» Reprezentantii celor doua structuri bisericesti ale romanilor ortodocsi din Statele Unite ale Americii sunt pe cale sa puna capat schismei care a dezbinat aceasta comunitate de la instaurarea regimului comunist.
» Cele doua dieceze ale romanilor ortodocsi din SUA, cei mai multi emigrati din Transilvania, ar urma sa fie reunite intr-o mitropolie comuna. Decizia reunirii comunitatilor ortodocsilor romani din SUA sub aceeasi jurisdictie ar putea fi luata chiar in saptamanile urmatoare.
Propunerea stabilirii unei Mitropolii Ortodoxe Romane pentru America de Nord s-a nascut in cadrul comisiei de dialog formata din reprezentantii Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din SUA si Canada, cu sediul in Michigan, de sub jurisdictia Patriarhiei Ortodoxe din Bucuresti, si din reprezentantii Episcopatului Roman Ortodox de la Vatra, Illinois, de sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Americane. Reprezentantii Arhiepiscopiei, care s-au intrunit chiar in aceste zile, au analizat si au fost de acord cu propunerea finala a Episcopatului Roman Ortodox de la Vatra. Un document oficial ar urma sa fie adoptat in reuniunea comisiei de dialog, care se va intruni peste cateva saptamani. Apoi, urmeaza ca Sfantul Sinod sa valideze formarea Mitropoliei nord-americane, care, dupa mai mult de o jumatate de deceniu, ii va reuni pe romanii ortodocsi de peste Ocean. Deja o serie de voci din Sfantul Sinod al BOR si-au exprimat acordul pentru aceasta solutie.
Cele doua dieceze ii pastoresc pe urmasii romanilor stabiliti peste Ocean. Prima parohie ortodoxa romaneasca din America de Nord dateaza din anul 1902 si a fost infiintata pentru emigrantii transilvaneni din fosta monarhie austro-ungara. Primul protopopiat romanesc dateaza din anul 1912 si cuprindea 16 parohii, care tineau de o episcopie ortodoxa ruseasca a Americii de Nord. In anul 1922, romanii americani au cerut formarea unei episcopii ortodoxe proprii. Sfantul Sinod a aprobat formarea unei episcopii misionare, iar primul episcop, Policarp Morusca, cumnatul viitorului mitropolit Nicolae Balan de la Sibiu, a fost instalat in anul 1935. In anul 1939, PS Policarp a revenit in Romania, de unde nu a mai putut pleca niciodata, din cauza celui de-al doilea razboi mondial si, apoi, ca urmare a instaurarii comunismului. In locul sau, in anul 1950, BOR l-a trimis drept episcop pe Andrei Moldovan.
Clericii din SUA l-au refuzat pe acesta si l-au ales drept episcop-vicar pe Valerian Trifa. Astfel a inceput schisma ortodocsilor romani din SUA. Valerian Trifa a fost consacrat episcop de catre un sobor de ierarhi ucraineni si si-a afiliat Episcopia Mitropoliei Ortodoxe Ruse din SUA, condusa de clerici taristi, emigrati ca urmare a persecutiilor lui Lenin. In replica, Patriarhia Ortodoxa Romana a infiintat o noua episcopie, cu sediul in Michigan. Ulterior, Mitropolia Ortodoxa Rusa din SUA a devenit Biserica Ortodoxa Americana, dar Episcopia de la Vatra si-a pastrat identitatea etnica. Tot ca o replica, BOR a ridicat episcopia americana la rangul de arhiepiscopie. Dupa decenii de tensiuni, caderea comunismului a adus inceperea de tratative intre romanii din SUA. Acum, reprezentantii Arhiepiscopiei din Michigan, condusa de IPS Nicolae, si cei ai Episcopiei de la Vatra, condusa de IPS Irineu, par sa fi ajuns la un acord.