Din noiembrie 2006, investigatia penala a scos la iveala o retea internationala de coruptie, ce se intinde in Europa, Asia si Africa, de o banda de manageri care au actionat in detrimentul companiei Siemens, afirma anchetatorii. Pe 13 martie incepe, la Darmstadt, procesul a doi fosti directori Siemens, divizia Power Generation, acuzati de dare de mita.
In decembrie, Procuratura Generala München I, in colaborare cu Politia Criminala, a infiintat comisia speciala „Reteaua”, formata din 12 functionari si condusa de procuroarea Regine Sieh. Dupa confiscarea a noi dosare, Soko a audiat, in ianuarie, doi manageri. Joe Kaeser, sef finante, si Rudi Lamprecht, membru in comitetul de conducere, nu ar fi fost straini de anumite plati ilegale, relateaza “Der Spiegel”. Siemens a dezmintit imediat. Dupa arestarea sa, in decembrie 2006, Thomas Ganswindt, membru in comitetul de conducere Siemens pana in septembrie 2006, si-a dat demisia din noua functie de director la Elster Group, Luxembourg. Cautat cu mandat international de arest, un fost angajat al Siemens s-a prezentat luni in fata justitiei germane. Suspendat in noiembrie 2006, el se volatilizase in Argentina. Managerul de 43 de ani era sef al Serviciului finante in Rusia. A detinut si functia de vicedirector la divizia Telecommunications din Grecia, colaborand cu Prodomos Mavrides, actualmente cercetat penal in mai multe tari.
Actionarii cer demisia conducerii
La Olympiahalle din München, reuniunea generala Siemens din 24 ianuarie a fost turbulenta. Klaus Kleinfeld, PDG-ul companiei si predecesorul sau, Heinrich von Pierer, actual director in consiliul administrativ, au fost criticati masiv. Directia nu a luat masuri energice pentru stavilirea coruptiei, a apreciat purtatoarea de cuvant a Asociatiei Germane de Protectie a Actionarilor, in aplauzele a 13.000 de actionari, fapt recunoscut de von Pierer. Actionarii au criticat „cresterile de salarii de 30%, autoacordate de propriii directori ai companiei”. Kleinfeld castiga 3,6 milioane de euro pe an, pe cand angajatii, santajati cu delocalizari, sunt obligati sa accepte reduceri substantiale de salarii. In raportul sau pe semestrul intai al anului 2007 Siemens a admis ca ”departamentul justitiei din SUA investigheaza posibile infractiuni impotriva legislatiei americane”. In caz de coruptie, pe langa sanctiuni de milioane de dolari, justitia americana ar putea retrage accesul Siemens la bursa, inclusiv dreptul de participare la licitatii publice.
Practici comerciale dubioase
„In momentul de fata, cercetam in jur de 15 persoane”, ne-a declarat luni procurorul general, Anton Winkler, purtator de cuvant la Procuratura Generala München I. Saptamanalul “Der Spiegel” a dezvaluit detalii despre plati dubioase descoperite de societatea de audit financiar KPGM, in cadrul unui control de bilant, realizat in noiembrie 2006. 20 de asa-zise societati de consultanta au inghitit peste 100 milioane de euro, dintre care 29,4 milioane destinate firmei „casuta-postala” IBF Business Service Ltd. din Cipru. Servicii? Necunoscute.
In perioada octombrie 2005-februarie 2006 Siemens a virat 1,7 milioane de euro filialei sale „Intercom Telecommunications Systems” din Elvetia – „masina de spalat bani”, potrivit anchetatorilor. In documentele KPMG apar noi destinatari de plati dubioase: in Siria, 9,44 milioane de euro; in Hong Kong, 4,74 milioane de euro catre rezidentul suedez Max. R si 14.488.749 de euro virate unui misterios „mediator de afaceri”, cu resedinta la Monte Carlo. Pe website-ul sau, talentatul businessman descrie propria societate „ca un partener de afaceri pentru societati de telecomunicatii, securitate aeronautica, tehnologii feroviare sau centrale electrice”.
A colaborat 20 de ani cu toate diviziile Siemens in mod „absolut legal”. De pilda in Turcia, unde a mijlocit o intrevedere intre un manager de la Telecommunications cu seful de securitate al primului ministru. Subiectul discutiei? Cazuri de coruptie la filiala Siemens, Turcia…
6 milioane spaga pentru Enel
La Tribunalul de Mare Instanta din Damstadt (landul Hessa), pe 13 martie se va deschide procesul impotriva fostilor manageri Wolfgang B. si Jan Michael D. din cadrul diviziei Power Generation, care se ocupa cu centrale electrice. Intre 1999 si 2002, acestia au mituit doi inalti functionari ai fostei companii de stat Enel din Italia pentru obtinerea de comenzi. Tranzactiile financiare de 6 milioane de euro s-au derulat din Liechtenstein, Abu Dhabi si Dubai via Monaco, respectiv Lugano. In vara anului 2006, un tribunal din Milano i-a condamnat la pedepse conditionale. Bomboana pe coliva: acum doua saptamani, Uniunea Europeana a sanctionat Siemens la plata a 418 milioane de euro. Alstom (Franta), ABB (Elvetia), Mitsubishi (Japonia) si alte 10 firme au primit amenzi mai mici. UE acuza Siemens de organizarea unui cartel ilegal pentru stabilirea tarifelor. Seful german al diviziei Transmission & Distribution a recunoscut ca, in cazul catorva proiecte europene, a „aranjat” impreuna cu alte companii preturile distributiei de gaz. Considerand amenda prea mare, Siemens va depune o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
Controlul intern nu a redus mita
„Contrar situatiei din Statele Unite, in Germania firmele nu sunt obligate sa ia masuri impotriva coruptiei”, ne-a declarat Peter von Blomberg, vicepresedintele Transparency International. „Datorita faptului ca Siemens este admisa la Bursa din New York ramane subordonata legilor anticoruptie americane. Si, cu toate acestea, s-au intamplat faptele cunoscute. Cand «riscul» de a descoperi frauda este atat de mic, in caz de coruptie legile au un efect deosebit de redus. Prin urmare, in ce masura reglementarile legale ar schimba in mod durabil realitatile ramane sub semnul intrebarii.” Peter von Blomberg considera ca in cadrul departamentului „Compliance” controlul intern nu a functionat la Siemens. „Poate ca problema a existat un etaj mai sus…”. In mod evident, protagonistii nu au inteles interdictiile de coruptie si masurile de control ca niste „afirmatii serioase”.
Firma a omis sa impuna o transformare credibila si consecventa a politicii sale comerciale, „asa incat practici tolerate sau vrute, de exemplu plata de mita in strainatate, nu au fost inlocuite cu un comportament integru”. Masurile incepute sub presiunea sectiei de control economic SEC a Bursei americane sunt o parte a acestui proces, afirma expertul german.