domenii precum filosofia ori teologia. In acest sir intra corifeii scolii Ardelene, prima miscare culturala care a scuturat zgura medievala de pe sufletul romanilor. Locul unde pulseaza romanismul in Roma este unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din Cetatea Eterna – Passeggiata del Gianiccolo. Aici se aduna turistii care vor sa vada de sus Catedrala San Pietro, cetatea Vaticanului si zona Tavestere, care se intinde pe malurile Tibrului. Acolo se afla Universitatea Urbariana, spitalul pentru copii al Vaticanului, Bambino Gesu, si mai multe colegii care gazduiesc cei mai buni tineri ai statelor care isi trimit elitele sa studieze la universitatile din capitala Italiei. Printre ele se afla si Colegiul romanilor.

Zidurile de cetate apara o biblioteca
Cladirea Colegiului Pio Romeno are ziduri inalte si solide precum ale unei cetati medievale. Imobilul a fost ridicat din caramizi arse de lut galbui. Laturile colegiului sunt imprejmuite cu un sant adanc, precum cele de castel. Colegiul si dependintele acestuia sunt proprietatea Sfantului Scaun si se afla aproape de Vaticanul propriu-zis. Colegiul Pio Romeno are in mijloc o curte pavata, in centrul careia se afla un palmier batran care dateaza din perioada interbelica, iar zidul exterior este imprejmuit de un parc cu pini mediteraneeni, leandri si palmieri.

Mostenitorii lui Sincai
Tinerii studiosi, impreuna cu personalul Colegiului Pio Romeno, servesc masa intr-o cantina austera si curata. Mancarea este pregatita de calugaritele catolice, iar servirea mesei este asigurata, pe rand, de locatarii colegiului. Acestia, pe langa pregatirea in scolile inalte din Roma, unde frecventeaza aceleasi universitati unde mergeau odinioara Petru Maior ori Gheorghe sincai, invata si o lectie de viata, in urma careia ajung sa pretuiasca si munca celor umili. Exista la Pio Romeno o capela greco-catolica, unde regulile liturghiei bizantine sunt respectate cu cea mai mare strictete. Pe cheltuiala episcopului roman unit din Oradea, PS Virgil Bercea, capela a fost dotata cu un icoane de mare valoare. Aici, la sarbatori, sunt invitati toti romanii din Cetatea Eterna, indiferent de confesiunea lor. Inclusiv presedintele Traian Basescu s-a numarat printre oaspetii Colegiului.

Elitele care se intorc in tara
Toti tinerii de la Pio Romeno, pregatiti pe cheltuiala Congregatiei pentru Bisericii Catolice Orientale din Roma, unul dintre cele mai importante dicastere de la Vatican, se intorc in tara. Multi dintre ei incep cu slujbe umile in satele Transilvaniei, aidoma inaintasilor din scoala Ardeleana. Altii ajung sa ocupe functii inalte. Fostul rector al Colegiului Pio Romeno, Mihail Fratila, a ajuns episcop greco-catolic al Bucurestiului. Actualul rector de la Pio Romeno, parintele Claudiu Pop, a fost rector al Misiunii Catolice Romane din Paris. Intr-un fel, Colegiul Pio Romeno ar fi echivalentul unei reprezentante a Bisericii Greco-Catolice, intocmai cu schitul romanesc Prodromu este o reprezentanta a Bisericii Ortodoxe la Muntele Athos.

 

La Pio Romeno a fost alcatuita una dintre cele mai bune biblioteci romanesti in domeniul teologiei si filosofiei, care dispune de peste 12.000 de volume, printre care se afla un important fond de carte din perioada interbelica, plus o sala cu calculatoare cu conexiune la Internet. Coridoarele racoroase ale Colegiului reprezinta o adevarata galerie de arta romaneasca. Fotografiile realizate de Constantin Brancusi introduc vizitatorul intr-o lume oarecum stranie. Studentii Colegiului mai dispun si de un teren de sport cu nocturna. Camerele studentilor sunt simple si curate. Ei dispun de o icoana, de un pat, de o biblioteca, de un birou de lucru si de dulap, adica de minimum necesar pentru rugaciune si studiu. "Este un lucru extraordinar ca acesti tineri romani au sansa sa studieze in acest loc, pe cheltuiala Bisericii Catolice", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Darul Papei Pius al XI-lea
"Avem o sansa deosebita cu acest colegiu. Papa Pius al XI-lea, cand a construit acest colegiu, pentru Biserica Greco-Catolica Romana, a facut un cadou nemaipomenit. E o sansa unica, cred, pentru un tanar care a facut deja cativa ani de filosofie- teologie in Romania sa isi continue formarea, si intelectuala, si spirituala, intr-un ambient precum cel din Roma", spune rectorul Colegiului Pio Romeno, parintele Claudiu Pop. De altfel, activitatea Colegiului Pio Romeno este singurul program de formare a unei elite romanesti care dureaza de mai multe zeci de ani. Colegiul romanesc din Roma a fost infiintat in anul 1936. In anul 1948, dupa interzicerea Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, de catre autoritatile comuniste, Vaticanul a refuzat sa recunoasca aceasta masura de prigonire. Timp de inca 10 ani Colegiul a gazduit tineri romani. Unii dintre ei se aflau deja la studii la Roma, iar altii au venit din Occident.

Apoi, pentru ca autoritatile comuniste au impiedicat plecarea la studii a unor noi tineri romani, Colegiul a gazduit sirieni, indieni sau alti catolici orientali din cadrul Colegiului San Giovanni Damasceno. Dupa anul 1990, cand Biserica Greco-Catolica a fost din nou recunoscuta oficial de statul roman, Colegiul Pio Romeno a fost redat romanilor, la insistentele cardinalului de pie memorie Alexandru Todea.

ALUMNI
Printre absolventii universitatilor romane care au trecut pe la Pio Romeno se numara PS Florentin Crihalmeanu, actualul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Mihai Fratila, episcopul auxiliar pentru Bucuresti si Vechiul Regat al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras, aflati in functie, precum si episcopii Iuliu Hirtea, Ioan Dragomir sau Louis Puscas, care au trecut pe la Colegiul romanilor in perioada interbelica, ori monseniori precum Octavian Barlea, Silvestru Augustin Prundus ori Pamfil Carnatiu, care s-au numarat printre cei mai importanti fruntasi ai Bisericii Greco-Catolice din Romania in timpul perioadei comuniste.

Cele mai citite

Laura Crișan ar fi comandat uciderea lui Ioan Crișan, tatăl său

Ancheta privind moartea omului de afaceri arădean Ioan Crișan, care a murit în primăvara anului 2021 după ce mașina sa a explodat într-o parcare,...

A fost emisă autorizația pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii București între Domnești și DN5

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat miercuri emiterea autorizației de construire pentru lărgirea la patru benzi a Centurii București pe...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă