0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialScenariu fragil pentru încălzirea Galațiului în iarna viitoare

Scenariu fragil pentru încălzirea Galațiului în iarna viitoare

Ministrul Energiei a sugerat asocierea municipalității cu CET și Romgaz, dar furnizarea nu va fi reluată fără scrisoare de garanție bancară sau plata în avans.

Cu trei luni înainte de momentul la care va trebui pusă în funcțiune termoficarea pentru încălzirea celor 58.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, la Galați nimeni nu știe dacă va fi furnizată sau nu căldură în iarna viitoare. Sistemul este în reorganizare, după ce fosta societate de distribuție, Apaterm SA, a intrat în faliment din cauza facturilor neîncasate de la populație. Locul Apaterm a fost luat de o nouă societate, Calorgal SA. Toate asociațiile de proprietari vor începe noua relație contractuală cu Calorgal de la zero, fără datorii.

Creanțele unora dintre asociații către Apaterm vor fi recuperate în cadrul procesului al cărui obiect este falimentul Apaterm, dar până atunci toate apartamentele vor trebui încălzite la iarnă. Problema este că, neîncasându-și facturile, Apaterm nu a plătit CET-ului Electrocentrale contravaloarea agentului termic furnizat, iar Electrocentrale nu a plătit către Romgaz și Transgaz facturile pentru furnizarea gazelor naturale, ajungând în insolvență.

Pentru furnizarea gazelor naturale în  iarna viitoare către Electrocentrale, Romgaz și Transgaz pun condiția ca municipalitatea să garanteze că vor fi plătite serviciile Electrocentrale și implicit se vor plăti și furnizarea și transportul gazelor. Primarul Marius Stan a explicat cum stau lucrurile: „Electrocentrale SA este în insolvență și are un comitet al creditorilor. Creditorul principal este Romgaz, căruia poate să nu îi pese de Galați. Sunt societate comercială listată la Bursă și nu mai pot ei de suferințele gălățenilor și spun: «Nu funcționezi la Electrocentrale până când această societate nu demonstrează că funcționează în condiții de securitate financiară și pe plus, nu pe minus»“, a declarat primarul Galațiului.

Romgaz și Transgaz cer garanție bancară

În recenta sa vizită la Galați, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a sugerat că singura variantă de asigurare a încălzirii blocurilor din Galați este asocierea municipalității, respectiv Calorgal SA, cu Electrocentrale SA și Romgaz SA, Calorgal urmând să fie acționarul majoritar. „Pentru furnizarea căldurii trebuie să facem această asociere, între Electrocentrale, Romgaz și municipalitate, în care municipalitatea va fi majoritară. Urmează ca pe baza acestei asocieri să fie rezolvate și problemele care sunt legate de restanțele de plată la Romgaz și finanțările necesare pentru sistem“, a spus Gerea. Dar în continuare se ajunge tot la bani.

Administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, care este mediatorul între municipalitate și creditorii Electrocentrale, a precizat clar condițiile puse de Romgaz și Transgaz: „Reluarea efectivă a serviciului de livrare a agentului termic depinde de o garanție pe care adunarea creditorilor de la Electrocentrale ne-a solicitat-o, că nu vom mai ajunge în situația anterioară. Și reamintesc un lucru: societatea noastră, Electrocentrale, a intrat în insolvență în condițiile în care avea de încasat peste 400 de milioane de lei, iar totalul datoriei era de doar 200. Știm cu toții ce s-a întâmplat. Creditorii Electrocentrale pun niște condiții clare: că vor mai da combustibil Electrocentrale dacă este și plătit, și au pus această condiție de garanție. Că forma ei se negociază, că va fi scrisoare de garanție bancară sau altă variantă, doar în felul acesta vom putea relua livrarea de agent termic“, a precizat administratorul CET.   

O alocare de la Fondul de rezervă, care este „zero“

Primarul Galațiului spune că primăria ar avea acești bani și ar putea emite o scrisoare de garanție bancară, dar legea interzice acest lucru. Singura posibilitate ar fi primirea unei sume de la Fondul de Rezervă al Guvernului, care însă, la acest moment, este aproape zero.

„Sunt încă negocieri pentru că sunt niște legi în care trebuie să ne încadrăm, legi care nu ne permit să emitem garanții bancare către un terț. E legea pe care funcționăm și încercăm să găsim soluții. Din desele drumuri pe care le-am făcut la Ministerul Energiei, la Guvern și Ministerul Dezvoltării, până acum răspunsul nu este unul satisfăcător: Fondul de rezervă este undeva pe la zero“.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă