Parlamentul European a denunţat acţiunile antieuropene din ce în ce mai virulente din partea Rusiei, inclusiv în interiorul UE, unde Kremlinul susţine partidele de extremă dreapta şi populiste.
Într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg, Parlamentul European s-a declarat preocupat de dezvoltarea rapidă de activităţi inspirate de Kremlin în Europa, inclusiv dezinformare şi propagandă, vizând menţinerea sau creşterea influenţei Rusiei şi slăbirea şi divizarea Uniunii Europene. Printre opozanţii rezoluţiei au figurat reprezentanţi ai mişcărilor populiste şi eurofobe, acuzate că sunt susţinute de Moscova, precum Frontul Naţional (Franţa) şi UKIP (Marea Britanie), dar şi un contingent de deputaţi ai altor grupuri.
Potrivit eurodeputaţilor, Moscova utilizează o panoplie extinsă de tehnici şi instrumente, printre care agenţia de presă Sputnik, canalul de televiziune Russia Today, aşa-zise agenţii de informaţii sau reţele sociale şi troli internet, în scopul subminării valorilor democratice, pentru divizarea Europei şi pentru a da impresia că statele din vecinătatea estică a UE sunt slabe. Rusia investeşte în instrumentele sale de dezinformare resurse financiare considerabile, angajate direct de stat sau de întreprinderi şi organizaţii controlate de Kremlin – mai arată textul rezoluţiei. Potrivit unor surse, site-ul de propagandă Sputnik ar beneficia de un buget anual de un miliard de dolari.
De asemenea, PE deplânge susţinerea rusească pentru forţele antieuropene în UE, în mod special partidele de extremă dreapta, forţele populiste şi mişcările care neagă valorile fundamentale ale democraţiilor liberale. Propaganda şi intruziunea media rusă sunt mai agresive şi adesea inegalate în ţările din vecinătatea estică a Uniunii, unde media naţionale sunt adesea slabe şi incapabile să reziste forţei şi puterii celor rusești. În această situaţie, Uniunea Europeană va trebui să facă din eforturile sale de comunicare strategică o prioritate, cu mijloacele adecvate.
În aceeaşi rezoluţie, parlamentarii europeni au vizat şi propaganda organizaţiilor jihadiste ale ISIS şi Al Qaeda, care sunt angajate în campanii active de dezinformare cu scopul subminării valorilor şi intereselor europene şi al recrutării de tineri europeni.
Având în vedere că vocile Kremlinului au acţionat nestingherite propagând dezinformare şi planuri pro-ruse, nemulţumirea lor faţă de această rezoluţie este firească. Preşedintele Vladimir Putin a denunţat-o imediat şi a felicitat ziariştii canalului RT şi ai agenţiei Sputnik. Internetul este plin de reacţiile ironico-iritate ale propagandiştilor pro-Moscova. Putin a declarat că regretă o rezoluţie care dezvăluie „o degradare politică a ideii de democraţie în Occident“, evidențiind contradicţia creată de faptul că, în timp ce toată lumea dă lecţii Rusiei în materie de democraţie, legislatorii europeni au recurs la o politică restrictivă.
Transfer în Germania
Eurodeputatul german Martin Schultz a anunţat, ieri, că va părăsi preşedinţia Parlamentului European şi va candida pentru un loc în Bundestag la alegerile generale din Germania de anul viitor. Social-democratul va intra în competiţie în 2017 pentru partidul său în landul natal Rhenania de Nord-Westphalia şi are aproape garantat un loc în Parlamentul german, în fruntea listei SPD pentru regiune.