» Kjell Nordström este alaturi de Jonas Ridderstrale autorul unei specii aparte de best-seller – "Funky Business" este, cum ati ghicit, o carte de business.
» Conferentiar care face intre 30 si 50 de mii USD pentru un "show" in Vest, dar cere sub 5 mii in Est, Nordström a fost prezent si in Romania cu ocazia lansarii "Funky Business".
» Nordström este situat pe locul 1 in Europa in topul "Thinkers 50", un clasament pentru ganditorii din domeniul managementului. Se imbraca doar in negru si se rade pe cap.
» Ce ideologie politica favorizeaza mai mult dezvoltarea economica? Exista asa ceva?
— Da, cred ca e una, care se tot repeta – in Hong Kong, Irlanda, Islanda, care erau locuri foarte sarace, Dubai, unde nu gaseai altceva decat nisip – este sistemul liberal, cu multi jucatori si fara unul care sa domine piata. Economia liberala deschisa pare a fi "the thing".
Daca incerci sa controlezi economia se blocheaza masinaria. Vreau sa zic ca ne aflam in Romania, unde ati avut o economie tinuta sub control si rezultatele s-au vazut. Nu e posibil sa planifici dezvoltarea economica.
» Cat de tare sunteti interesat de Romania (si nu vreau sa zic ca turist)? stiu ca sunteti familiar cu Europa de Est si schimbarile prin care a trecut, dar cat de particulare sunt cunostintele pe care le aveti?
Am o viziune din elicopter. stiu mai multe despre alte tari din blocul estic, in Romania ma aflu pentru prima oara si am urmarit doar din exterior schimbarile. Dar sunt foarte curios sa aflu mai multe ca tovarasi de europenitate. Adica suntem in aceeasi familie acum, acelasi club. Asa ca e grozav sa fiu aici, dar nu stiu, si insist, nu stiu nimic mai specific despre tara voastra. Deci va vad din elicopter.
Coruptia e intr-adevar o chestie nasoala pentru afaceri
» Cum poate un individ sa aiba reusite economice intr-o tara in care legaturile intre economie si politica sunt foarte stranse?
— Este ceva cu adevarat nasol chestia cu coruptia. Afacerile adevarate, competitive, se bazeaza pe incredere.
» Spuneti asta si in carte, exemplificand cu sistemul japonez, unde deseori nu exista contracte.
— Exact. Daca-ti vand cartea asta si cer 5 euro – eu iti cer banii si tu zici "da-mi cartea intai" si eu zic "o, nu, da-mi tu banii intai", avem o problema. Lipsa de incredere. si aici se opreste afacerea. E un exemplu trivial, dar ilustreaza situatia de aici, din Rusia, din Africa in parte, unde nu poti face afacerea pentru ca tu nu ai incredere in mine, eu nu am in tine, noi nu avem incredere in guvern si nici guvernul in noi, politia chiar ca nu are si atunci se blocheaza dezvoltarea fireasca a lucrurilor. Ca sa reparam asta ne trebuie contracte, zeci de acte si birocratie si cu greu ajungem undeva.
Romania, chiar si Italia, care era extrem de corupta, se schimba pentru ca sunt obligate s-o faca
» Dar incercati totusi sa-mi raspundeti: cum te poti dezvolta economic ca individ in situatia data?
— Solutia este deschiderea spre piata europeana, sa zicem. si asta inseamna ca degeaba ai legaturi cu guvernul roman pentru ca nu le ai in alta parte si atunci cand iesi esti mancat. Pentru ca atunci cand iesi din Romania n-o poti face cinstit si competitiv. N-ai produs, n-ai piata, n-ai skilluri, n-ai nimic. Romania, chiar si Italia, care era foarte corupta, se schimba pentru ca sunt obligate s-o faca. Asa ca internationalizarea afacerilor va rezolva tot.
» Sa presupunem ca alergam intr-o cursa de atletism. Ce spuneti voi este "lasa pista si fugi pe camp cat poti de mult"?
— Da, asta e mesajul nostru. Dar ce e fantastic cand vine vorba de afaceri e ca n-au nimic in comun cu sportul – poti inventa regulile tale, nu ca in sport. Esti ca un pictor sau alt gen de artist – nu trebuie sa pictezi neaparat ca impresionistii cand poti fi cubist. Asa e in afaceri, nu exista un singur fel de a tine un hotel, poti face unul cum nu s-a mai vazut si atunci nu trebuie sa intri in concurenta cu Hilton. Da, fugi pe camp – si daca te uiti la cei care au adevarat succes, ei sunt cei care chiar au schimbat regulile. Nu le-au acceptat. Au zis – bine, asa sunt regulile, dar uite cum o sa joc eu.
» Se spune despre dumneavoastra ca sunteti un guru. Sunteti o figura-cult, ca o carte sau un film cult? Daca da, ce sunteti mai degraba, "Portocala mecanica" sau "De veghe-n lanul de secara"?
— Mai degraba Portocala mecanica, dar, vezi tu ce se intampla – Madonna ca brand nu se compara cu Madonna care are copii si sot. Madonna ca brand e altceva cu totul – poti face carti Madonna, mancare Madonna… Din perspectiva asta si noi suntem un brand, dar care e foarte diferit de mine ca persoana.
» E prea mare brandul?
— Are un singur aspect negativ – lumea e mare si eu trebuie sa o strabat, adica imi place sa calatoresc, in Australia de exemplu – 29 de ore de zbor!
Dupa cum media se schimba, si guvernele trebuie sa se schimbe dupa ea
» Ati lucrat cu cabinetul lui Tony Blair. Ce ati facut pentru ei?
— M-au rugat sa organizez sectorul de relatii cu publicul. Pentru ca, dupa cum media se schimba, si guvernele trebuie sa se schimbe dupa ea. Voiau sa le dau idei despre cum trateaza problema companiile si sa vedem daca strategiile pot fi adaptate. Multi politicieni habar nu au de chestia asta si cum s-o manevreze.
» Cum e sa scrii in doi? Va intelegeti mereu? Descrie-mi te rog metoda voastra de scris.
— Metoda e interesanta si ne-am inspirat de la David Bowie, care-si scria textele pe post-it-uri scria "major tom" si poc pe perete, apoi "tin can" si poc pe perete. Pe urma punea cuvintele impreuna, facea un colaj. Asa si cu cartea asta – erau vreo 6.000 de post-it-uri care acopereau o camera intreaga. Apoi am inceput sa cautam un pattern – asta merge cu asta si acum avem doua, aia… ma rog. Apoi le-am clasificat pe teme si am facut cartea.
Ca sa-ti raspund – nu, nu ne intelegem si asta e bine pentru ca iti ascuti argumentele si iti clarifici ideile. Altfel, de ce sa fim doi – ar fi doar un ecou. Asa, trebuie sa ne explicam mereu. si asta ne clarifica ideile proprii. si apoi mai e motivarea. Tu esti obosit si eu zic "hai sa scriem" si tu nu, ca esti rupt, dar eu insist, in fine, intelegi.
» Taxa pe care o percepeti pentru a conferentia in Europa de Est este considerabil mai mica decat cea pentru Vest. Asta vine de la inima dumneavoastra buna?
— Am doua motive. M-au interesat mereu mai mult economiile in tranzitie decat cele stabilizate. Adica e misto sa mergi in Olanda, dar Olanda e ca Suedia. Aici totul se schimba, se redefineste, regulile nu sunt inca stabilite, va veni si asta, dar acum inca nu. Alt motiv e ca eu cred ca contributia est-europeana va fi uriasa, cred ca schimbarile in economia europeana vor veni din est. Nu din Franta, Germania etc. Ce poate face Vestul este sa-si transmita cunostintele si experienta pe cat posibil.
» Sunteti un conferentiar carismatic. Ati luat lectii de actorie?
— Da, am luat lectii de actorie. Am fost casatorit cu o cantareata si am vazut-o repetand chiar si partile in care vorbea putin cu publicul, stii, chestii, si urmatorul cantec va fi…, buna seara, imi pare bine sa va vad etc. si m-am gandit – "poate ca mai multi oameni ar trebui sa faca asta (rade), poate EU ar trebui sa fac asta, sa nu ies, asa, pur si simplu in fata publicului. Organizeaza, repeta, vei fi mai bun". Am luat lectii de la un actor batran care lucrase multi ani cu Bergman si care m-a pregatit – repetam, imi spunea chestii ca "priveste publicul, nu te uita la pantofi, tine mana asa, nu asa" etc. Mii de chestii mici, cu un efect teribil. Poate ca am si carisma mea personala, dar fara pregatirea asta nu stiu ce ma faceam. E greu sa fii pe scena, pare doar simplu.
» Va asteptati sa aveti succes cu cartea in Romania? Nu va e teama ca sunteti intr-un loc in care oamenii de afaceri ar citi mai degraba ghiduri "how to" decat o abstractiune ca "Funky business"?
— Da, ma astept sa fie un mare hit. Cartile "self help" spun fa asta, sunt ca o carte de retete. Ideea e sa-i faci pe oameni sa gandeasca cu capul lor. Sa le arati un fel de a gandi. Este mai puternic decat reteta, care merge doar in conditii date. "Funky…" iti ofera o perspectiva asupra realitatii si cred ca e foarte puternica pentru unde sunteti acum. N-as fi zis la fel acum 6 ani, dar acum stiu ca e mai inspirationala pentru o economie in schimbare decat pentru una stabilizata. Sper sa fie un mare hit si atunci ghici ce: s-ar putea sa ma mai intorc in Romania.
CV
» Dr. Kjell Nordström lucreaza de 20 de ani cu diverse companii multinationale.
» A facut consultanta pentru guvernul Tony Blair.
» Este profesor la Stockholm School of Economics.
» Ca si cercetator este preocupat de globalizare, strategii corporatiste si companii multinationale.
» A publicat doua carti ("Funky Business" si "Karaoke Capitalism") si numeroase articole.
"Funky Business", manifestul lupilor tineri
Despre Nordström si Riddersdale se spune ca sunt "rebeli cu o cauza". Cartea scrisa de cei doi, "Funky Business", este considerata un manifest de care toti "lupii tineri" din afaceri ar trebui sa stie.
"Funky Business" este un mix intre rigoarea academica, logica de fier si o gandire "funky", libera si dincolo de cliseele care pot fi usor luate drept axiome intr-un domeniu precum economia.
Cei doi ne spun ca traim intr-o lume in care toti suntem lideri, ca stapani ai celor mai importante resurse ale momentului: propriile creiere. Pe care trebuie sa le folosim funky: ne pierdem in multime daca alergam alaturi de toti ceilalti, spun cei doi. Pentru a avea succes trebuie sa fim diferiti, nu sa incercam sa fim mai buni. "Talentul face capitalul sa danseze", este subtitlul cartii.
Scrisa de doi autori care, intr-o lume a costumelor gri, prefera sa umble imbracati in negru si rasi pe cap, "Funky Business" se afla pe locul 16 intr-un top al celor mai bune carti de business/leadreship, conform unui recent sondaj Bloomsbury.