25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScheffer saluta acordul cu Rusia in privinta Afganistanului

Scheffer saluta acordul cu Rusia in privinta Afganistanului

» "Nu au fost progrese uimitoare", dar reuniunea NATO-Rusia s-a incheiat cu "teme pentru acasa", a apreciat secretarul general al Aliantei.

» "Nu am depasit unele limite (…) Cooperarea va depinde de modul in care NATO va tine cont de interesele ruse", a declarat presedintele Rusiei.

Pregatindu-si cu grija intrarea (cu suspans "vine sau nu vine" extins de la prezenta la Bucuresti pana la participarea la conferinta de presa de dupa Consiliul NATO-Rusia), Vladimir Putin a acaparat centrul scenei ieri si, cu atat mai mult cu cat a sustinut ultima conferinta de presa din cele aproape trei zile de convorbiri la varf, a dat impresia ca a tras concluziile nu doar ale reuniunii NATO-Rusia, ci ale intreg Summitului NATO de la Bucuresti. Astfel, mitul ca el ar fi "eminenta cenusie" a unor decizii luate in unele cancelarii occidentale sau balcanice a fost intarit.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a salutat "spiritul pozitiv, deschis" al discutiilor dintre Aliati si liderul de la Kremlin, subliniind in acelasi timp ca este pentru prima data cand Vladimir Putin participa la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dupa Roma, cand a fost creat acest for de cooperare. De Hoop Scheffer a pus accentul pe aspectele pozitive, cum ar fi cooperarea in Afganistan, concretizata prin semnarea unui acord de tranzit terestru prin Rusia al materialelor neletale destinate trupelor coalitiei din Afganistan, implicarea Rusiei in proiecte de combatere a traficului de droguri sau in lupta impotriva terorismului.

Vladimir Putin a avut insa un ton mult mai dur, caracterizand de exemplu politica NATO drept "expansionista" si sustinand ca Alianta nu a raspuns pe masura asteptarilor la o serie de initiative "unilaterale" ale Rusiei privind reducerea arsenalului militar si a prezentei in state si regiuni (intre care a mentionat Transnistria) din fostul bloc comunist si sovietic. "Azi nu mai exista URSS, nu mai exista Pactul de la Varsovia. Impotriva cui exista NATO?", s-a intrebat retoric Putin, repetand in discursul sau ca afirmatiile Occidentului potrivit carora extinderea Aliantei si scutul antiracheta nu sunt indreptate impotriva Rusiei nu l-au convins. In acelasi timp insa, Putin a dat asigurari ca revenirea la Razboiul Rece ar fi "imposibila", intrucat "in Europa nu mai exista divizari ideologice, nu sunt probleme importante care ne despart", iar un astfel de conflict "nu ar fi in interesul nimanui, folosind doar celor care pescuiesc in ape tulburi".

Cele mai citite

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă