Duminica este, pentru oamenii care trebuie sa produca emisiuni de stiri, o zi deosebit de grea. Politicienii sunt plecati cu totii pe la casele lor de vacanta, tribunalele sunt inchise, greve nu se pot face. Penuria de materie prima pentru umplerea spatiului dedicat emisiunilor respective este cu greu acoperita de cate un incendiu izolat, o incaierare la discoteca, aglomeratia de pe DN1, un accident de circulatie.
Ei bine, duminica trecuta, redactorii de stiri au primit un cadou nesperat: presedintele Basescu, aflat la volanul unei masini apartinand SPP, a provocat o tamponare in lant. Aproape simultan, presedintele PSD a produs un accident similar. Material nu doar pentru o stire, ci pentru o cascada de breaking-news. Ceea ce a urmat a fost un veritabil spectacol de opereta: presedintele s-a dus cuminte la celebra sectie de politie din Candiano Popescu, a stat linistit la rand (a avut noroc, doar o ora; intr-o situatie similara eu am stat patru ore si nici nu m-a filmat nimeni), a platit amenda, a capatat trei puncte de penalizare, a suflat in etiloscop, apoi a plecat multumit acasa dupa ce bifase inca o actiune in perpetua campanie electorala. Nu stiu care paragraf din regulamentul SPP permite presedintelui sa conduca masina institutiei, dar nu acesta e subiectul.
In prealabil, Geoana produsese si el un accident, capatase tot trei puncte penalizare si o amenda de un milion, dar despre el nu ni s-a spus daca s-a dus pana la biroul de accidente usoare al politiei. Diferenta este ca Geoana, aristocrat, a tamponat un jeep in zona Herastrau, in timp ce popularul Basescu a tamponat o Dacie in fata Parcului Cismigiu.
Sa fim seriosi, toata actiunea a fost doar un excelent joc de imagine. Nimeni nu s-ar fi scandalizat daca, odata produsa tamponarea prezidentiala, echipajul SPP care-l insotea ar fi chemat la locul accidentului un echipaj de politie, care ar fi intocmit actele legale (cu etiloscop, puncte de penalizare si tot tacamul) in 5 minute. Ar fi fost perfect normal (si legal), doar ca presa nu l-ar mai fi putut filma pe presedinte completand cuminte formularul de declarare a accidentului, aratand tarii intregi ca stie sa se comporte ca un cetatean obisnuit si, prin asta, simpatizabil.
Prin actiunea din dupa-amiaza de duminica Basescu a dorit – si a reusit cu brio – sa marcheze diferenta fata de adversarul sau, premierul Tariceanu.
Cu cateva zile mai devreme, presa relatase un mic abuz al prim-ministrului, mai precis al sotiei acestuia, care gasise de cuviinta ca, in loc sa-si sifoneze toaleta pe la cine stie ce sectie de politie, sa cheme acasa o echipa de politisti care sa-i faca poza necesara schimbarii cartii de identitate. Premierul a sesizat o buna ocazie de a tacea, nu a comentat intamplarea. Dimpotriva, ministrul de Interne, dl David, a "comis-o" grav atunci cand s-a intrebat socratic: "Sa fim si un pic obiectivi, dumneavoastra va asteptati ca presedintele sau premierul sa vina sa-si faca buletinul?". Ei bine, si un pic obiectiv fiind, ma cam astept la asemenea nastrusnicie si un ministru al Internelor ar fi trebuit sa stie ca toti cetatenii au aceleasi drepturi. Mai sunt si alti oameni care au obligatii profesionale si care, totusi, stau la coada cand trebuie sa-si schimbe buletinul. Ma astept ca, atunci cand nu este la serviciu, demnitarul – si chiar sotia acestuia – sa se comporte dupa ceea ce este, adica un simplu cetatean.
Tocmai asta a tinut sa ne arate Traian Basescu: anume ca, spre deosebire de premier, presedintele se comporta, in timpul liber, ca un simplu cetatean. Doar ca, ingrosand lucrurile, adoptand o atitudine ostentativ corecta, nu s-a comportat chiar ca un simplu cetatean. Simplii cetateni nu conduc, nici macar in timpul liber, masini ale SPP si nici nu anunta presa atunci cand se duc la sectia de politie. La biroul de accidente usoare din strada care poarta numele artizanului Republicii de la Ploiesti nu s-a aflat un modest cetatean, ci un presedinte interpretand in timpul liber, destul de usurel, un rol cu beneficiu electoral.