16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSchimba sau nu foaia Murdoch la "The Wall Street Journal"?

Schimba sau nu foaia Murdoch la „The Wall Street Journal”?

Cel mai longeviv magnat al presei mondiale, Rupert Murdoch, a adaugat imperiului sau mediatic un "trofeu" mult ravnit: "The Wall Street Journal", cel mai prestigios cotidian financiar si de afaceri din lume, cu nu mai putin de 31 de Premii Pulitzer obtinute de jurnalistii sai incepand din 1947 pana astazi.

Anuntul privind achizitionarea companiei Dow Jones, care editeaza "The Wall Street Journal", de catre News Corporation, compania lui Murdoch, a provocat un val de speculatii privind intentiile mogulului media. Dar chiar si concurenta, care il prezinta drept o incarnare a raului pentru "indrazneala" de a fonda un post TV de dreapta in America (Fox News), a trebuit sa ii recunoasca succesul.
O analiza publicata de "The New York Times" incearca sa prezica evolutiile de la "The Wall Street Journal" pe baza "mutarilor" lui Murdoch de dupa preluarea cotidianului "The New York Post". Un prim pas ar putea fi reducerea drastica a spatiului publicitar in favoarea celui editorial, ca si extinderea si cresterea calitatii sectiunilor consacrate stirilor nationale si internationale. De altfel, Murdoch a facut declaratii in acest sens, aratand ca urmareste ca "The Wall Street Journal" sa poata concura cu cotidienele generaliste, una dintre "tinte" fiind chiar "The New York Times". Murdoch a mai spus si ca ar dori sa intareasca prezenta internationala, in special in Asia si Europa, a publicatiei, a carei editie internationala este citita in fiecare zi de 2,7 milioane de persoane, in timp ce editia nationala are 1,7 milioane de cititori zilnic.  

La "New York Post", Murdoch si-a asumat si alte pierderi pe termen scurt, micsorand pretul si chiar distribuind ziare gratuit. Dupa ce tirajul a crescut, s-a luat decizia de a nu se mari tariful pentru publicitate.
"Vanity Fair" remarca faptul ca, dintre toti magnatii media, Rupert Murdoch este "singurul care mai iubeste presa scrisa". El si-a construit imperiul mediatic pornind de la un singur cotidian din Australia, mostenit de la tatal sau, un ziarist cunoscut, in anii ‘50. Instinctul sau nu l-a inselat insa nici in televiziune (unii analisti apreciind ca decizia sa de a pozitiona Fox News la dreapta intr-un mediu dominat de posturi de stanga a fost mai degraba una de afaceri decat una politica) sau atunci cand a lansat site-ul MySpace, chiar inainte de "explozia" site-urilor "de socializare".
Resursele informative ale cotidianului "The Wall Street Journal" vor sta la baza unui post TV financiar si de afaceri, intreprindere atat de dificila incat CNN s-a retras din cursa, si a unui site de profil.
Deocamdata, "The Wall Street Journal" are un contract exclusiv pentru furnizarea de stiri cu postul de televiziune CNBC, pana in anul 2012, iar News Corporation va trebui sa rascumpere contractul.
Cat despre temerile si criticile legate de pierderea independentei editoriale a prestigiosului cotidian si de schimbarea echipei editoriale, "Vanity Fair" aminteste ca orice fuziune intre companii este insotita de plecari ale unor membri ai echipei si ca, probabil, vor fi plecari si de la "The Wall Street Journal". De asemenea, nimeni nu da 5 miliarde de dolari pentru ceva ca sa nu schimbe nimic.
Intr-o scrisoare adresata membrilor familiei Bancroft, urmasii fondatorului "The Wall Street Journal", Murdoch a promis ca nu va interveni in politica editoriala si nu va compromite independenta si integritatea cotidianului. "Orice interventie – sau doar o aparenta de interventie – ar compromite increderea care exista intre cotidian si cititorii sai, un lucru cu care nu doresc sa ma confrunt", a scris el.

CRONOLOGIE WSJ – Institutie centenara
1882 – Charles H. Dow, Edward D. Jones si Charles M. Bergstresser fondeaza Dow Jones&Company, intr-un mic birou din Wall Street. Ei publica zilnic buletine de stiri scrise de mana, denumite "flimsies" ("foite", dar si "bancnote" in limbaj familiar).
1884 – compania incepe sa publice indicele Dow Jones pentru actiunile a noua companii de cai ferate si doua companii industriale, in "Scrisoarea de dupa-amiaza pentru clienti".
1887 – compania angajeaza primul sau corespondent din alt oras, Clarence W. Barron, care conduce biroul din Boston.
1889 – "Scrisoarea de dupa-amiaza pentru cititori" devine The Wall Street Journal, un ziar de patru pagini cu pretul de 2 centi.
1896 – este introdus indicele Dow Jones.
1898 – apare si editia de dimineata a The Wall Street Journal. Ziarul se extinde la 6 pagini.
1902 – moare Charles Dow. Clarence W. Barron cumpara Dow Jones, impreuna cu Thomas F. Woodlock si Charles Bergstresser.
1920 – moare Edward Jones.
1921 – Clarence W. Barron infiinteaza saptamanalul financiar Barron‘s.
1923 – moare Charles Bergstresser.
1928 – moare Clarence W. Barron. Ginerele lui, Hugh Bancroft, devine presedinte al companiei.
1929 – incepe publicarea editiei pentru Coasta de Est a The Wall Street Journal.
1934 – inceteaza publicarea editiei de dupa-amiaza.
1947 – editorialele lui William Henry Grimes aduc ziarului primul Premiu Pullitzer.
1948 – incepe publicarea editiei pentru Sud-Vest.
1951 – incepe publicarea editiei pentru Midwest.
1966 – tirajul depaseste un milion.
1976 – apare The Asian Wall Street Journal.
1979 – The Wall Street Journal devine cotidianul cu cel mare tiraj din SUA.
1983 – apare The Wall Street Journal Europe.
1995 – incepe publicarea unui supliment online, care devine WSJ.com de azi.
1997 – Dow Jones se aliaza cu postul TV prin cablu CNBC, al NBC.
1999 – Dow Jones si Reuters infiinteaza Factiva, un serviciu de stiri si studii privind afacerile.
2001 – avand birourile vizavi de World Trade Center, dupa atacurile din 11.09.2001, WSJ se muta temporar in New Jersey.
2002 – jurnalistul Daniel Pearl este rapit si ucis in Pakistan.
2005 – incepe publicarea editiei de sambata, Weekend Journal.
2005 – Fox News anunta ca va difuza programul "The Journal Editorial Report", produs de WSJ.
2007 – iulie 31 – News Corporation anunta cumpararea companiei Dow Jones, pentru 5 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Tragedie la Barajul Vidraru: George Țelinoiu, cunoscut sub numele de Țeli, s-a sinucis la vârsta de 34 de ani

George Țelinoiu, un fotograf apreciat și cunoscut sub numele de Țeli, a ales să-și pună capăt vieții la doar 34 de ani, într-un gest...
Ultima oră
Pe aceeași temă